Hver 4. skilsmissebarn oplever, at forældrene ikke taler sammen. Samtidig siger 17 procent, at forældrene bagtaler hinanden og 12 procent, at forældrene tit skændes.
Det viser en ny rapport om børns oplevelser af konfliktfyldte skilsmisser, ”Jeg er træt af at væres deres brevdue”, som Børns Vilkår står bag i samarbejde med Egmont Fonden.
Rundspørgen, der indgår i rapporten, er udført af Epinion og er af etiske grunde foretaget blandt 505 større børn i alderen 15-18 år.
Tallene kommer ikke bag på sundhedsplejerske Else Guldager:
- Det er jo netop konflikter, der fører til skilsmisse, og begge parter bliver jo følelsesmæssigt berørte af et brud, så der er ikke noget at sige til, at det berører både de voksne og deres børn. Men det er jo rigtigt kedeligt for børnene, at de skal opleve, at deres forældre ikke kan tale sammen.
Barnet bliver brevdue
Rapporten, der analyserer samtaler om skilsmisse på BørneTelefonen, viser også, at når forældre samarbejder dårligt, så bliver børnene budbringere mellem forældrene.
Børnene kommer til at bruge så meget energi på at forsøge at skabe fred, at de glemmer sig selv.
Else Guldager mener, at udviklingen stiller større krav til de fagpersoner, der er omkring familien:
- Vores opgave, som de fagpersoner, der er omkring familien er at hjælpe parterne med at holde fokus på børnene og gøre deres bedste for dem – og støtte forældrene i, hvordan de finder en fremtid med hinanden, så det går mindst muligt ud over børnene. Hjælpe dem til at se, at det behøver altså ikke at være så sort-hvidt.
Børns Vilkår holder i dag i samarbejde med Egmont Fonden konferencen ’Barnet Først’, der sætter fokus på, hvordan vi som samfund kan sikre børns trivsel, når forældrene bliver skilt.