'De er blevet taget med bukserne nede': I aften går Israel på scenen med kontroversiel Eurovision-sang

Israel får både kritik og opbakning i årets Eurovision. Men de kommer ikke til at vinde finalen, mener eksperter.

Torsdag skal israelske Eden Golan på Eurovision-scenen, når Israel deltager i årets anden semifinale. (Foto: © Corinne Cumming, EBU)

Må Israel være med i Eurovision eller ej?

Det spørgsmål er de seneste måneder blevet debatteret heftigt forud for årets Eurovision, der løber af stablen i denne uge.

Kritikere mener nemlig, at Israel bør udelukkes fra musikkonkurrencen på grund af krigen mellem Hamas og Israel – men trods talrige protester og opfordringer til boykot er Israel stadig at finde i årets deltagerfelt.

Torsdag aften går 20-årige Eden Golan så på scenen i årets anden semifinale, hvor hun skal synge det israelske bidrag 'Hurricane' – en sang, der i første omgang lød titlen 'October Rain' og ifølge kritikere handlede om angrebet den 7. oktober, men siden er blevet ændret efter påbud fra Eurovision-arrangørerne.

Men trods en ny tekst, der af arrangørerne er blevet vurderet som "ikke politisk", så spøger debatten om Israels deltagelse i konkurrencen stadig i kulissen.

- Allerede nu vil det her Eurovision blive husket for den kæmpe konflikt omkring Israel, der har gjort konkurrencen i år virkelig kontroversiel, siger Lisanne Wilken, der er lektor ved Aarhus Universitet og i mange år har forsket i samspillet mellem Eurovision og storpolitik.

Selvom Israel nu går på scenen i torsdagens semifinale, så er Lisanne Wilken ikke i tvivl om, at arrangørerne i EBU havde håbet på, at man kunne have undgået al den ballade, ved at Israel var blevet hjemme.

- Jeg tror, EBU slog så hårdt ned på sangens oprindelige tekst, fordi man – for konkurrencens skyld – havde håbet, at Israel havde trukket sig i protest. Så kunne de have indtaget en offerposition, og samtidig havde EBU undgået den her hovedpine, siger hun.

Israel repræsenteres af den 20-årige sanger Eden Golan. Hun vandt i februar tv-showet 'The Next Star' og fik i samme ombæring tjansen som Israels Eurovision-repræsentant. Efterfølgende har israelsk tv internt valgt bidraget 'Hurricane', som Eden Golan skal synge i årets konkurrence. (Foto: © Carlos Garcia Rawlins/Reuters, Ritzau Scanpix)

Israelsk afviser politisk budskab - ekspert er uenig

Israelsk tv valgte dog – efter en direkte ordre fra den israelske præsident – at makke ret og ændre i teksten, så Israel fortsat kunne være repræsenteret ved årets Eurovision.

Men selvom sangen nu er blevet barberet for de mest kontroversielle tekstbidder, så er der ingen tvivl hos Lisanne Wilken: Israels bidrag er stadig politisk.

- Det kan godt være, at sangen ikke er lige så eksplicit, som den var før, hvor Eden Golan direkte refererede til angrebet i oktober – men det er helt tydeligt, at sangen stadig er dedikeret til gidslerne, som sidder tilbage i Gaza. Så man kan ikke sige, at "nu handler den om noget helt andet", for det gør den ikke. Så selvfølgelig er sangen politisk.

Den danske Eurovision-kommentator Ole Tøpholm har også nærstuderet Israels Grand Prix-tekst. Han mener, det i højere grad er et spørgsmål om "øjnene, der ser, og ørerne, der lytter".

- Ja, den her sang kan stadig tolkes politisk, men havde den her nye tekst været med for Holland eller Østrig, så havde ingen studset over den. Det må være op til den enkelte seer, om den her lyrik er for stærk kost eller ej, men fakta er jo, at EBU har vurderet, at den nye tekst overholder reglerne for konkurrencen, siger Ole Tøpholm.

Selvom israelsk tv fik hård kritik for den oprindelige tekst til bidraget 'October Rain', så vurderer Lisanne Wilken ikke, at sangen har været tiltænkt som en politisk provokation fra israelsk side.

- Men siden sangen blev skrevet, har situationen i Mellemøsten ændret sig en hel del. Så jeg tror, israelerne er blevet taget lidt med bukserne nede i forhold til, hvordan sangen og deres deltagelse er blevet modtaget.

Israels deltager Eden Golan har da også udtalt, at hun var "chokeret" over, at den første tekst til 'October Rain' blev afvist og har benægtet, at sangen skulle være politisk.

- Jeg var lidt chokeret over, at EBU afviste sangen. Jeg synes ikke, den første version var politisk. Sangen handler om en pige, der går gennem sine egne problemer og følelser. Den handlede ikke om den 7. oktober, sagde Eden Golan i sidste uge til nyhedsberauet AFP.

Ukrainske Kalush Orchestra vandt en overbevisende sejr ved Eurovision 2022. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)

'Israel havde håbet på et Ukraine-moment'

Lisanne Wilken er ikke i tvivl om, at reaktionen på Israels deltagelse har været en anden, end landet havde forventet.

Hun mener, at man i Israel havde håbet på – og nok også regnet med – at man ville få samme opbakning, som Ukraine fik i 2022 i kølvandet på invasionen fra Rusland, hvor ukrainerne gik hen og vandt en jordskredssejr i Eurovision-finalen.

