Sådan undgår du høreskader

Høretab som følge af støj er uopretteligt. Men det er muligt at beskytte sig mod nedsat hørelse

Efter mange år som pædagog i en børnehave, har Anne-Mette Frandsen fået dårlig hørelse. Andre kan selv gøre noget for at undgå at havene i samme situation

Hver dag udsætter tusinder deres ører for støj, og det kan give problemer med både hørelsen og økonomien. Det ved 53-årige Anne-Mette Frandsen. Hun er en af de ca. 800.000, der har høreproblemer herhjemme.

- Jeg bliver hurtigere træt, jeg har ikke så stort et overskud, og jeg har behov for at hvile mig, når jeg kommer hjem, siger hun.

Anne-Mette har arbejdet som pædagog i 25 år. Fore tre år siden fik hun konstateret tinnitus, altså en støjudløst hyletone. Derudover er der vise lyde, hun ikke kan høre.

- De her små lyse stemmer især fra piger, det kan jeg have rigtig svært ved at høre, hvad de siger, siger hun.

Deltid er for meget Anne-Mette Frandsen arbejder 32 timer om ugen, og nu vil nu hun gerne gå ned på 20 timer, fordi hun ikke kan holde til det andet i længden. Det kan ifølge pædagogernes fagforening, BUPL, koste hende op til 2 millioner før skat i tabt arbejdsfortjeneste og pension, idet hun har 12 år tilbage på arbejdsmarkedet.

- Det er da skræmmende. Det er frustrerende at tænke på, siger hun. Anne-Mette får ikke sin naturlige hørelse tilbage. Men andre kan selv gøre noget, for at beskytte sig mod skadelig larm og støj.

Høretab kan undgås For der er flere ting, du selv skal være opmærksom på, når du vil passe på hørelsen.

- Sæt nogle grænser for, hvor høj må musikken være. Hvis du som forælder kan stå ved siden af dit barn, der hører musik i en mp3, og du kan høre hvad de hører og ikke bare at der foregår noget, så er det helt klart for højt, siger Rikke Schnack-Petersen, ledende overlæge på Høreklinikken i Odense Universitetshospital.

- Hvis man synes, det er generende det her - eller hvis det piber i ørene, når du kommer hjem, så lad være med at sætte dig selv i den situation igen, siger Helene Broncano, audiologiassistent, Helenes Høreklinik.

- Man skal lade være med at skrue højt op for musikken, og man kan købe sig nogle høreværn, hvis man elsker at gå til rockkoncert, siger Rikke Schnack-Petersen, ledende overlæge på Høreklinikken i Odense Universitetshospital

- På en arbejdsplads skal man vælge værktøj, som støjer mindst, hvis man har valgmuligheden, og hvis der er støj, så skal man bruge høreværn, siger Henrik Kolstad, professor i Arbejdsmedicin på Aarhus Universitet.

- Alle i branchen ved at på sigt, så går det ud over din hørelse. Derfor er det rigtig vigtigt, at man begynder at snakke om også støj på byggepladsen, siger konsulent i Byggeriets Arbejdsmiljøbus, Jesper Nielsen.

Der er meget mere om omkostninger ved høreskader i Magasinet Penge i aften kl. 21.55 på DR1