Så du Islands sindssyge Grand Prix-show? Her er meningen bag den chokerende optræden

Få forklaringen bag Islands chokshow ved Eurovision Song Contest.

(Foto: © Thomas Hanses)

- Det er jo kørt helt af sporet.

- Savner de tider hvor det var sangen, det handlede om og ikke, hvem der kunne levere det mest opsigtsvækkende indslag.

- Mega cool!!! Lad være med at lytte på de kedelige danskere!!!

- ENDELIG noget underholdning !...er træt af folkedans og politisk korrekthed...

Meningerne er delte om årets uden tvivl mest opsigtsvækkende nummer fra Eurovision Song Contest - nemlig Islands sang, der i følge DR1's kommentator Ole Tøpholm overgik selv de finske monstre Lordi.

Gruppen Hatari sang - og skreg - sig med det hårdtslående techno-metal-nummer 'Hatrið mun sigra' til en plads videre til lørdagens store finale iført lak, læder og gummi, og her dagen derpå raser debatten om dem videre på Facebook.

Se Islands vilde optræden her:

Der har nok været mere end blot en cypriotisk bedstemor og en estisk børnefamilie eller to, der fik aftenkaffen galt i halsen, da de islandske provokatører med stramt S/M- og bondage-inspireret seletøj og en trommeslager iført en maske, der kunne få selv finske Lordi til at føle en smule ubehag, tonede frem på skærmen i bedste sendetid.

Men der er faktisk en mening med galskaben - få forklaringen bag det islandske sansebombardement her.

Grand Prix-sang handler om kampen mod had

Årets islandske Grand Prix-bidrag hedder 'Hatrið mun sigra', og oversat til dansk betyder sangens titel 'Hadet vil sejre'- men det er faktisk netop hadet og mørket, som Hatari ønsker at komme til livs.

- Vi ser vores optræden som et portræt af den dystopiske verden, der venter os forude - en advarsel om, at hvis vi ikke finder frem til fred og fællesskab og glemmer at elske hinanden, så vil hadet sejre, forklarer Klemens Hannigan, et af gruppens medlemmer til DR.

På Hataris agenda er blandt andet også kampen mod kapitalismen og at gøre en ende på 'den stigende populisme rundt omkring i Europa'.

Men for den almene tv-seer kan det måske være en udfordring at afkode Hataris budskab, særligt når de fremfører deres Grand Prix-bidrag udelukkende på islandsk. Det er dog ikke noget, der bekymrer gruppens forsanger Matthías Haraldsson.

- Vi tror på, at kunsten har evnen til at hæve sig over tekst og ord. Det rammer dybere, og jeg er sikker på, at vores optræden har sørget for, at vores budskab taler for sig selv, siger han.

Islandske Hatari har skabt virak i Eurovision-land på grund af deres politiske udmeldinger og provokerende sceneshow. (Foto: © Ronen Zvulun)

Børn klædte sig ud som chokgruppe til fastelavn

Hjemme i Island er Hatari et af de mest populære - og omdiskuterede - bands på den lokale musikscene.

Gruppen blev dannet tilbage i 2015, men det var, da de tidligere i år vandt det islandske Melodi Grand Prix, at gruppen for alvor kom på alles læber. Ifølge Gísli Marteinn Baldursson, der er Islands Eurovision-kommentator, har gruppen formået at ramme noget i rigtig mange islændinge.

- De er enormt populære i Island, og af en eller anden grund appellerer de til alle mulige forskellige dele af samfundet. De har mange unge fans og folk i BDSM-miljøet (BDSM er en samlebetegnelse for seksuelle lyster, der kredser om bondage, disciplin og sadomasochisme) er vilde med dem, men de er også enormt populære blandt børn, fortæller Gísli Marteinn Baldursson og fortsætter;

- Da vi fejrede fastelavn i Island, tror jeg, at halvdelen af alle børn var klædt ud som Hatari.

