DTT, der også kaldes digitalt antenne-tv, er et digitalt tv-transmissionssystem, der benytter et mastebaseret sendenet.
Stort set alle danskere har mulighed for at modtage de danske tv-kanaler via egen antenne.
I sendenettets yderområder vil det kræve, at der benyttes en retningsorienteret UHF-antenne, der i 10 meters højde peger ret præcist mod senderen, og at den er indstillet med den korrekte polaritet. Ved at indtaste adressen i boksen på det interaktive dækningskort, gives der oplysning om, hvilken kompasretning de to bedste sendere ligger i. Mange steder i landet er det også muligt at modtage signalet med en stueantenne. Hvor dette kan lade sig gøre, fremgår ligeledes af det interaktive dækningskort.
Frekvensoversigten viser, hvilke kanaler DR benytter i dit område.
DTT-nettet består af 18 hovedsendere og 29 hjælpesendere. Senderne anvender UHF-frekvenser og er fortrinsvis placeret på det tidligere analoge TV 2-nets sendemaster.
Public service-stationernes hovedkanaler findes på alle platforme og kan derfor modtages på mange forskellige måder:
- •
via antenneforening
- •
via kabel-tv
- •
via kabel-tv som en del af en programpakke.
- •
via bredbånd
- •
via parabol
- •
via internet
DTT-modtagere
Modtagelse af digitalt antenne tv kræver en DTT modtager, der også kaldes en DVB-T2- modtager. Disse modtagere kan enten være indbygget i fjernsynet, eller være en separat modtager, der går under betegnelsen ’set-top box’. Kanalerne i det digitale sendenet pakkes ’i bundter’ på én frekvens, og en sådan kanalpakke kaldes for en multipleks eller i daglig tale en MUX. DR råder over én MUX, og den kommercielle gatekeeper, Norlys, råder over fire.
Få et godt antennesignal
Selvom du bor i et område, hvor dækningskortet viser, at du modtager et stabilt signal, er et hensigtsmæssigt valg af antennetype kombineret med en præcis antenneinstallering nøglen til problemfri modtagelse.
Stueantenner
Stueantenner er ikke, hvad de har været - de er meget bedre. Til modtagelse af digitale broadcast-signaler er der udviklet helt nye typer stueantenner, der er langt mere effektive end de gammeldags teleskopantenner.
Tagantenner
Hvis signalet ikke kan modtages med en stueantenne, vil det være nødvendigt at benytte en udendørs tagantenne. Du kan købe en UHF-antenne hos dit lokale byggemarked eller tv-forhandler, som er afstemt til frekvensområdet.
Antennen skal peges mod den nærmeste tv-sender og have samme polarisation. Du kan finde din nærmeste tv-sender på dækningskortet, eller i tabellen nedenfor.
Du kan læse mere om antenner og tv-modtagelse på vores side om DTT-teknikken, og i vores side om antenneinstallation.
Sendemaster og frekvenser
DR sender antenne-tv fra i alt 47 forskellige sendepositioner, fordelt på 18 hovedsendere med en sendeeffekt på mindst 10 kW, samt 29 hjælpesendere med lavere effekt.
De 18 hovedsendere er:
De 29 hjælpesendere er: