- Boykot Eurovision i Israel!
Sådan har det lydt både fra en række kendte personligheder og internationale organisationer samt i adskillige kommentarer på de sociale medier, siden Israel sidste år vandt Eurovision Song Contest – og dermed retten til at afholde årets konkurrence, som finder sted lørdag den 18. maj.
Parallelt med opfordringen om en boykot af den traditionsrige musikkonkurrence, som for tredje gang i historien skal afholdes i Israel, har en række andre personligheder og organisationer dog støttet op om Israels værtskab og svaret kritikerne, at man ikke skal blande politik ind i Eurovision.
I alt 41 lande deltager i årets Eurovision Song Contest, og ingen har trukket sig fra konkurrencen på grund af, at den skal afholdes i Israels næststørste by, Tel Aviv.
Det gælder også Danmark, som i år repræsenteres af Leonora og sangen 'Love Is Forever', som vandt Dansk Melodi Grand Prix i februar.
Vi har spurgt DR's underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, hvorfor Danmark og DR deltager i årets Eurovision Song Contest.
Hvorfor deltager Danmark ved Eurovision i Israel?
- Vi er med i Eurovision i Israel, fordi Israel vandt sidste år. Når man er med i den her konkurrence, er det en regel, at det land, der nu har vundet, skal være vært for konkurrencen året efter. Sidste år vandt Israel, og derfor er vi i Israel nu.
Hvordan forholder DR sig til den kritik, der har været af Israels værtskab?
- Selvfølgelig gør det indtryk, det er klart. Men vi forholder os til det på den måde, at vi er medlem af EBU (European Broadcasting Union, der er ansvarlig for konkurrencen, red.). Og når man er medlem af EBU og er med i Eurovision Song Contest, så er reglerne sådan, at man året efter er i det land, der har vundet. Det er derfor, vi er i Israel, og det er sådan, vi forholder os.
Danmark kunne jo have trukket sig fra årets konkurrence. Hvorfor har vi ikke gjort det?
- Eurovision handler om alt andet end politik. Eurovision handler om, at alle kan møde hinanden og skabe fællesskab på tværs af grænser. Det handler om musik og musik på tværs af grænser. Ja, der foregår nogle ting rundt omkring i Europa og i resten af verden, men det har intet med Eurovision at gøre, og derfor har vi valgt at forholde os til konkurrencens regler, som foreskriver, at vinderlandet skal være vært året efter.
Er det ikke umuligt at holde politik ude af en begivenhed som Eurovision?
- Nej, det er ikke umuligt, og det er noget, vi bruger meget tid på at sikre og tager meget alvorligt. Alle sceneoptrædener bliver godkendt af EBU, og der må ikke være nogen former for politiske budskaber i dem.
Hvordan undgår DR at blive spændt for en israelsk propagandavogn?
- Det sikrer EBU, der har høje krav til værtslandene, som netop er med til at sikre, at Eurovision forener deltagerlandene, og at der ikke er eksplicit politisk indhold i showet. Jeg er helt tryg ved, at det nok skal blive nogle rigtig gode shows med fokus på musikken.
På de sociale medier er der flere, der kritiserer årets danske deltager for at stille op ved Eurovision i Israel. Hvad er din reaktion på det?
- Man kan bruge mig og DR som skydeskive, men at bruge vores artist, som har vundet det danske Melodi Grand Prix, synes jeg ikke er i orden.
De to semifinaler i årets Eurovision Song Contest afholdes tirsdag den 14. og torsdag den 16. maj. Finalen afholdes lørdag den 18. maj.