Provokerede israelere med fiktiv sodavandsfabrik

Men trods deres popularitet i hjemlandet har Hatari med deres provokerende facon og politisk ladede budskaber også fået mange til at rynke på næsen - herunder i årets Eurovison-værtsland, Israel, hvor gruppen flere gange har gjort sig uheldigt bemærket.

Gruppen har åbent udtalt, at de er imod, at Eurovision afholdes på israelsk jord, og at de ønsker at bruge deres optræden i Grand Prixet til at gøre opmærksom på den israelske besættelse af de palæstinensiske områder.

Således sendte Hatari endnu en stikpille mod israelerne, da de for nyligt offentliggjorde, at de har startet kildevandsfirmaet SodaDream - en parodi på det israelske firma SodaStream, der indtil for få år siden drev en omdiskuteret fabrik på Vestbredden.

Firmaet - der angiveligt sælger kildevand fra søen Hálslón, et af Islands mest forurenede naturområder - er naturligvis fiktivt, ligesom bandets officielle Eurovision-sponsor, aktieselskabet Relentless Scam Incorporated ('Ubarmhjertigt Svindel A/S'), også er fiktion.

For netop satiren er et af de værktøjer, som Hatari flittigt bruger for at komme ud over scenekanten med deres budskaber.

- Vi bruger humor som et værktøj, selvom vi tager vores kunst meget seriøst. Det er en blød måde at indbyde folk til at genoverveje deres synspunkter, forklarer Matthías Haraldsson, og Klemens Hannigan tilføjer:

- Satire er en måde at fange folks opmærksomhed på. Det inviterer folk til at tænke over en problematik, men det tvinger ikke nogen til at ændre mening. Det er forskellen på kunst og propaganda - kunst indbyder dig til at reflektere og stille spørgsmål.

Det er ikke kun på scenen, at de skiller sig ud. Her ses de til åbningsceremonien ved årets Eurovision Song Contest iført lak og læder. (Foto: © AMIR COHEN)

Danske Leonora gav Hatari røde kinder

Hatari får endnu en chance for at invitere til refleksion og eftertanke - og sætte fut under de europæiske tv-stuer, når de lørdag deltager i årets Eurovision-finale.

Her får de forhåbentlig selskab af danske Leonora, der torsdag skal forsøge at synge Danmark videre fra årets anden semifinale med sangen ‘Love Is Forever’.

Hun har mødt de islandske provokatører flere gange og er - noget overraskende - blevet gode venner med gruppens medlemmer.

- De er fuldstændigt inde i rollen, når de står på scenen, og når de laver interviews - men når jeg så møder dem backstage, så er de helt vildt flinke. Det er altså ret sjovt. Der er en af dem, der har en stor, uhyggelig maske på, men når han tager den af, så ser han jo bare så rar ud. På et tidspunkt sad vi og snakkede, hvor han sad og viste mig billeder af sin lille datter. Han er virkelig sød, fortæller Leonora om sine nye islandske venner.

Leonora sammen med forsangerne i islandske Hatari. (Foto: © PRIVAT)

Og selvom Hatari ikke er bange for at sende stikpiller og langefingre i alle retninger eller gå på scenen kun iført læder, så var der alligevel én oplevelse, der fomåede at give de islandske rockere røde kinder, fortæller Leonora.

- Vi skulle begge optræde til en koncert for nogle Eurovision-fans, hvor jeg delte omklædningsrum med Hatari. Jeg havde vildt travlt og skulle skynde mig at klæde om, inden jeg skulle på scenen, og da jeg kom ind brasende ind i rummet, stod islændingene dér og var i gang med at tage deres læderseler og masker på. Jeg tror nærmest, de synes, det var mere pinligt, end jeg gjorde, siger Leonora med et grin.

Vil du se mere til de skøre islændinge, så skal du i første omgang se med på lørdag, hvor årets Eurovision-finale sendes live på DR1 og DR TV - og er det ikke nok, så kan du faktisk også fange Hatari på dansk grund, når de optræder på sommerens Roskilde Festival.

Rettelse: Tidligere fremstod artiklens ordlyd om den israelske besættelse af de palæstinensiske områder uklar. Det har vi nu rettet. Vi beklager.