Kan 26 midaldrende mænd på ti uger forbedre deres fysiske og mentale helbred?
Det ville Sundhedsmagasinet på DR1 undersøge og satte i marts måned en gruppe mænd til at spille let motionsfodbold med hinanden to gange om ugen.
Og det korte svar, nu hvor projektet er afsluttet, er: Ja, det kan 26 midaldrende mænd godt.
- Vi kan se at 40-55-årige mænd, der har været langt væk fra fodbold i lang tid, får markante effekter på bare 10 uger med en til to gange træning om ugen, siger Peter Krustrup, der er professor på Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, som har stået i spidsen for projektet.
- Der er en stigning i konditallet på gennemsnitligt 10 procent, fint fald i blodtrykket og kolesteroltallet og en markant forbedret balance. Og de har givet udtryk for en genoplivet glæde ved at dyrke holdidræt og ved at omgås jævnaldrende.
Humøret er også steget
Det er nemlig ikke alene den fysiske form, der er forbedret. På det mentale plan har mændene også rykket sig.
Spillerne udfyldte inden projektets begyndelse en trivselstest om deres humør og energi, og efter de ti uger svarede de på de samme spørgsmål igen.
Trivselstesten viser, at holdets samlede score er gået fra 53 til 73, og især på energien har de oplevet en stigning.
- Spillerne udtrykker en stor taknemmelighed og glæde ved at have fundet tilbage til fodbolden og kammeratskabet omkring fysisk aktivitet. Det stimulerer deres indre motivation og giver dem en lyst til at fortsætte med at træne sammen, siger Peter Krustrup.
Fodbold kan mere end andre sportsgrene
Ifølge Peter Krustrup er fodbold en særligt god motionsform til at forbedre den fysiske form. Målinger af de enkelte spillere viser, at de i løbet af en trænings-session har løbet i gennemsnit 5 km og forbrændt cirka 700 kcal på en times træning, det svarer næsten til 100 gram fedt.
- Forskning viser meget entydigt, at fodbold er en meget effektiv forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme, forklarer Peter Krustrup.
- Når man kigger på forbrænding og energiforbrug, så skal man faktisk gange distancen med cirka halvanden i forhold til løb. Fordi der er så mange opbremsninger og accelerationer, driblinger, skud og tacklinger, der giver ekstra energiomsætning.
Fodbold adskiller sig fra andre sportsgrene i sin alsidighed. Det er både pulstræning, udholdenhedstræning og styrketræning.
- Mange af de individuelle sportsgrene som cykling, løb og svømning fx, træner bare en eller to af træningsformerne.
- Men fodboldtræningen opfattes ikke så hård, som den egentlig er, af udøverne, fordi de samtidig har det sjovt.
Skader er desværre en del af gamet
En ting, der har været en særligt stor udfordring for spillerne på holdet ”De Store Helte”, som de kalder sig, er skader. Holdet har været hårdt ramt af skader. Og det kan ifølge Peter Krustrup delvist forebygges med ordentlig opvarmning.
Skader kan dog ikke fuldstændig undgås, tilføjer han:
- På ethvert givet fodboldhold med tyve mennesker vil der være to, der er ude og mister træningen på grund af småskader som forstrækninger og små fiberskader.
Savner du input til opvarmning, så har Peter Krustrup dette bud på en 15 minutters opvarmning (pdf på engelsk)
Se mere om Sundhedsmagasinets fodboldhold på DR1 i aften klokken 21.55.