NASA: Kæmpe-Jord kredser om stjerne der ligner Solen

NASA's Kepler-teleskop, der leder efter planeter udenfor vores solsystem, har opdaget en planet 1.400 lysår væk, der minder om Jorden.

NASA har fundet en jordlignende planet, som kredser i den rigtige afstand til en stjerne af samme type som Solen. Her har en kunstner forestillet sig hvordan planeten kan se ud, sammenlignet med Jorden.

NASA har opdaget endnu en jordlignende planet, men denne gang kredser planeten i den helt rigtige afstand til en stjerne, der er af samme type som Solen. Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Det opsigtsvækkende ved den nye opdagelse er, at det er første gang astronomerne har fundet en jordlignende planet, som kredser om en klasse G2 stjerne - samme type stjerne som Solen.

Dermed er planeten det bedste bud på et sted udenfor vores solsystem, hvor der kan findes liv.

Kan måske understøtte liv

Planeten har fået navnet Kepler-452b, efter Kepler-teleskopet, der har opdaget den. Teleskopet har også fået øje på 11 andre planeter, som muligvis også befinder sig i den beboelige zone omkring en stjerne.

Kepler-453b er den mindste planet, som er opdaget i et stjernesystems beboelige zone. Den region hvor der er mulighed for at finde flydende vand og dermed størst chance for at finde liv.

Planeten, der er cirka 60 procent større end Jorden, kredser om en stjerne af typen G2 - samme type som Solen - og befinder sig 1.400 lysår væk i stjernebilledet Cygnus.

Af de 1030 exoplaneter, som Kepler-teleskopet har fundet, er kun få i en størrelse hvor de kan understøtte liv. Her ses de mindste planeter, der er fundet i den beboelige zone omkring M, K og G-stjerner.

En fætter og ikke en tvilling

Det nyopdagede planetsystem minder meget om vores eget solsystem, men Kepler-452b er mere en fætter end en tvilling til Jorden.

Udover at være noget større, er planetens kredsløb tæt på Jordens. Den bruger 385 dage om at nå rundt om sin stjerne, der er 1,5 milliarder år ældre end Solen.

Stjernen er omkring ti pct større end Solen og lyser lidt kraftigere.

Ifølge astronomerne er der god mulighed for, at Kepler-452b er en stenplanet. Den betragtes som en Super-Jord på grund af sin størrelse.

- Det er utroligt at tænke på, at denne planet har befundet sig i den beboelige zone om sin stjerne i seks milliarder år. Det er længere tid end Jorden. Med betydelige muligheder for, at liv kunne opstå. Hvis altså de andre nødvendigheder for livets opståen er til stede på planeten, siger Jon Jenkins, der er Kepler-analytiker ved NASA's Ames Research Center, i pressemeddelelsen.

20 års jubilæum for exoplaneter

For kun 21 år siden var planeter uden for vores solsystem noget, der tilhørte science fiction. Astronomerne formodede, at de fandtes derude, men først i 1995 blev den første exoplanet endelig dokumenteret.

Siden er det gået stærkt.

NASA's rumteleskop Kepler er designet til at finde Jord-lignende planeter, og har siden 2009 fundet mange.

Dagens offentliggørelse bringer antallet af bekræftede exoplaneter op på 1030.

Et skridt nærmere på Jorden 2.0

Opdagelsen af de nye exoplaneter i den beboelige zone, er en mindre milepæl i jagten på en tvilling til Jorden.

Kepler-teleskopet har allerede fundet planeter, der er på størrelse med Jorden, udenfor vores solsystem.

I januar i år opdagede teleskopet den hidtil mest lovende af slagsen. Den er på størrelse med Jorden, og ligger i tilpas afstand til sin stjerne til, at den burde kunne understøtte flydende vand - og dermed muligvis liv.

Rumteleskopet Kepler bliver ved med at finde exoplaneter.

Styringen gik i stykker

Efter seks år i rummet er Kepler-teleskopet godt brugt. To af de reaktionshjul, som styrer teleskopets position er allerede gået i stykker.

Da hjul nummer to brød sammen, ændrede NASA missionskriterierne.

Nu er teleskopet igang med K2-missionen, som har sit navn fra betegnelsen for røde dværgstjerner.

De ødelagte hjul betød nemlig en manglende præcision, men jagten på exoplaneter kunne fortsætte ved at kigge på lyssvage røde dværge.

Kepler-teleskopet opdager planeter ved at registrere deres passage forbi en stjerne. Når planeten kredser om dens stjerne, skygger den på et tidspunkt for det lys Kepler observerer. Faldet i lysstyrke kan afsløre planetens størrelse og position. (© DR- Grafik: Mie Hvidkjær)

Dalende lysstyrke afslører planeter

Forskerne finder exoplaneterne med Kepler-teleskopet, ved at se på stjerners lysstyrke.

Meget forsimplet skygger planeterne for det stjernelys, som vi observerer mange lysår væk.

En planet, der er i kredsløb om en fjern stjerne, resulterer i, at stjernens lysstyrke daler.

Kepler er designet til at kunne se planetpassagerne med stor nøjagtighed - og endda registrere, når der er mere end en planet i et stjernesystem.