Kommuner er ude med snøren efter lystfiskere

Sjællandske kommuner går nu i stort tal målrettet efter at få lystfiskerturister på krogen.

Nikolaj Martins, der er certificeret fiskeguide ved FishingZealand, tager ud med mange tyske og hollandske fiskere. (Foto: © Magnus Nørtoft DR Sjælland, DR)

Turisme er mere end badestrande og hoppeborge. Det mener kommunerne på Sjælland, der nu i stort tal arbejder for at øge lystfiskerturismen.

Fishing Zealand, der begyndte som et samarbejde mellem Dansk Sportsfiskerforbund og Vordingborg og Odsherred kommuner i 2010, oplever netop nu tilstrømning fra adskillige kommuner. Senest har Stevns Kommune besluttet at gå ind i projektet med 150.000 kroner om året.

- Vi mener, at vi har noget af det bedste fiskevand på Sjælland. Vi mangler bare at få dem markedsført, siger Mogens Haugaard Nielsen (V), borgmester i Stevns Kommunes beslutning.

Fiskebestanden vokser

Stevns er en ud af otte kommuner, der betaler til Fishing Zealand, men flere andre er ifølge organisationen positive.

- Lystfiskerne er interessante, dels fordi de bruger en del penge og fordi de kommer uden for den traditionelle sommersæson, siger Gordon P. Henriksen, projektleder i Fishing Zealand.

I Vordingborg, hvor man har været med i fem år, har man for eksempel besluttet at man ikke må tage fisk fra Stege Nor med hjem. På den måde håber man at bestanden vokser og at flere udenlandske fiskere vælger at fiske netop her. Og meget tyder på, at det allerede har virket.

- Det var lidt trægt i starten. Men nu kommer der flere, siger Nikolaj Martins, der er certificeret fiskeguide i netop Stege Nor.

Penge i lystfiskere

Han har især tyske og hollandske fiskere med i noret og fange gedder. Typiske er der tale og specialiserede fiskere, som ønsker at prøve nye steder af.

- Jeg har haft en del hollændere som plejer at fiske i kanalerne derhjemme, siger Martins.

Ifølge i rapport fra 2010 kan tre milliarder kroner af omsætningen i Danmark relateres til lystfiskere, og erfaringer fra Havørred Fyn, som er den fynske forgænger fra Fishing Zealand, viser, at der er penge at tjene. I 2013 viste en evaluering, at arbejdet med havørreder havde skabt 38 nye arbejdspladser og var årsag til over 50.000 overnatninger på øen.

Odsherred var med i det sjællandske projekt fra begyndelsen. Her har man også kunnet mærke fordelene af lystfiskersamarbejdet.

- Vi har hoteller og udlejninger af sommerhuse, som nu tilbyder pakker særligt til lystfiskere, siger borgmester Thomas Adelskov (S).

Lystfiskeri skaber arbejdspladser

Også på landsplan regner man med, at lystfiskerturisme kan skabe omsætning og arbejdspladser. En rapport, som Fødevareministeriet fik lavet, anbefalede i 2015 at alle kommuner arbejdede mere målrettet med lystfiskerturisme.

- Både grejbutikker, fiskeguider, kuttere, men også restauranter, hoteller og alle mulige andre butikker har gavn af det her, siger Gordon P. Henriksen fra Fishing Zealand.

Hvis turismen skal øges kræver det dog, at man passer på fiskene og hele tiden sikrer nye fiskepladser, mener Gordon P. Henriksen. Derfor er en stor del af Fishing Zealands arbejde netop også at sætte nye fisk ud og rense åer og søer.

Med Stevns repræsenterer Fishing Zealand nu Gribskov, Guldborgsund, Kalundborg, Lejre, Odsherred, Roskilde, og Vordingborg kommuner.