En ny rapport fra Syddansk Universitet viser en eksplosiv stigning i antallet af anlæg til sportsgrenen parkour i Danmark.
De første anlæg opstod i 2004, men dengang brugte de få udøvere af den eksplosive sportsgren mest de større byers trapper, mure og bænke som redskaber i et bevægelsesforløb.
Fra 2007 til 2015 blev der ifølge Lokale- & Anlægsfonden opført 126 nye parkouranlæg over hele landet - både uden- og indendørs. De fleste i de større byer, men der kom også anlæg til parkour i mindre byer og landsbyer.
Og udviklingen afspejler en motions-tendens, forklarer Marina Aagaard, der i en årrække har svaret på motionsspørgsmål i brevkassen på Lev Nu.
- I løbet af de seneste fem-ti år er det for det første blevet stadigt mere populært at bruge sin egen kropsvægt som led i sin træning. Man ser det også på fitnesscentrenes områder til fri træning, forklarer hun og supplerer:
- Dét at bruge sin egen kropsvægt og udfordre kroppen på den led er sjovt, og så er vi også blevet glade for at træne udendørs. Der kommer stadig flere udendørs løbehold, træning i sand, udendørs forhindringsbaner og så parkour, som jo oprindeligt er udviklet til at dyrke i byen, forklarer Marina Aagaard.
Sundt at være ude
Marina Aagaard prøvede selv parkour for nylig for at udfordre sig selv. Hun beskriver det som grænseoverskridende, men sjovt, og hun var høj i flere uger efter det begynderkursus, hun deltog i.
- Har man lyst til at prøve kræfter med de mere gymnastiske spring, så bør man begynde indendørs i et lokale med bløde måtter, så man lander blødt, hvis man falder. Og efterhånden kan man så begynde at træne udendørs.
- Det er jo en sjov tanke med de her træningsstationer, selvom parkour jo er udviklet til at udføre i byen, for der er forskning, der viser, at det er sundt at træne i naturen. Det føjer en dimension til at være ude - så der er bestemt sundhedsfremmende perspektiver i at opføre den slags træningsstationer, forklarer Marina Aagaard.
I parkour bestemmer man selv
Der findes efterhånden flere steder, hvor man kan lære og træne parkour. Et af de steder er GAME, der er en non-profit gadeidrætsorganisation, hvor man siden 2002 har arbejdet for at skabe sociale forandringer ved at etablere nyskabende faciliteter og uddanne unge til ledere og rollemodeller inden for gadeidræt.
Rollemodeller, som kan brede aktiviteterne ud i udsatte boligområder i hele landet.
Og hos GAME har man mærket, at stadig flere unge ønsker at uddanne sig til parkour-playmaker, dvs. frivillig underviser for andre børn og unge. Parkour kan nemlig noget ganske specielt - i forhold til de mere traditionelle gadeidrætssportsgrene.
- Hos os har vi to målgrupper, den ene er de ressourcesvage børn og unge, som ikke passer ind i det traditionelle idrætsliv - den anden gruppe er de unge, der ikke ønsker at indordne sig i skemaer og regler, og som gerne vil bestemme selv - og for begge grupper af børn egner parkour sig specielt godt, forklarer kommunikationschef i GAME, Ida Brix.
Fra små hop til monkeyjump
Parkour kan ifølge hende noget ganske specielt - i forhold til de mere traditionelle foreningssportsgrene som for eksempel basket og fodbold.
- Her er ingen regler, og her er ingen elitehold. Her kan alle være med, når vi træner, så deltager også de helt nye, der så bare begynder med de små hop på bare en meter fra en lille forhøjning, sammen med dem, der kan monkeyjump og alle de andre moves for de øvede.
Ida Brix forklarer videre, at GAME også i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Bedre Psykiatri har udviklet et koncept, der er målrettet psykisk udfordrede børn.
- Parkour egner sig specielt fint til denne målgruppe, fordi der netop ikke er noget konkurrenceelement, der er med til at stresse børnene. Og vi kan se, at de børn, der begynder på de her hold, rent faktisk udvikler sig så meget, at de kan være med til de fællesarrangementer, vi har, hvor alle børn og unge deltager.
Hos GAME er der mange forskellige skoler indenfor parkour. Her er ingen begynderhold, man tilmelder sig arrangementerne og møder op, og så bliver man instrueret efter niveau.
I videoen herunder kan du se, hvordan træningen foregår på et anlæg, der er bygget til parkour:
https://www.youtube.com/watch?v=Hf9MApy_th0