Der hviler et stort pres på 26-årige Saba Oehlenschlægers skuldre.
I næste uge skal hun nemlig repræsentere Danmark ved årets Eurovision – verdens største musikkonkurrence.
Samtidig befinder den unge sanger sig også i midten af et stormvejr af kritik og skarpe holdninger. Det har hun faktisk gjort, lige siden hun i februar vandt Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Sand'.
Det var nemlig her, hun sikrede sig billetten videre til årets Eurovision, hvor i alt 37 lande skal dyste om sejren i mesterskaberne i popmusik. Ét af de lande er Israel, hvis deltagelse i konkurrencen har været genstand for enorm debat.
Grundet situationen i Mellemøsten mener kritikere nemlig ikke, at Israel bør have lov til at være med i Eurovision. Og andre mener heller ikke, at Danmark – og SABA – bør deltage i showet, så længe Israel også møder op.
- Der er folk, der mener, at jeg bør boykotte showet. Og så er der andre mennesker, der mener, at bare det, at jeg taler om politik eller bringer det ind i det, er dumt, siger SABA til dr.dk.
Selv udtalte SABA efter den danske finale, at hun mente, "det kunne være passende, hvis Israel selv trækker sig i respekt for fællesskabet". Det mener hun stadig.
Alligevel har hun dog besluttet sig for at rejse til Malmø, hvor årets Eurovision afholdes, og stille op for Danmark.
Begge dele har vakt stærke reaktioner fra begge lejre.
- Jeg er blevet kaldt alt muligt, og jeg får kastet ting i hovedet fra alle hjørner i den her konflikt, fortæller SABA.
- Alt jeg siger i den her sag, får rigtig meget opmærksomhed – det er jo ikke som at have en diskussion derhjemme over aftensmaden. Det er et helt andet spot på mig, og det har været enormt voldsomt og svært at deale med. Men samtidig ville jeg have det værre med slet ikke at sige noget.
Tror ikke, hendes fravær vil gøre en forskel
For SABA har det været en svær beslutning at skulle stille op i årets Eurovision. Det er hun helt åben om.
Men samtidig tror hun ikke på, at svaret er at trække sig fra Eurovision, forklarer hun.
- Hvis jeg troede på, at mit fravær alene kunne gøre en forskel for konflikten, så havde jeg gjort det. Men det tror jeg ikke på i denne situation, siger hun og fortsætter:
- Jeg vil komme i kæmpe konflikt med mange mennesker ved at tage afsted. Men jeg vurderede, at konsekvensen for mig ved at blive hjemme var større end at tage afsted.
- Jeg mener ikke, at ens kamp for en bedre verden nogensinde skal blive på bekostning af ens mentale helbred. Jeg tog beslutningen om at melde mig til Dansk Melodi Grand Prix i en tid, hvor verden så anderledes ud, og da jeg vandt, blev det tydeligt for mig, at jeg sad i en voldsomt svær situation uanset hvad.
SABA fortsætter med at understrege, hvor svær, hun synes, debatten om hendes person er blevet.
- Det er på en måde blevet enten eller. At mit moralske kompas afhænger af, om jeg boykotter, og hvis ikke er jeg en forfærdelig person, som skal påtage mig ansvaret for palæstinensernes lidelse.
- Jeg har ikke mentalt eller emotionel kapacitet til at bære mere, end jeg gør, som den sårbare person, jeg også er. Men jeg gør mit bedste, og jeg bruger min platform til at tage et humanitært standpunkt, siger SABA, der blandt andet har samarbejdet med Red Barnet i en kampagne, der opfordrer til våbenhvile i Gaza.
Vil kæmpe sin egen kamp på scenen
Midt i al balladen går Eurovision så løs lige om lidt.
Og SABA forklarer, at hun har i sinde at bruge sin deltagelse i Eurovision til at kæmpe sin egen kamp; kampen for repræsentation. Hun tilhører nemlig selv flere minoriteter.
Hun er en brun kvinde, adopteret fra Etiopien. Hun er queer. Og så har hun i mange år kæmpet med psykiske udfordringer og har været åben om sin diagnose med bipolar lidelse.
