DR og SABA bekræfter: Deltager i Eurovision – men 'det har ikke været nogen nem beslutning'

DR og vinderen af Dansk Melodi Grand Prix, SABA, bekræfter nu, at hun deltager i Eurovision til maj.

- Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsentation er vigtig, siger Grand Prix-vinderen SABA, der dermed skal synge for Danmark i Eurovision Song Contest til maj. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Dansk Melodi Grand Prix, der blev afholdt lørdag aften, kom til at handle om meget andet end pop og pailletter.

Flere har nemlig spekuleret i, om vinderen SABA og DR ville stille op til Eurovision, så længe Israel deltager i konkurrencen – og blandt andet Berlingske har kritiseret, at hverken DR eller SABA har svaret utvetydigt" ja" til dét spørgsmål.

Nu lyder svaret i en pressemeddelelse: Ja, det vil man.

- Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsentation er vigtig, og fordi jeg tror på, at jeg, med den jeg er, og hvad jeg står for, kan ændre noget for mange mennesker, siger SABA i pressemeddelelsen.

Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, supplerer:

- Vi har haft en god og tæt dialog med SABA og hendes hold, og vi er nu klar til at melde ud, at SABA stiller op som DR's bidrag til Eurovision.

Årets Grand Prix-værter var Sara Bro (til venstre) og Stéphanie Surrugue. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

'Den kritik er jeg ret forundret over'

Dagen efter showet sagde SABA selv i en chat på dr.dk, at "det kunne være passende, hvis Israel selv trækker sig i respekt for fællesskabet".

Til dr.dk siger Gustav Lützhøft nu, at "DR bakker fortsat op om EBUs beslutning om at lade Israel være med i Eurovision, som tingene er nu".

- Men vi mener samtidig, der skal være al mulig plads til, at man som kunstner kan danne sig sin egen mening og komme til udtryk med den. Så vi kan sagtens rumme, at SABA har en personlig holdning, og at den ikke nødvendigvis er den samme som DR's.

- Det er i virkeligheden noget af det fine ved det her, at hun kan stille op på sine egne betingelser.

Berlingske har kritiseret DR for at overlade "det beskidte arbejde" til SABA. Hvad siger du til den kritik?

- Den kritik er jeg ret forundret over, for den argumentation er jo det samme som en umyndiggørelse af dansker kunstnere. Det ville frarøve dem muligheden for at kunne agere frit og selvstændigt og danne deres egne meninger, hvis DR skulle tale på vegne af dem.

- DR har hele tiden sagt, at vores ambition var at stille op til Eurovision, og på den baggrund stod det så alle frit for at sige, hvis de gerne ville være med i Dansk Melodi Grand Prix, men ikke ville være med i Eurovision – det har vi spillet med åbne kort omkring.

SABA har i kølvandet på sin sejr i Dansk Melodi Grand Prix blandt andet sagt, at det ville være passende, "hvis Israel selv trækker sig i respekt for fællesskabet" til Eurovision. Hun har nu bekræftet, at hun går på scenen for Danmark i konkurrencen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Har I klædt deltagerne – og SABA – godt nok på til at håndtere presset fra medier, aktivister og fans?

- Vi har haft en god og tæt dialog med de optrædende til Dansk Melodi Grand Prix. Vi har haft en god og tæt dialog med de organisationer og forbund, der repræsenterer kunstnerne. Og vi har haft en god og tæt dialog med SABA og hendes hold. Og det kommer vi til at blive ved med.

- Når det er sagt, vil jeg gerne tilføje, at der for tiden er en tendens til, at nogle lægger pres på enkelt-kunstnere for at få dem til ikke at udøve deres kunst, og det synes jeg er helt forkert.

SABA har selv sagt, at hun håber, tingene ændrer sig, så hun trygt og sikkert kan tage til Malmø. Er det forsvarligt at sende en dansk deltager til Eurovision, hvor hun skal deltage i samme semifinale som Israel?

- Vi sender hverken deltagere eller medarbejdere afsted til noget som helst, hvis vi ikke føler os overbevist om, at der er styr på sikkerheden. Og det er selvfølgelig noget, vi har løbende fokus på.

Du har tidligere sagt, at DR "indtil videre" bakker op om EBUs beslutning om at lade Israel deltage. Hvad skal der til, før det ændrer sig?

- Det vil jeg ikke sidde her og spekulere i. Jeg kan konstatere, at vi bakker op om Israels deltagelse, som situationen er lige nu. Men virkeligheden udvikler sig også fra dag til dag, og hvis der er nogle omstændigheder, der ændrer sig, så kommer vi til at melde ud omkring det.

Hvis SABA ender med at gå videre fra Eurovision-semifinalen torsdag den 9. maj, bliver finalen to dage senere den første med dansk deltagelse siden 2019. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

'Situationen i Mellemøsten er mere, end jeg kan bære på mine skuldre'

Hovedpersonen SABA ønsker ikke at stille op til interview, men siger i pressemeddelelsen, at det bestemt ikke har været noget let valg, men at hun mener, at det er den rigtige beslutning at deltage i Eurovision.

- Det har ikke været nogen nem beslutning for mig. Men jeg håber og tror, at jeg som en brun kvinde, der ovenikøbet er adopteret, queer og kæmper med psykiske udfordringer, kan spille en vigtig rolle i Malmø til en inkluderende fest, hvor jeg kan repræsentere en masse mennesker og Danmark på min helt egen måde, siger hun og uddyber:

- Jeg kan repræsentere meget, men situationen i Mellemøsten er mere, end jeg kan bære på mine skuldre. Jeg ønsker kærlighed og fred til alle mennesker. Verden er svær og voldsom. Jeg ser jer, og jeg håber, I ser mig.

SABA skal deltage i Eurovision med sangen 'Sand'. Du kan se hende optræde ved Dansk Melodi Grand Prix her:

Foran DR's Koncerthus, hvor Dansk Melodi Grand Prix blev afholdt i lørdags, var der inden showet samlet flere demonstranter, der vil have Israel ud af Eurovision. 400 personer med tilknytning til den danske musikbranche havde også før showet underskrevet en opfordring til at udelukke Israel fra konkurrencen – blandt andet flere deltagere og sangskrivere i Dansk Melodi Grand Prix.

Og det er bestemt ikke kun i Danmark, at debatten om Israel i Eurovision har fyldt.

I Sverige har flere end 1.000 musikere – herunder store stjerner som Robyn og First Aid Kit – underskrevet et åbent brev, der kræver Israel udelukket fra Eurovision. Lignende underskriftsindsamlinger er også blevet offentliggjort i Norge, Island og Finland, mens debatten også raser i flere andre lande.

Eurovision Song Contest sendes den 7., 9. og 11. maj. Danmark og SABA deltager i den anden semifinale, der afholdes den 9. maj.