Det kommer ikke bag på vikinge-eksperter, at Jonas Flodager Rasmussen vandt Dansk Melodi Grand Prix 2018 lørdag aften.
Efterspørgslen på alt fra tv-serier til mode med udgangspunkt i vikinger afslører, at både danskere og udlandet for tiden er optaget af de skandinaviske forfædre.
Og netop den trend synes Grand Prix-vinderen at omfavne.
Udover at vindersangen, Higher Ground, handler om vikingen Magnus Erlendsson, så ligner 32-årige Jonas Flodager Rasmussen med sit røde skæg og lange hår også selv det klassiske billede af en dansker, som levede mellem 700- og 1000-tallet.
- Han synger godt, men han passer også perfekt ind i tiden. Da jeg så, at han vandt i går, tænkte jeg, at interessen for vikinger nu peaker, siger Jeanette Varberg, der er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet.
Selv dét, at Jonas Flodager Rasmussen nu skal repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest i den portugisiske hovedstad til maj, kan tilmed relateres til vikingetiden.
- Vores forfædre har allerede været forbi og indtaget Lissabon. De plyndrede byen og brændte den af - helt ligesom vi plejede, når vi var på togt, siger Jeanette Varberg.
Vikinger angreb Lissabon i år 844
Jeanette Varberg er ved skrive en bog om vikinger, og her fortæller hun netop om Lissabon-togtet, som fandt sted 20. august 844.
Portugal var et stort muslimsk rige på den iberiske halvø i vikingetiden, og araberne kaldte vikingerne Al-Madjus, der betyder ilddyrkerne eller hedninge.
- Det passede godt til vikingerne, som ofte satte ild til bygningerne, Jeanette Varberg.
Ifølge kilderne angreb vikingerne Lissabon med 54 skibe, og de forsøgte at bryde gennem bymuren. Det er uvist, om det lykkedes, men man ved, at de derefter drog videre mod den spanske by Cadiz, som blev plyndret og brændt.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5774dc1e6187a40db88132b4
Hør i videoen, hvordan vikingerne forberedte sig på et togt.
Game of Thrones-symptom: Mænd gror store skæg
Tv-serierne ’Vikings’ på HBO og ’The Last Kingdom’ på Netflix har enorm succes både herhjemme og i udlandet. De kører på henholdsvis femte og tredje sæson. Samtidig hitter serien ’Game of Thrones’, som blandt andet også er inspireret af vikingernes verden.
- Vi har fået et stærkt seriemiljø, der genskaber fortiden på skærmen og gennem karaktererne. Du behøver ikke læse tykke bøger for at blive klogere på historien, nu er det blevet underholdning.
- Men man får stadig et forholdsvis realistisk indblik i vikingetiden, siger Jeanette Varberg.
Hun fremhæver, at de skandinaviske forfædre også har sneget sig ind i moden.
Unge mænd gror store skæg, folk får for tatoveringer med vikinge-symboler, og så bliver der udgivet flere bøger, som viser, hvordan man kan flette sit hår i norse-mønstre.
Modedesigner Jim Lyngvild bekræfter billedet. Han har selv en stor passion for vikinger - han er asatroende, bor på vikingeborgen Ravnsborg på Fyn og står bag hudplejemærket Raunsborg med nordiske ingredienser.
- Den nationale vikingebølge går verden over, siger han.
- Vi bør bruge vores kulturarv, også i Eurovision i stedet for at sende en smuk sangerinde fra den anden side af jorden, siger han med henvisning til sidste års danske bidrag til Eurovision, den dansk-australske sangerinde Anja Nissen.
Tog spyd i hånden og drog på eventyr til Bagdad
Det er vikingernes kultur og måde at være på, der drager, og som er grunden til, at man kan tale om en vikingetrend for tiden, mener Jeanette Varberg.
- Det er så fascinerende med de her pirater, der havde et broderskab, og som hellere ville dø på slagmarken end hjemme i sengen. Der er noget fandenivoldsk og eventyr over det hele.
- Det her med at de tog skæbnen i egen hånd, det er noget, som mange herhjemme og i udlandet kan identificere os med, vurderer museumsinspektøren og forklarer, at folk i 1000-tallet var fastlåst som eksempelvis bønder i samfundet, mens vikingerne derimod koloniserede og hærgede Europa.
- Man kunne stikke af fra bondesamfundet, tage et halvrusten spyd i hånden og tilslutte sig vikingerne. Så var der pludselig et eventyr, og man kunne måske havne i Bagdad og andre eksotiske egne.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a7f46f5a11fa009288858db
Hør Grand Prix-vindersangen ‘Higher Ground’.
Skandinavisk konflikt: Hvorfor kommer vikingerne fra?
Det store spørgsmål, som ofte dukker op, når snakken handler om vikinger, er, hvilket skandinavisk land der er den "ægte" vikinge-hjemstavn.
Ifølge Jeanette Varberg findes der ikke noget godt svar. Både Danmark, Sverige, Norge og Island kan alle "prale" af forfædre, som er draget ud i verden på vikingetogter.
Magnus Erlendsson, som Grand Prix-vindersagen handler om, var jarl på Orkneyøerne fra cirka år 1080 til 1115, og han voksede op i den periode, hvor norske konger for alvor markerede sig som herrer over øerne, der ligger 16 kilometer nord for Skotland.
Uanset hjemstavn så kæmpede vikingerne side om side mod araberne, de kristne og resten af Europa, fortæller Jeanette Varberg.
- Skandinavien stod sammen, når det gjaldt. Vikingerne har kæmpet mere mod omverdenen end mod hinanden, siger hun.
Jonas Flodager Rasmussen skal på scenen i Lissabon i den anden af to semifinaler torsdag 10. maj.
Det er samme semifinale som Sverige og Norges er med i, og den danske "viking" vil derfor formentlig både kæmpe mod og med nabolandene i Eurovision.