De seneste årtier er vi danskere blevet markant sundere.
Og selv om vi langt fra er dem, der bliver ældst i verden, så kan vores stigende sundhed ses på den gennemsnitlige levealder.
- Det går faktisk rigtigt godt. Vi er kommet omkring tre år bagud i forhold til andre lande blandt andet på grund af vores rygning og alkoholvaner, men nu stiger levealderen i samme hastighed som i andre lande, siger professor Kaare Christensen, der er leder af Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.
Flere årsager til stigende levealder
Når vores levealder næsten er fordoblet siden 1840, så skyldes det flere ting.
- Før anden verdenskrig var fremgangen drevet af et fald i børnedødeligheden. Omkring år 1900 døde cirka hvert 10. barn, inden de blev et år, og nu er der en fantastisk lav børnedødelighed, fortæller Kaare Christensen.
- Efter anden verdenskrig og især de seneste årtier er hele fremgangen drevet af et fald i ældredødeligheden. I dag er dødelighedsrisikoen for en 80-årig dansker kun omtrent det halve af det, den var for 50-60 år siden. Altså er det kun halvt så farligt at være en gammel dame eller mand i dag.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:56cc591ba11f9f0e28117ee5
Hvor gamle kan vi blive?
Ser man på den globale rekord i længst levealder, så er den de seneste 150 år blevet slået med en fast hastighed på omkring 2-3 måneder om året.
Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor længe vi kan blive ved med at blive ældre og ældre.
- Hver generation har haft en tendens til at sige, at nu kan det ikke blive bedre. Vi er toppen af evolutionen. Og det er der også mange, der mener nu, siger Kaare Christensen.
- Men i virkeligheden er det et lidt umuligt spørgsmål at svare på. For det svarer til, at man sidder på et tog og bliver spurgt, hvor længe toget kan køre. Toget har kørt med fast hastighed i 150 år. Toget er ikke rigtig ved at sænke farten. Og vi kan ikke se nogen slutstation. Så vi kan kun sige, at indtil videre ser toget ud til at fortsætte.
Mange nyfødte vil blive 100 år
Især i Danmark er der ingen udsigt til, at vi er lige ved at rende ind i et loft for vores alder, fordi der er mange andre lande, der er langt foran os.
- Hvis vi tror på, at de seneste 150 års udvikling vil fortsætte, så vil over halvdelen af de børn, der er født her i det 21. århundrede blive mere end 100 år. Men vi ved selvfølgelig ikke om stigningen vil fortsætte, siger Kaare Christensen.
Spørgsmålet er så, om det overhovedet vil være godt for vores generelle livskvalitet, at mange bliver så gamle.
Men som det er nu, så er det flere gode, aktive år, som vores levealder er blevet udvidet med.
- De ekstra år, som vi har fået, er præget af bedre helbred målt på funktion og tilfredshed med helbredet. Samtidig er de ekstra år også præget af sygdom. Det kan umiddelbart synes som en modsætning, men det skyldes, at vi er blevet bedre til at opspore og behandle sygdomme tidligere og derved udsætte eller måske helt undgå konsekvenser af visse sygdomme, siger Kaare Christensen.
Du kan se mere om aldring i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21.55.