Bliv ikke overrasket, hvis du i de kommende år bliver inviteret til at spille motionsfloorball eller ser andre spille det i haller, på skoler og arbejdspladsen.
Floorball minder om ishockey, men er uden is, skøjter og sikkerhedsudstyr. Du er på et hold, har en plastikstav og en let plastikbold, og så skal I score på modstanderens mål.
Den sundhedsmæssige og sociale gevinst ved floorball er så overbevisende, at Floorball Danmark i de kommende år vil satse på at få næsten 30.000 flere unge, voksne og ældre i gang med motionsformen.
- Vi betragter motionsfloorball som det nye guldæg, siger Michael Milo Jørgensen, udviklingskonsulent i Floorball Danmark.
Ældre mænd viser vejen
Center for Holdspil og Sundhed, CHS, ved Københavns Universitet har sammen med Floorball Danmark udviklet en særlig motionsudgave af floorball, hvor man spiller 2 x 24 minutter hver uge.
Nu viser et 12-uger langt projekt med ældre mænd, at motionsfloorball giver lavere kolesteroltal, mindre fedt i blodet, en reduktion i risikoen for at få diabetes, positive forandringer på kredsløbet samt øget muskelkraft og bedre fysisk funktionsniveau.
Oveni har mændene fået et godt sammenhold og livsglæde og spiller stadig floorball sammen, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
- Det er interessant, at så lille en mængde træning fører til en så bred vifte af relevante sundhedsforbedringer, siger professor Jens Bangsbo, som er ansvarlig for projektet.
Floorball kan hindre livsstilssygdomme
Tidligere har CHS dokumenteret, at floorball med mange små spurter, retningsskift og høj puls kan udligne tabet af hormonet østrogen, når kvinder kommer i overgangsalderen. Det er godt nyt, eftersom et fald i østrogenniveauet øger risikoen for hjertekar-sygdomme.
Med andre ord kan motionsfloorball være en vigtig spiller på banen i forsøget på at forbedre og forandre vores liv og undgå, at vi bliver ramt af livsstilssygdomme.
Det er også derfor, at de to store idrætsorganisationer DGI og DIF sammen har udvalgt floorball som en af de idrætsgrene, man vil satse meget på i den fælles sundhedskampagne ’Bevæg dig for livet’.
Visionen går ud på, at 75 procent af danskerne skal være fysisk aktive i 2025, og 50 procent skal være medlem af en forening. Målet er at gøre befolkningen sundere og gladere.
Fra 120 klubber til 255 med 35.500 spiller
I dag har Floorball Danmark 6000 medlemmer fordelt på 120 klubber, og målet er 35.500 medlemmer fordelt i på 255 foreninger i 2025, forklarer Michael Milo Jørgensen.
De færreste af os kender nok floorball, fordi vi formentlig har fået det præsenteret som hockey. Så der venter Floorball Danmark et stort arbejde for at få os til at (gen)kende idrætten, erkender Michael Milo Jørgensen.
Men han er optimistisk omkring målet, netop fordi det er en tilpasset træningsform.
- Det fine ved opfindelsen af motionsfloorball er, at banerne er mindre end normalt, så man bedre kan få plads til at spille fx i aulaer, store rum og gymnastiksale, og man vil kunne udøve idrætten mange steder, siger Michael Milo Jørgensen.