Fakta

Generelle fakta

Det jordbaserede digitale sendenet er et fremtidens sendenet. Ud over DR2 vil man også kunne se DR1 samt TV 2 og TV 2-regionerne digitalt, og danskere i den sydlige del af landet kan modtage 23 tyske gratis kanaler fra det tyske DTT og i den østlige del af landet er det muligt at modtage 8 svenske gratis-kanaler. Med tiden er der mulighed for både flere danske tv-kanaler og at sende programmer i det højtopløselige billedformat, HDTV.


Bedre billede- og lydkvalitet

For seerne betyder overgangen til digitalt fjernsyn blandt andet, at skærmbilledet kommer til at stå mere skarpt. Har man hidtil haft flimmer og skygger på skærmen - for eksempel på fjernsynet i sommerhuset - kan man med det digitale signal se frem til at modtage et mere klart signal. Samtidig giver det digitale signal mulighed for bedre lydkvalitet og ekstra servicetilbud som tegnsprogstolkning, flerkanal- og surroundlyd og ægte 16:9-format.


Behov for en dekoder

Det nye digitale sendenet kan modtages på alle tv-apparater - både de 'gamle' analoge og de nye digitale fladskærme - alt hvad det kræver er en antenne og en dekoder. Da DTT de fleste steder sendes i samme frekvensområde som TV 2, kan man som regel bare bruge sin TV 2-antenne. Flere steder vil en moderne stueantenne, som kan købes i handelen, være nok.

Derudover har man behov for en dekoder for at få billeder på skærmen. Dekoderen kan for eksempel købes hos landets radio- og tv-forhandlere for under 500 kroner. De såkaldte IDTV-fjernsyn og visse harddisk-optagere har allerede en dekoder, så man automatisk vil kunne se programmerne digitalt. I dag sendes tv-kanalerne i formatet MPEG 2, men det er politisk bestemt at formatet skal skifte over til MPEG 4, og det stiller nye krav til din dekoder - læs mere her


Analogt signal lukkes i 2009

Baggrunden for åbningen af det digitale sendenet er Folketingets beslutning om, at Danmark skal have jordbaseret digitalt tv, og at det analoge sendenet skal slukkes den 1. november 2009.

Frem til 2009 sender DR fortsat et luftbåret analogt signal fra sendemasterne, som er placeret rundt om i Danmark. Så hvis man i dag modtager DRs kanaler fra luften via sin egen antenne, vil man - indtil videre - stadig kunne modtage signalerne som i dag. Omvendt kan man også vælge allerede nu at skifte til digitalt signal og få del i de nye muligheder.

Forkortelser

DTT (Digitalt Terrestrisk Tv): Den danske betegnelse for DVB-T.

DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial): Betyder, at tv-programmerne sendes fra master i et såkaldt jordbaseret sendenet og kan modtages med egen antenne.

DIGI-TV Navnet på det selskab, som DR og TV 2 ejer i fællesskab og samtidig navnet på Danmarks første DTT multipleks, der rummer public service signalerne fra DR og TV 2 og som derfor sendes ukodet som et såkaldt free-to-air signal.

DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable): Betyder, at tv-programmerne sendes og modtages via kabelnet.

DVB-S (Digital Video Broadcasting Satellite): Betyder, at tv-programmerne modtages via satellit.

DVB-subtitles: I Danmark benyttes der undertekster, når der tales fremmede sprog og vises udenlandske film. DVB Subtitles er den standard, der sikrer, at underteksterne kommer på skærmen.

IDTV (Integrated Digital TeleVision): Digitale fjernsyn med indbygget dekoder til modtagelse af de jordbaserede digitale signaler.

Mere information
MPEG 4
Subtitles
16:9
Bedre billedkvalitet
Bedre lyd
 
 
dr.dk / digitalt tv / fakta

© Copyright DR 2006. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.