Hvis man skal voksenmobning til livs, så skal arbejdspladsens ledelse og medarbejdere lære at tale om problemerne og finde på løsninger i fællesskab.
Sådan lyder erfaringerne fra Radiologisk Klinik på Rigshospitalet, hvor omkring hver sjette af de 320 medarbejdere tidligere følte sig mobbet. På landsplan oplever knap hver niende danske lønmodtager mobning på arbejdspladsen og det kan have store personlige konsekvenser. Det viser en analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.
På Radiologisk Klinik tog man hul på problemet med en trivselsundersøgelse, der overraskede ledelsen. 15 procent svarede, at de var blevet mobbet eller kendte til kolleger, som var blevet mobbet.
- Det var ligesom at få én på hovedet, da vi fik oplysningen. Det var ikke den opfattelse, vi havde af afdelingen i ledelsen. Så gik arbejdsmiljøgruppen i gang og fandt efter lang tids arbejde med spørgeskemaer ud af, at der var noget galt med omgangstonen på afdelingen, siger Johnny Madelung, chefradiograf på afdelingen.
De seks bud mod mobning
Resultatet fik afdelingens ledelse til - i samarbejde med medarbejderne – at finde frem til en række tiltag, der skulle stoppe mobningen. Det udmøntede sig i en tavle med medarbejderfoto, navne og faggrupper og en farvestrålende plakat med seks bud på, hvordan man er en god kollega. Det er man blandt andet ved at hilse på hinanden og selv forsøge at stoppe sladder.
Og det har virket, siger afdelingssygeplejerske Margit Bahnse.
- Du kan se, at folk går rundt og smiler og siger godmorgen til hinanden. Du har sikkert allerede nu set de første 50, der går og nikker til hinanden. Der er en kommunikation på afdelingen, som vi aldrig har set før. Læge, radiografer og portører taler sammen på tværs nu, siger hun.
Sæt ord på mobningen
Ifølge formand for Landsforeningen Voksenmobning, Gitte Strandgaard, bør arbejdspladser med mobning gøre som på Radiologisk Klinik og samle deres personalegruppe til en snak.
- Det aller aller vigtigste er at få sat ord på, hvad mobning er, og så derefter lave nogle fælles værdisæt. Mobning er ikke et enkeltmandsproblem, det er et arbejdspladsproblem, og det skal løses i fællesskab, siger hun.
Hos Johnny Madelung er svaret klart, hvis man beder ham komme med et godt råd til andre arbejdspladser, der døjer med mobning.
- Inddrag medarbejderne og spørg, hvilken arbejdsplads de gerne vil have og bed dem være med til at ændre den. Hold fokus på det hele tiden. Så kører det, siger han.