Det er måske ikke så mærkeligt, at alkohol kan være lokkende.
Vores forfædre udviklede nemlig evnen til at omsætte alkohol for 10 millioner år siden, og forskere gætter på, at det dengang var en fordel at indtage rigeligt, når chancen bød sig.
Særligt protein gør det muligt at omsætte alkohol
Grunden til at vi kan tåle at drikke moderate mængder alkohol uden at blive syge, skyldes blandt andet et protein ved navn alkohol dehydrogenase eller ADH4.
Proteinet findes blandt alle aber, men i nogle arter er proteinet markant mindre effektivt end den variation, som mennesket har.
Og hvornår vi udviklede vores effektive variant, som nu gør os i stand til at nyde alkohol, det ønskede forskere fra Santa Fe College i Florida at finde ud af.
Gamle proteiner afslørede alderen på protein
Ved at kortlægge rækkefølgen af de byggeklodser, der tilsammen danner genet, som koder for ADH4-proteinet, kunne forskerne arbejde sig tilbage i tiden og finde strukturen af genet, som det så ud hos vores forfædre.
Derefter lavede de kopier af de forhistoriske proteiner, som de derefter testede for, hvor effektivt de hver især kunne omsætte alkohol.
Og de opdagede, at proteinet var meget ueffektivt indtil for cirka 10 millioner år siden, hvor processen pludselig forløb 40 gange så hurtigt.
Dermed kunne forskerne konkludere, at evnen til at omsætte alkohol opstod for 10 millioner år siden, og ifølge forskerne giver det rigtig god mening.
Fulde forfædre blev sorteret fra
For 10 millioner år siden begyndte Jorden nemlig at køle af og tilgængeligheden af mad ændrede sig, hvilket fik vores forfædre til i højere grad at lede efter mad på jorden.
Og mellem de nedfaldne frugter kunne jo ligge nogle, som var ekstra gærede, hvilket får forskerne til at gætte på, at det var en fordel at have en variation af ADH4-proteinet, som gjorde det pågældende individ i stand til at æde frugten uden at blive syg af alkoholen.
Havde man den effektive variant, kunne man på den måde sikre sig et godt måltid, og samtidig være stor og stærk nok til at formere sig og give genet videre til efterkommerne.
Derimod ville individer, som blev meget fulde eller syge af alkoholen, have sværere ved at overleve.
Resultater kan måske forklare overforbrug af alkohol
Forskerne bag studiet mener også, at resultaterne kan belyse, hvorfor så mange har trang til lidt for meget alkohol.
Det var nemlig dengang en fordel at spise rigelige mængder af det energirige substrat, når det var tilgængeligt, og derfor blev det en fordel at have trang til alkohol og overforbruge det, når chancen bød sig.
Så på samme måde som at spise sukker eller fedt, så ligger trangen måske i os fra gammel tid - dengang hvor lækkerierne ikke kunne anskaffes på de fleste gadehjørner.