En lytter klagede til DR over et indslag i Radioavisen den 5. oktober 2023, hvor det fremgik, at temperaturen den pågældende dag i Rio de Janeiro i Brasilien havde oversteget 40 graders varme.
Klageren påpegede blandt andet, at den temperatur DR angav i indslaget, lå meget højere end den temperatur, som DMI oplyste. DMI’s angivelse viste 25 grader.
Klageren mente derfor ikke, at det var korrekt, når der i udsendelsen blandt andet siges, at ”der er sort af mennesker, der flygter fra varmegrader på den forkerte side af 40”.
Jesper Termansen, der er lytternes og seernes redaktør, giver ret i kritikken og skriver:
- Redaktionschef Mikkel Worsøe Andersen har forklaret i sit svar d. 11. december til Klager, at indslaget var optaget en uge før, det blev sendt den 5. oktober 2023. Han medgiver, at brugen af ordene ”i dag” i reportagen kan være forvirrende og upræcise. Deri har han ret. DR burde have angivet, at reportagen ikke var dagsaktuel'.
Uklar kildehenvisning
Klageren havde også kritiseret kildebrugen i udsendelsen.
- Det kan ikke afgøres, hvorfor DR benyttede et CO2-udledningstal for hver indbygger i Danmark fra tænketanken Concito, som er meget højere end de tal Danmark Statistik har. DR har lov at benytte Concito sin kilde, men det er problematisk, at DR i svar til Klager ikke mener, at det reelt er Concito, der er udgiveren af rapporten der henvises til i indslaget og når det er det, der siges i indslaget i Radioavisen, skriver Jesper Termansen.
- Det er DR’s ret at benytte de kilder, DR finder relevante, og det er ikke en overtrædelse af DR’s etik, at DR citerer en ekspertkilde', slår lytternes og seernes redaktør fast men påpeger, at DR får kritik for ikke at svare klageren før efter tre rykkere.
DR har beklaget her.
Du kan læse hele sagen her.