Synet af skambidte og døde får har i flere tilfælde mødt husdyrejere i et område omkring den nordvestjyske by Holstebro.
Siden oktober 2016 har der været 12 formodede ulveangreb på får, og nu kan Miljøstyrelsen bekræfte, at en ulv med sikkerhed har stået bag ét af angrebene.
Det viser en DNA-prøve, som sammen med 11 andre prøver er blevet analyseret af Senckenberg Instituttet i Tyskland.
- Det er første gang, siden vi begyndte at bruge det tyske laboratorium, at vi har et DNA-bevis, som bekræfter, at der er tale om et ulveangreb i Danmark, siger naturplanlægger i Miljøstyrelsen, Lasse Sehested Jensen, til DR.
Prøver sendes til Tyskland efter AU-bommert
Tidligere har Aarhus Universitet (AU) stået for at analysere DNA-prøver i forbindelse med formodede ulveangreb i Danmark, men siden det sidste år kom frem, at AU kraftigt havde overvurderet antallet af ulve i Danmark, er prøverne blevet sendt til Tyskland.
Her er erfaringen med at analysere DNA-prøver fra angreb på husdyr naturligt større, fordi Tyskland i mange år har haft en veletableret bestand af ulve.
Naturstyrelsen har netop fået svar på i alt 12 DNA-prøver fra syv forskellige angreb på får omkring Holstebro.
Men af de 12 prøver er det altså kun én, som med sikkerhed kan konkluderes til at være ulv.
I fem øvrige prøver er der konstateret DNA fra slægten Canis - men det kan stamme fra hund og sjakal såvel som ulv.
- Det er vanskeligt at få brugbart DNA fra angrebene, konstaterer Lasse Sehested Jensen.
Obduktion foretages på stedet
Derfor foretager Naturstyrelsens ulvekonsulenter altid en obduktion på stedet, hvis der er en husdyrejer, der henvender sig med mistanke om et ulveangreb.
- Pelsen på dyret fjernes, og så undersøger konsulenten bidemærker og bidemønster for at vurdere, om der er tale om et ulveangreb, fortæller Lasse Sehested Jensen.
Vurderingen foretages bl.a. på baggrund tandstørrelse, hvor ulve har større tænder end ræve, der også kan stå bag fåreangreb.
Også angrebets professionalisme tages op til evaluering.
- Ulve og ræve er en professionelle jæger. Det er en hund som udgangspunkt ikke, så bidemønsteret fra et ulveangreb vil typisk være anderledes end ved et hundeangreb, forklarer Lasse Sehested Jensen.
Hvis ulvekonsulenten vurderer, at der er tale om et ulveangreb, er husdyrejeren berettiget til kompensation for sine døde og skadede husdyr fra Miljøstyrelsen.
I forbindelse med de mange angreb omkring Holstebro har Miljø- og Fødevareministeriet åbnet op for en ordning, hvor husdyrejere i området kan få tilskud til gøre deres hegn ulvesikre.