Familien Boring Rosenkilde fra Dragør er en ganske almindelig familie, der bruger meget tid med næsen enten i mobiltelefon, iPad eller computer.
Men familien har også været en del af DR-serien 'Skru tiden tilbage' og levede i en uge som arbejder-familie i Nyboder i København omkring 1952. Det vil sige uden elektronik og moderne hjælpemidler.
For far Kim, der til daglig er både selvstændig og ved siden af arbejder som asfaltarbejder, bød ugen på et arbejde som håndværker ved Søværnet i Nyboder. Arbejdsugen for en arbejdsmand som ham dengang i 50' erne var på 48 timer, og lønnen var under fire kroner i timen.
For mor Maria, der til daglig er sekretær på fuld tid ved siden af, at hun sørger for det daglige hushold på hjemmefronten, bød ugen på en uge som hjemmegående - og noget af det hun glædede sig til var mere nærvær og mere tid sammen med sine tre børn.
Men meget hurtigt fandt hun ud af, at livet som hjemmegående var fuld af udfordringer:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57c3f0066187a4083828d188
De romantiske 1950´ere
Det var faktisk Maria Boring Rosenkilde, der tilmeldte familien til programmet. Og det gjorde hun af en helt bestemt årsag:
- Jeg har altid sagt, at hvis der fandtes en tidsmaskine, så ville jeg frygtelig gerne prøve at komme tilbage til 1950’ erne. Jeg har altid været fascineret af de romantiske 50’ er film, sproget dengang, kjolerne osv., forklarer Maria.
Og selvom ugen bød på masser af hårdt arbejde for hende - og måske ikke så meget af det, hun oprindeligt forestillede sig, så var der alligevel en del, familien kunne tage med sig hjem:
- Vi oplevede mange gode ting, som eksempelvis at vi jo godt kan fungere uden mobiler, iPads osv. Og at vores børn godt kan lege sammen. Det gør de jo aldrig til hverdag, der er de jo meget i deres iPads, så det var en god ting at opleve sine børn være sammen på en anden måde end normalt.
Har indført aftenhygge
Og hvad skete der så, efter at familien kom tilbage til 2016?
- Vi faldt selvfølgelig hurtigt tilbage i de gamle roller og vante mønstre med at sidde med hver vores mobil, efter vi kom hjem igen. Men vi er dog blevet mere opmærksomme på at sige, at nu holder vi en pause, og så går vi ud og hygger i haven. Børnene har fået en trampolin, og den bruger de meget.
- Men jeg må indrømme, at jeg nok også er blevet slem til igen at lade mobilen være lidt en tidsrøver, siger Maria Boring Rosenkilde.
Til gengæld er der andre elementer fra 50´erne, som familien har taget til sig. Aftenteen er blevet et symbol på hygge og mere nærvær for alle fem. Det var faktisk børnene, der gerne ville have, at aftenhyggen var noget, familien skulle indføre hver dag, hvis der er tid.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57c3f85c6187a4083828d1b4
Mændene havde det nemt
Kim Boring Rosenkilde syntes, det var sjovt at komme tilbage i tiden og få det gammeldags tøj på, og han så det også som mulighed for at komme tættere på sine børn.
- Jeg fandt ud af, at mændene faktisk havde det ret nemt dengang, og at kvinderne knoklede mere end mændene, siger han og føjer til, at han nok også har lært at være mere til stede, når han er sammen med børnene i dag, og at de – efterhånden som de bliver ældre – får stadig mere brug for deres far.
Maria siger blandt andet i programmet, at hun savner engangsbleer, vaskemaskine og tørretumbler – og så savner hun sin cafe latte.
- Og lige præcis det med cafe latte, den har jeg fået skældud for. Der er folk, der har skrevet på Facebook, at jeg lyder forkælet. Jeg ved godt, at man ikke skal tage sig af alt det, folk skriver – men allerede mens vi optog programmet, spurgte jeg Kim, om jeg var et meget overfladisk og forkælet menneske? For sådan har jeg aldrig set mig selv. Men pludselig kunne jeg høre mig selv sige ting, som lød sådan.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57c3fc8e6187a4083828d1e7
Kan undvære mange ting
Og Maria Boring Rosenkilde blev i programmet tvunget til at overskride flere grænser.
- Jeg havde jo ikke noget spejl, så dels kunne jeg ikke så godt se mig selv, og så havde jeg ikke noget makeup, så jeg lærte at gå uden – og for mig var det vildt grænseoverskridende at skulle gå udenfor en dør uden makeup. Det gør jeg jo normalt aldrig.
I det hele taget har udseende, makeup, gode cremer, tøj, hjemmets indretning og alt det ydre været vigtige faktorer i Marias liv. Men i løbet af den uge, hun og familien levede i 50’ erne, fandt hun ud af, at man jo sagtens kan undvære alle de ting.
- For mig var det en øjenåbner, og jeg fandt ud af, at der skete jo ikke noget, hvis jeg gik ud uden makeup. Kim har også sagt, at han kan mærke, jeg har forandret mig på det punkt. Jeg er blevet mere afslappet og er bedre til at acceptere mig selv, som jeg nu engang ser ud. Jeg tror faktisk, at jeg idet hele taget har lært, at alt skal ikke være så perfekt, og at ingen mennesker jo er perfekte.
Børnene skal ikke pakkes ind
For familiens to store børn betød ugen i ’Skru tiden tilbage’, at de lærte, at i en familie hjælper alle hinanden.
- De opdagede, at de var til nytte, og det har de taget med hjem – min datter er blevet god til at hjælpe til med at dække bord og tage ud af bordet. Og jeg har lært, at jeg skal ikke længere skal gøre rent på deres værelser – Kim og jeg har nok også lært, at man skal ikke hele tiden gå og pakke sine børn så meget ind i vat og klare alt for dem.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1261648350552353