16 procent af alle voksne danskere skønnes at have nedsat hørelse. At hørelsen bliver dårligere med alderen er ikke et nyt fænomen, men er noget, der rammer de fleste.
Til gengæld rammes helt unge mennesker i stadig højere grad af høreskader, fordi de hører for høj musik i hovedtelefonerne, og de gør det i alt for lang tid af gangen.
Dorte Hammershøi er professor i akustik og hørelse på Aalborg Universitet, og hun undersøger, hvordan vi mennesker udvikler høreskader.
- Høreskader opstår som regel, før vi er i stand til at se dem. Vi er først i stand til at se en høreskade, når den er massiv. Når vi har mistet en del nerveceller, så får man en nedsat høretærskel, forklarer hun.
Men en høreskade opstår meget tidligere, den opstår nemlig, når vi udsættes for skaden.
Det går ud over celler i øret
Dorte Hammershøi og hendes kolleger bruger en robot for at afkode, hvor højt og længe, der skal lyttes på det pågældende lydniveau, før man har risiko for at få en høreskade.
I Sundhedsmagasinet på DR1 lægger 1. u fra Aalborg Hus Gymnasium ører til et forsøg. Her skal volumen og mængde af tid afgøre, om de unge er i risiko for at udvikle høreskader som følge af deres musikforbrug.
Når vi hører musik, så påvirker det hårcellerne i ørerne:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:58fdf03da11f9f11942ac978
Det er således hårcellerne, der risikerer at tage skade, hvis vi konstant går rundt med høj musik inde i øregangen.
- I de senere år har vi jo vænnet os til at tage musikken med os og lytte længere, fordi teknologien er blevet meget bedre. Så vi lytter i dag til kraftig lyd i længere tid, end vi gjorde for bare 10-15 år siden, forklarer Dorte Hammershøi.
Skaden kan ikke repareres
Og det kan desværre vise sig at få verdensomspændende konsekvenser. Således har verdenssundhedsorganisationen WHO advaret mod, at mere end en milliard unge er i farezonen for at få nedsat hørelse på grund af de nye måder, vi bruger musikken på i dag.
- Jeg ved godt, at jeg hører høj musik i høretelefonerne, men man tænker bare ikke så meget over det, forklarer gymnasieeleven Stine Eline Iversen, der lytter til meget musik hver dag – blandt andet når hun tager bussen, træner og laver lektier.
Høreskader kan desværre ikke reparere sig selv, så de skader man får, vil være der resten af livet.
- Og der er vitterlig en del, der lytter til til for høje niveauer i 1. u, forklarer professor Dorte Hammershøi. Og desværre er det ofte sådan, at ens egen subjektive opfattelse af, hvad der er højt – den er ikke så pålidelig.
Se med, når Sundhedsmagasinet sætter fokus på høretab, DR1 i aften 21.55.