Om en uges tid indtager flere tusinde nye skoleelever landets klasseværelser, når et nyt skoleår begynder.
Og de nye skoleelever skal ikke kun lære deres A-B-C eller at række fingeren i vejret. Mange af dem skal nemlig også lære at begå sig korrekt i trafikken, og undgå at komme til skade på vej til skole.
- Børn lærer bedst ved at komme væk fra bagsædet af bilen, og ud på fortovet. Derfor er det en rigtig god idé, hvis man som forældre går skolevejen nogle gange med barnet inden skolestart, siger Søren Ørsted Pedersen, som er pressechef i Rådet for Sikker Trafik.
Tal om trafikken på ruten
Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår det er klar til at gå ruten alene. Det afhænger nemlig af faktorer som alder, modenhed og forældrenes eget skøn.
Ifølge Rådet for Sikker Trafik vil et barn på 5 – 7 år dog typisk opleve trafikken som uoverskuelig, hurtig, voldsom og farlig. Det betyder altså, at den lille har svært ved at læse trafikken og svært ved at vide, hvornår, der er et for eksempel er et ’hul i trafikkken’.
- Børn lærer bedst ved, at man taler om trafikken, mens man er derude. Jo mere konkret man er, jo bedre. Tag for eksempel udgangspunkt i, at I står ved en vej, som skal krydses, og få barnet til at tage stilling til, hvornår I skal krydse vejen, siger Søren Ørsted Pedersen.
Tidlig indsats giver gode vaner
Selvom det kræver lidt tid at klæde den lille på til en sikker skolestart, så er det en god investering, forklarer Søren Ørsted Pedersen fra Rådet for Sikker Trafik:
- Dels fordi man kan undgå ulykker her og nu – og på længere sigt. Vores undersøgelser viser nemlig, at de gode trafikvaner bliver grundlagt i barndommen. Så sæt tidligt ind, hvis børnene skal lære at blive gode trafikanter.
Kom i gang med trafiktræning
- •
Vælg den mest sikre rute til skolen, ikke nødvendigvis den korteste
- •
Gå ned i knæ, og se trafikken med dit barns øjne
- •
Husk cykelhjelmen, og lær dit barn at give tegn i trafikken
- •
Er du i bil, så vælg eventuelt en ugentlig gå- eller cykledag
- •
Husk, at børnene kopierer dine vaner i trafikken
Kilde: Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden