7 tegn på kræft du skal tage alvorligt

40 procent af danskerne synes ikke, at de har et godt kendskab til symptomer på kræft, viser undersøgelse.

Av, min mave - mange af os har det med at vente og se tiden an, men der er visse symptomer, man ikke bør sidde overhørig. (© ColourBox)

Tal om det!

Lyder det korte, men vigtige, budskab i Kræftens Bekæmpelses nye kampagne, 'De 7 tegn'.

40 procent af os danskere synes ikke, at vi har et godt kendskab til symptomer på kræft. Og over halvdelen vil ’lige vente og se tiden an’, før lægen kontaktes. Det viser en rundspørge blandt cirka 1.000 danskere foretaget for Kræftens Bekæmpelse.

- Der er noget, der tyder på, at vi danskere går senere til lægen med symptomer på kræft. Derfor skal vi have øget befolkningens kendskab på symptomer, der kan tyde på kræft og få folk til at søge læge, siger Iben Holten og tilføjer:

- For langt de fleste kræftsygdomme bliver opdaget på grund af symptomer – og jo tidligere, jo bedre. Det giver mulighed for en mere skånsom behandling og bedre chance for at overleve sygdommen.

Prikke til hinanden

Vi skal altså blive bedre til at tale med hinanden om de syv tegn – også dem, der er mindre rare at tale om. Hvordan griber man det fx an, hvis man er bekymret over blødninger fra endetarmen eller en lidt for genstridig hoste?

- Vi håber, vi kan få nedbrudt nogle tabuer ved blandt andet at opfordre til, at fx pårørende eller kolleger også kan prikke lidt til folk, hvis de oplever, at den pågældende har gået og hostet lidt for længe og spørge til, om det ikke en god idé at få det tjekket hos lægen, forklarer Iben Holten.

Nedbryde tabuer

Hun forklarer videre, at KB ofte oplever, at hvis en kendt person eksempelvis er stået frem og har fortalt om en bestemt kræftform, så er det også med til at nedbryde barrierer.

- Så er det som om, at folk opfatter, at så er det okay at tale om - og så taler flere sammen om det. Jeg ved godt, at mange af de her symptomer kan være svære at tale om - men vi håber jo, at vi med opfordringen i kampagnen kan være med til, at flere lidt tidligere tænker - hov, blod i urinen eller fra skeden efter 50-års alderen - det må jeg da vist hellere få tjekket hos lægen.

- Man skal ikke tænke på sig selv som pylret, hvis man går til lægen, og det viser sig, at det ikke er noget - hellere få det tjekket end slet ikke, for så er det måske for sent.

Hvornår skal man reagere?

Blandt de e 7 tegn fra din krop, som du skal tage alvorligt, er langvarigt synebesvær. Hør her, hvad lægen forklarer:

https://www.youtube.com/watch?v=6C67cblCrJ4

Også blødninger er noget, mange oplever som en privat sag, men måske skal den lige drøftes med egen læge også:

https://www.youtube.com/watch?v=t6Mrp24XyLY

Her kan du læse og høre om alle de 7 tegn på kræft, som man skal tage alvorligt.

Alle de 7 tegn:

  1. 1

    Ændret afføringsmønster

  2. 2

    Uforklarlig blødning

  3. 3

    Langvarig hoste eller hæshed

  4. 4

    Knuder eller hævelser

  5. 5

    Ændrede modermærker og sår, der ikke vil hele

  6. 6

    Synkebesvær

  7. 7

    Uforklarligt vægttab

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1102760496441140