Flygtninge drukner i Middelhavet. Italien og Grækenlands grænser er pressede, og deres registreringssystem for asylansøgere er skudt i sænk. Frankrig har kortvarigt haft grænsen til Italien lukket i et forsøg på at holde flygtninge ude.
Det er blot nogle af de store udfordringer, som Europas stats- og regeringsledere kæmper med at løse, når de i dag mødes i Bruxelles.
Oven i det meddelte Ungarn tirsdag, at landet ikke længere ville registrere de mange flygtninge, man modtager, men blot sende dem videre op i Europa. Det fik Østrig op af stolen, da det ville gå ud over dem, og de truede med at gøre det samme. Men i går forklarede det ungarske udenrigsministerium, at de trækker truslen tilbage, skriver Ritzau.
Hegn langs grænsen
Ungarns trussel om at træde ud af det fælles asylsamarbejde i EU er ikke det eneste tegn på desperationen i unionen. Forrige uge var det en anden kontroversiel ungarsk udmelding, der fik resten af EU til at spærre øjnene op.
De har nemlig tænkt sig at bygge et fire meter højt hegn langs grænsen til Serbien. Det gør man for at stoppe strømmen af flygtninge, som benytter den såkaldte Balkan-rute, forklarede udenrigsminister, Peter Szijjarto på et pressemøde.
- Immigration er et af de største problemer for EU i dag. EU-landene forsøger at finde en løsning. Men Ungarn kan ikke vente længere.
Også i Bulgarien har man fået nok af de mange flygtninge. Her er man allerede i gang med at bygge et hegn på grænsen til Tyrkiet, for at holde dem ude.
- De seneste to år har flere end 18.000 flygtninge krydset grænsen fra Tyrkiet og søgt asyl i Bulgarien - og det har bragt EU's fattigste medlemsland under pres, lød det fra Bulgariens indenrigsministerium i januar.
Blandede meninger om fordeling
Europa står altså over for et komplekst problem, hvor de udsatte lande skriger på solidaritet og hjælp fra resten af EU.
Et af de konkrete emner, som regeringslederne i dag skal diskutere, er, hvordan man skal fordele de 40.000 asylansøgere, der lige nu befinder sig i lejre i Italien og Grækenland.
Tidligere har EU-Kommissionen foreslået, at man laver en kvotefordeling, så hvert land tager et bestemt antal flygtninge på baggrund af velstand, befolkningstal og ledighedsrate.
Men det har fået en blandet modtagelse: Italien og Grækenland vil have mere hjælp, mens andre lande – særligt i Østeuropa – er store modstandere af forslaget.
Initiativer til at løse problemet
DR's EU-korrespondent Ole Ryborg forklarer, at der efter mødet vil komme en eller anden form for løsning på problemet. Men på grund af den store interne uenighed kan det komme til at tage lang tid, og det er svært at sige, hvad det præcist bliver.
- Mange af landene har meget på spil. Så de kommer til at sidde hele aftenen og forhandle, før de kan få en løsning.
Blandt alle de mange diskussioner om, hvordan flygtningepresset skal løses, har Frankrig forsøgt at gøre deres til at afhjælpe problemet. De har nemlig lovet at oprette 11.000 nye pladser til asylansøgere og flygtninge.
Indtil videre har omkring 100.000 flygtninge krydset Italiens og Grækenlands grænser i år. Op mod 2.000 har mistet livet på Middelhavet i samme periode.