Kræftens Bekæmpelse: Skift læge hvis du ikke bliver hørt

Lisbeth Lindbjerg følte ikke, at hendes praktiserende læge tog hende alvorligt, når hun fortalte om symptomer på kræft. Praktiserende lægers organisation og Kræftens Bekæmpelse opfordrer til at skifte læge, hvis man taler forbi hinanden.

Skift læge, hvis du ikke føler, at du bliver hørt. Sådan lyder opfordringen fra de praktiserende lægers organisation og Kræftens Bekæmpelse. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Lægen har ikke altid ret, hvis du som patient får at vide, at du er rask.

Kræftens Bekæmpelse bliver ofte ringet op af patienter, som fortæller, at deres læge ikke tager dem alvorligt, når de beskriver deres symptomer.

Det fortæller Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Det kan jo være rigtig alvorligt, hvis man går i flere år uden at en kræftsygdom ikke bliver opdaget, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Lisbeth følte ikke, at lægen lyttede til hende

49-årige Lisbeth Lindbjerg fra Bredballe ved Vejle er en af de patienter, som har oplevet, at lægerne ikke lyttede til hende, når hun sagde, hun havde det skidt.

I dag har hun et ar fra brystet og ned efter en operation på grund af kræft i æggestokkene.

Forud for operationen på Odense Sygehus havde Lisbeth Lindbjerg været hos sin læge og på sygehuset så mange gange, at hun i dag ikke ved, hvor ofte hun har siddet i venteværelset.

Allerede for fem år siden, fik hun de første symptomer.

- Jeg mærkede en tyngde i underlivet og skulle ofte på toilettet, forklarer Lisbeth Lindbjerg.

En blodprøve afslørede kræften

Efter flere akutte indlæggelser på sygehuset opdager en læge en lille plet i hendes underliv, og hun fik taget en blodprøve.

- Da jeg så kom hjem, slog jeg blodprøvens navn op, og da jeg så så alle symptomerne, så vidste jeg allerede der, at jeg havde kræft, fortæller hun.

Operationen lykkedes, men kræften vendte tilbage, måske fordi der gik så lang tid, før den blev opdaget. Alligevel er hun ikke vred på lægerne.

- Jeg vil bare ønske, at der er mange andre som kan blive forskånet for alt det, jeg har været igennem, For det havde ikke været nødvendigt, at jeg skulle have været igennem så hårdt et forløb, siger Lisbeth Lindbjerg.

Skift læge hvis det ikke fungerer

Hos Kræftens Bekæmpelse opfordrer direktør Leif Vestergaard Pedersen til, at man skifter læge, hvis man ikke føler sig taget alvorligt.

- Man skal have en læge, som man fungerer sammen med, siger han.

Og det er Jørgen Skadborg, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Syddanmark enig i.

- Hvis man ikke føler, at man bliver taget alvorligt, så er der ofte tale om en misforståelse, eller at man skal skifte til en anden læge, fordi kemien ikke passer mellem læge og patient, siger Jørgen Skadborg.

Og hvis man er i tvivl om lægen har ret, så kan man ringe til Kræftlinjen. Her sidder blandt andre læge og rådgiver Mogens Much Nielsen sidder klar ved telefonen. Han opfordrer patienterne til at gå tilbage til lægen med deres bekymring.

- Hvis man så fortsat ikke oplever, at man bliver taget alvorligt, så foreslår vi, at man kan få en vurdering fra en af de andre læger, siger han.

Kræftlinjen er en gratis telefonrådgivning for kræftpatienter, pårørende, efterladte og andre, der har brug for rådgivning i forbindelse med kræft.