Pift stenaldergrøden op: Lav en nem og nutidig 'risotto'

Her har får du en nem opskrift på en 'risotto' af kornsorten emmer, som var en del af kosten i Stenalderen, der i aften er i fokus i 'Historien om Danmark'.

Emmer er en gammel kornsort, som smager fantastisk i denne ret, der minder om en italiensk risotto. (Foto: © Lotte Jahnsen)

- Der blev stegt og kogt over det åbne ildsted i Stenalderen, og nogle af de ting, der blev lavet, var grød af gamle kornsorter.

Det fortæller Frilandsmuseets kokkepige Inge-Mette Petersen om kosten i Stenalderen, der i aften er i fokus i programserien 'Historien om Danmark'.

Da Danmark omkring år 4.000 før vores tidsregning gik over til agerbrug kom kornsorterne enkorn, emmer, dværghvede og nøgen byg således ind i kosten. Man har kunnet finde kornet som aftryk i de lerkar, som også hører til den nye tid, eller i form af pollen, fortæller hun.

En moderne 'grød'

Grød kan være mange ting, og risotto er nærmest også en form for grød. Vi har derfor på dr.dk/mad lavet en opskrift på en 'risotto', hvor kornsorten emmer bliver kogt al dente, rørt med smør og parmesamost og drysset med mælkebøtte, som var en af de urter, man også spiste i Stenalderen. God appetit.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/risotto-pa-emmer-enkel-grontsagsrisotto

​Se 'Historien om Danmark: Stenalder' i aften kl. 20 på DR1