- Israel havde nok håbet på deres eget Ukraine-moment.

Men sådan går det næppe Israel i år, mener hun.

- Fordi den politiske opbakning til Israel i lang tid var så stor blandt de europæiske regeringer, så tror jeg, israelsk tv havde forestillet sig, at når det kom til Eurovision, så ville de få samme modtagelse som Ukraine. Så ville alle heppe på dem, og de ville ende med at vinde, fordi folk havde sympati med dem, siger Lisanne Wilken og fortsætter:

- Men i dag ser situationen helt anderledes ud, og det meste af verdenssamfundet er enige om, at Israel er gået for langt i Gaza. Så jeg kan ikke se Israel vinde finalen på lørdag, for de har slet ikke den samme kollektive opbakning blandt seerne, som Ukraine havde.

Under generalprøven onsdag aften blev Eden Golan mødt med buhråb fra flere publikummer i salen. Noget Lisanne Wilken også tror, kommer til at gentage sig torsdag aften.

- Der skal nok komme en masse reaktioner og buh-råb fra publikum, og jeg kan da også forestille mig, at der kommer til at være nogle demonstranter i salen, der kommer til at protestere på den ene eller anden måde. Det bliver svært at undgå.

Den israelske deltager Eden Golan ses her på scenen under prøverne forud for torsdagens semifinale, der finder sted i Malmø. (Foto: © Corinne Cumming, EBU)

Israel skal nok få mange stemmer – men risikerer også buh-råb

Trods de stærke reaktioner er Lisanne Wilken dog ikke i tvivl om, at Israel nok skal stryge videre fra torsdagens semifinale. Midt i den heftige debat om landets deltagelse, er der nemlig også mange, der støtter Israels ret til at deltage i Eurovision.

- Jeg tror, der er rigtig, rigtig mange, der stemmer på Israel i år. Både dem, der har sympati med Israel, men også dem, der ikke gider høre mere brok om politik. Mange af dem, der mener, at Eurovision og politik bør skilles ad, kommer nok til at stemme på Israel af rent princip, vurderer hun.

Lige nu spår bookmakerne Israel en placering i top ti, men landet er ikke blandt favoritterne til at snuppe sejren.

Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm tror heller ikke, at Israel kommer til at løbe med sejren på lørdag. Men én ting er han ikke i tvivl om – uanset hvordan det går Israel, så skal resultatet nok blive diskuteret heftigt.

- Det israelske resultat vil blive tolket politisk uanset hvad. Hvis Israel klarer sig godt, så vil mange sige, at det da må være på grund af politik. Og omvendt, hvis Israel får en bundplacering, så vil folk også pege på, at det da må være politisk, siden Israel ikke fik flere point. Så uanset hvilken vej det går, så skal debatten nok fortsætte efter finalen.

Eden Golan ses her på scenen under generalprøven til torsdagens semifinale. Hun blev både modtaget med jubel og buh-råb fra publikum til trods for, at en talsperson for svensk tv fra scenen inden showet havde opfordret publikum til at støtte alle aftenens deltagere lige meget. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Tror ikke på boykot, hvis Israel vinder

Men hvad så, hvis Israel alligevel går hen og vinder på lørdag?

I månederne op til årets konkurrence har debatten om, hvorvidt man bør deltage i en konkurrence side om side med Israel, raset i flere lande – dog uden at nogen lande er endt med at trække sig fra showet.

Og skulle Israel mod hendes forventning vinde lørdagens finale, tror Lisanne Wilken da heller ikke, vi skal regne med, at mange lande næste år skulle boykotte et eventuelt Eurovision afholdt af Israel.

- Det var i år, at tv-kanalerne kunne tage beslutningen om, hvorvidt de accepterer Israels deltagelse i Eurovision eller ej. Nu har de valgt at deltage, og så accepterer de også, at Israel er med, siger hun og fortsætter:

- Selvfølgelig vil et Eurovision afholdt af Israel være kontroversielt – det har det været hvert år, de har været værtsland – men jeg tror ikke, vi kommer til at se en masse lande, der trækker sig i protest. Der vil de fleste lande holde fast i, at det her er en sangkonkurrence, der ikke handler om politik, akkurat som de også har gjort i år.

Uanset om Israel skulle gå hen og vinde eller ej, så mener Ole Tøholm dog, at Eurovision-arrangørerne er nødt til at få styr på situationen omkring Israels deltagelse forud for næste års konkurrence.

- Der er behov for, at der kommer en grundig debat om, hvad der skal ske med Eurovision næste år. Den debat, den tone og det niveau det hele har kørt på i år kan ikke blive ved, for det er ødelæggende for showet og ødelæggende for de artister, der stiller op i den her konkurrence, siger han og fortsætter:

- Man er nødt til at få landet den her debat på én eller anden måde og finde ud af, hvad man egentlig stiller op. Så det her er ikke en udfordring, der dukker op næste år, hvis Israel vinder, men en udfordring, der står foran EBU uanset, hvad der sker i år.

Hvordan det går Israel, bliver afgjort, når finalen i Eurovision Song Contest 2024 løber over skærmen lørdag den 11. maj.

Inden da skal Israel dog først kvalificere sig videre fra årets anden semifinale, der sendes torsdag den 9. maj – her deltager Danmark også.

Du kan se begge shows direkte fra klokken 21 i DRTV og på DR1.