Træk jer fra konkurrencen! Eurovision-deltagere opfordres til boykot efter Israel-debat

Flere af årets Eurovision-deltagere opfordres til at trække sig fra konkurrencen, så længe Israel også deltager.

Sangeren Olly Alexander, der tidligere var frontmand i bandet Years & Years, skal i år repræsentere Storbritannien i Eurovision-finalen. Han bliver opfordret til at trække sig. (Foto: © Mischa Schoemaker, Ritzau Scanpix)

"Træk dig fra Eurovision!".

Sådan lyder opfordringen rundt omkring i Europa til de musikere, der i næste uge skal på scenen ved årets Eurovision Song Contest.

Årets sangkonkurrence står nemlig i skyggen af konflikten i Mellemøsten og Israels deltagelse i showet. Kritikere mener, at Israel bør udelukkes fra Eurovision, og beslutningen om, at Israel forsat må deltage i konkurrencen, har udløst skarp kritik.

I værtsbyen Malmø, der danner ramme om årets show, er der blevet annonceret flere store demonstrationer imod Israels deltagelse, ligesom kritikere opfordrer til helt at boykotte Eurovision-showet i protest.

Og budskabet om boykot bliver også sendt i retning mod flere af årets deltagere.

Det gælder blandt andre danske SABA, der har kaldt kritikken mod hende "enormt voldsom".

Allerede ved Dansk Melodi Grand Prix i februar fyldte debatten om Israel meget. Også SABAs deltagelse ved Eurovision blev genstand for debat og spekulationer, inden DR og Saba endeligt bekræftede, at SABA og 'Sand' ville repræsentere Danmark ved årets internationale konkurrence. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Flere landes artister opfordres til boykot

Også i Irland har debatten raset om, hvorvidt man bør deltage i Eurovision side om side med Israel.

Senest har 400 irske musikere skrevet et åbent brev rettet mod sangeren Bambie Thug, der i år repræsenterer Irland ved Eurovision. Her opfordrer underskriverne Bambie Thug til at trække sig fra årets konkurrence.

- Du har muligheden for at stå på den rette side af historien og som en musiker med samvittighed (…) Du vil blive fejret i historien, hvis du trækker dig fra Eurovision 2024. Vi opfordrer dig til at gøre det rette, lyder det i brevet.

Irland – der har vundet Eurovision syv gange tidligere – repræsenteres i år af sangeren Bambie Thug og nummeret 'Doomsday Blue'. (Foto: © Lily Lytton, RTÉ)

Også den britiske popstjerne Olly Alexander, der i år repræsenterer Storbritannien, er blevet mødt af hård kritik for sin deltagelse i Eurovision.

I marts opfordrede 450 britiske kunstnere og aktivister i et åbent brev således Olly Alexander til at trække sig fra Eurovision.

Fælles for både Olly Alexander og Bambie Thug er, at de tidligere åbent har kritiseret Israels deltagelse i Eurovision og udtryk deres støtte til det palæstinensiske folk. Men det er altså ikke nok, mener kritikerne.

Ekspert: Pres på deltagerne er sidste mulighed

Lektor ved Aarhus Universitet Lisanne Wilken, der har forsket i samspillet mellem Eurovision og storpolitik, er ikke overrasket over debatten, der lige nu udspiller sig.

- Hver gang Israel har været værter for et Eurovision, har der været debat om, hvorvidt man burde deltage eller ej. Så selvom situationen er lidt en anden i år, så er diskussionen om Israel ikke ny.

Hun medgiver dog, at årets deltagere er under et "enormt pres".

- I starten lagde man pres på tv-stationerne for at trække sig, fordi det jo reelt var dem, der havde muligheden for at træffe beslutningen om at boykotte konkurrencen. Det lykkedes ikke, og derfor er den sidste mulighed at forsøge at presse deltagerne til at ikke at dukke op, forklarer Lisanne Wilken og fortsætter:

- Særligt de artister, som tilhører queer-miljøet – og det gør både SABA, Olly Alexander og Bambie Thug – har oplevet et pres, fordi kritikerne føler, at de har en særlig forpligtelse og et moralsk ansvar for at kæmpe for andre minoriteter. Derfor er det ikke overraskende, at det særligt er dém, der bliver ramt af de her opfordringer til at boykotte showet.

33-årige Olly Alexander, der repræsenterer Storbritannien, har fået enorm kritik forud for årets Eurovision. (Foto: © Christine Olsson/TT, Ritzau Scanpix)

Eurovision-arrangører kalder kritik "totalt uretfærdigt"

Presset på årets deltagere fik for nylig Eurovision-arrangørerne, EBU, til at komme med en officiel udtalelse, hvor man tager afstand fra den hårde kritik, der har ramt musikerne forud for årets konkurrence.

- Selvom vi på det kraftigste støtter ytringsfrihed og retten til at udtrykke meninger i et demokratisk samfund, er vi stærkt imod enhver form for onlinemisbrug, hadefulde ytringer eller chikane rettet mod vores kunstnere eller personer, der er forbundet med konkurrencen. Dette er uacceptabelt og totalt uretfærdigt, da kunstnerne ikke har nogen rolle i denne beslutning, lød det i en udtalelse fra EBU.

Samtidig understreger arrangørerne, at årets deltagere ikke har haft nogen indflydelse på, hvorvidt Israel og landets tv-kanal, KAN, har måttet deltage eller ej.

- Beslutningen om at inkludere en hvilken som helst tv-station, inklusive den israelske tv-station KAN, i Eurovision Song Contest er udelukkende EBU's ansvar og ikke de enkelte kunstneres.

Årets Eurovision Song Contest afholdes i Malmø i Sverige. Konkurrencen består af to semifinaler og én finale. De tre shows afholdes den 7., 9. og 11. maj og kan alle ses live i DRTV og på DR1.

Danmark deltager i den anden semifinale, der sendes den 9. maj.