Formodet ulveangreb: Åse Svendsen fandt et maltrakteret får

Naturstyrelsen har undersøgt kadaveret og vurderer, at ulven sandsynligvis har angrebet.

Åse Svendsen kontaktede Naturstyrelsen, der obducerede fåret torsdag. (Foto: © Søren Bruhn Kongsted, (c) DR)

Sent torsdag formiddag fandt fåreavler Åse Svendsen et dødt får i en af sine folde ved Skærbæk i Sønderjylland. Alle de andre får var søgt sammen i et hjørne af folden.

Der er sandsynligvis tale om et ulveangreb, oplyser Naturstyrelsen, der torsdag foretog en obduktion af fåret på stedet.

Ifølge Naturstyrelsen er det et område, hvor man ved, at ulven har huseret.

- Vi er så sikre på, at det er et ulveangreb, at vi afslutter sagen med den vurdering. Det betyder, at Åse Svendsen kan se frem til at få sit får erstattet, fortæller Bent Rasmussen, der er skovrider i Naturstyrelsen Vadehavet.

Åse Svendsen fortæller, at hun tidligere har oplevet ulveangreb på sine får. Derfor var hun ret sikker på, at det var sket igen, allerede inden vildtkonsulenten havde været på besøg.

- Man kan se, at det er et dyr, der har et kraftigt bid. Der skal noget til at slå sådan et stort dyr ihjel, siger hun.

Bent Rasmussen fortæller, at det altid er en udfordring at konkludere med sikkerhed, om der er tale om ulveangreb. Hunde og ræve kan nemlig også i et eller andet omfang slå får ihjel.

Sådan så fåret ud, da Åse Svendsen fandt det torsdag. (Foto: Hedelam) (© Hedelam)

Åse Svendsen har efterhånden vænnet sig til, at ulve er et vilkår, hun må forholde sig til. Derfor har hun også taget sine forholdsregler for at undgå angreb.

Hun har blandt andet fået installeret et ulvesikkert hegn og anskaffet sig hunde til at beskytte fårene. Det dræbte får gik imidlertid på en fold, hvor der ikke er blevet opsat ulvesikkert hegn.

Der har været flere formodede ulveangreb de seneste måneder. For eksempel blev fire får dræbt i et ulveangreb ved Idom i midten af oktober, og i slutningen af november blev fem får dræbt på Kronheden ved Ulfborg.

Sådan undersøger Naturstyrelsen mulige ulveangreb

  • En vildtkonsulent vil foretage en primitiv obduktion på stedet.

  • Vildtkonsulenten kan blandt andet fjerne skinnet på det dræbte dyr. Herefter undersøges bidemærkerne, og man måler afstanden mellem hjørnetænderne.

  • Det bliver også klarlagt, hvordan dyret er blevet slået ihjel. Der er nemlig nogle specifikke kendetegn ved den måde, ulven slår dyr ihjel på, som adskiller sig fra ræve og hundes adfærd.

  • Er vildtkonsulenten i tvivl om, hvorvidt der er tale om et ulveangreb, kan man bestille en DNA-test.

  • Kan vildtkonsulenten konstatere, at der sandsynligvis er tale om et ulveangreb, er det nok til, at der kan udbetales erstatning til ejeren af det dræbte dyr.