Blød og skarp friskost serveret med lette og luftige fladbrød.
Det lyder måske som en smart café-snack, men faktisk er det retter, som har deres rødder i Bronzealderen, der i aftes var i centrum i DR1-programmet 'Historien om Danmark'.
- I Bronzealderen spillede kvæg en stor rolle i den daglige kost, og man har fundet tegn på, at der blev lavet ost. Formentlig har det været en slags friskost, som nemt kan fremstilles af kærnemælk, for det har under ingen omstændigheder været ost, som vi kender det i dag, fortæller Frilandsmuseets kokkepige Inge-Mette Petersen om kosten i Bronzealderen.
Spelt i stedet for emmer
Hun fortæller desuden, at man i begyndelsen af Bronzealderen stadig dyrkede de samme kornsorter som i Stenalderen. Men efterhånden blev kornsorterne afløst af andre typer - blandt andet kom spelt til og afløste kornsorten emmer.
Vi har her opdateret Bronzealderens spelt og friskost med 'moderne' råvarer som hvidløg, peber, salt og basilikum. Det er endt med en opskrift på forårets - måske - lækreste snack, som er perfekt til et glas vin på terrassen: Luftige og sprøde fladbrød bagt på panden og serveret med en skarp hvidløgsost med peber og basilikum. Friskosten er lavet på kærnemælk og fløde og er meget nem at lave.
Klik herunder og få opskriften:
https://www.dr.dk/mad/opskrift/nemme-fladbrod-med-frisk-hvidlogsost