Men SABA mener, at debatten om Israels deltagelse er begyndt at skygge for det, der egentlig var målet med hendes optræden.
- Ét af mine mål med at deltage i Eurovision er at repræsentere folk som mig. Og jeg synes, det er synd, at der er mange mennesker, der ikke mener, at de her forskellige kampe kan sameksistere.
- Fordi der foregår nogle helt frygtelige ting i Mellemøsten, så bliver alle de andre kampe, man kæmper og har kæmpet gennem sit liv, på en eller anden måde ligegyldige.
SABA holder en kort pause i sin talestrøm.
- Jeg er ked af, at det overskygger min intention med at deltage i Eurovision, som jo er at skabe repræsentation på én af de scener, hvor det ellers kan være vanskeligt. Jeg har også en stemme for nogle mennesker. Skal den mulighed tages fra dem, fordi der er folk, der mener, jeg bør blive væk?
Deltagere i flere lande får kritik
SABA står ikke i stormvejret alene. Flere af årets Eurovision-deltagere er ligesom hende blevet opfordret til at trække sig fra årets konkurrence.
I Irland har 400 musikere i et åbent brev opfordret den irske repræsentant, Bambie Thug, til at trække sig, ligesom popstjernen Olly Alexander, der skal synge for Storbritannien, er blevet mødt med kritik for sin beslutning om at rejse til Malmø.
Sammen med blandt andre den britiske og irske deltager har SABA også været medunderskriver på et åbent brev, hvor 11 af årets deltagere sætter ord på deres følelser omkring konflikten og Israels deltagelse.
Kritikken af deltagerne har været så skarp, at Eurovision-arrangørerne EBU i en offentlig udtalelse har taget afstand fra den hårde tone og gjort klart, at det er deres beslutning, at Israel får lov til at deltage, og ikke de forskellige landes deltagere.
I SABA's indbakke vælter det dog stadig dagligt ind med beskeder, der kritiserer hendes beslutning om at rejse til Eurovision. Der er dog også mange, der støtter hende og forstår den situation, hun står i, fortæller hun.
- Men jeg synes, det er voldsomt at stå i. Folk har alle mulige forventninger, som jeg synes er urimelige at have til ét menneske. Jeg tror nogle gange, folk glemmer, hvad jeg ofrer som person – både ved at sige min mening, eller hvis jeg skulle trække mig fra Eurovision – og det har været overvældende at mærke, hvor lidt det har betydet for folk.
- Jeg kunne snakke i flere timer om det her emne, men jo mere man siger, jo mere sårbar bliver man også. Så er der mere at tage af.
- Jeg synes, det bliver farligt, når man i sin kamp og måde at debattere på via sociale medier glemmer nuancerne og mennesket bag.
Svært at fokusere på Eurovision
Midt i debatten forsøger SABA også at fokusere på det job, der venter hende forude; at repræsentere Danmark på Eurovision-scenen og forhåbentlig synge Danmark videre til finalen for første gang i fem år.
Men det er svært, forklarer hun.
- Lige nu synes jeg, det er svært at fokusere på Eurovision, fordi debatten har fyldt så meget. Og skal jeg være ærlig, så synes jeg ikke, det er specielt rart at skulle afsted lige nu.
Hun fortryder dog ikke sin beslutning. Hverken at hun vælger at deltage i årets Eurovision, eller at hun har tilladt sig at tale åbent om sin holdning til Israels deltagelse.
- Jeg har ikke altid været sikker på, hvad der var det rigtige at gøre eller sige. Men jeg har besluttet mig ret tidligt for bare at være åben og ærlig omkring, hvordan jeg har det med de ting, der foregår. Jeg kan ikke bare parkere mine holdninger ved døren.
Eurovision Song Contest 2024 består af to semifinaler, der sendes den 7. og 9. maj, og den store finale, der sendes den 11. maj. Danmark skal på scenen i den anden semifinale, hvor også Israel deltager.
Du kan se alle årets shows direkte i DRTV og på DR1.