Terroreksperter advarer: Afskaffelse af blasfemiparagraf kan få konsekvenser for Danmark

Danmark risikerer fornyet terrorfokus med afskaffelse af blasfemiparagraf, siger terroreksperter. Justitsministeren mener ikke, at truslen kan blive højere.

Med den ventede afskaffelse af blasfemiparagraffen vil det fremover ikke længere være ulovligt at brænde muslimernes hellige skrift Koranen af. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

På dagen hvor et massivt folketingsflertal ventes at afskaffe blasfemiparagraffen, advarer flere eksperter om, at det kan få sikkerhedsmæssige konsekvenser for Danmark.

For selvom andre nordiske lande ikke har haft problemer efter at have afskaffet lignende paragraffer, står Danmark i en helt anden situation, lyder det.

- Muhammed-karikaturerne har jo bidraget til, at Danmark er havnet i den her sikkerhedssituation. Det vil sige, at der har været en rigtig høj terrortrussel mod Danmark i lang tid.

- Det kan være, det blusser op igen, fordi Danmark jo har en baggrund og en bagage i forhold til tegningerne, som kan sætte Danmark i fokus, siger terrorforsker Magnus Ranstorp fra forsvarshøjskolen i Stockholm.

Også tidligere chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen advarer om, at eksempelvis jihadister vil kunne udnytte afskaffelsen af loven til at sætte fokus på Danmark igen.

- Man krænker jo det, som for nogen er det mest dyrebare, for eksempel profeten Mohammed eller afbrænding af Koranen. Så det kan altså medvirke til et forhøjet trusselsniveau, siger han.

PET: Risiko for øget terrortrussel

Så sent som for en måned siden advarede PET om, at afskaffelsen af blasfemiparagraffen kan få sikkerhedsmæssige konsekvenser i Danmark.

- PET’s Center for Terroranalyse (CTA) vurderer, at en ophævelse af straffelovens § 140 om blasfemi vil kunne have sikkerhedsmæssige konsekvenser for Danmark, herunder bidrage til at skærpe trusselsbilledet i forhold til Danmark og danske interesser i udlandet, lød det i et svar til Folketinget fra Justitsministeriet, der har indhentet udtalelsen fra PET.

  • Blasfemiparagraffen:

  • "Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder"

Det såkaldte Straffelovråd konkluderede også i 2015 efter en grundig gennemgang af de juridiske konsekvenser ved en afskaffelse af blasfemiparagraffen, at det kunne få sikkerhedsmæssige og udenrigspolitiske konsekvenser for Danmark.

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er sikkerhedstruslen mod Danmark allerede nu er så høj, at en afskaffelse af blasfemiparagraffen ikke vil skærpe trusselsbilledet yderligere.

- Udfordringen er, at vi har så høj en terrortrussel mod Danmark i øjeblikket, at det er svært at komme højere op. Så skulle vi faktisk hen til et konkret angreb. Det er en meget høj terrortrussel mod Danmark, siger Søren Pape Poulsen.

- Vi afskaffer det her, og jeg tror ikke, at den her sag får større eller mindre betydning for, om der sker noget herhjemme, fordi der er en høj terrortrussel mod Danmark, siger justitsministeren.

Samtlige partier undtagen Socialdemokratiet ventes at stemme for en afskaffelse af blasfemiparagraffen, når et lovforslag fra Enhedslisten tredjebehandles i Folketinget fredag.

  • Fakta: De seneste blasfemisager

  • Blasfemiparagraffen har ført til domme to gange:

  • I 1938 dømtes en gruppe nazister for at have omdelt løbesedler, der beskyldte jøder for overgreb på ikke-jødiske piger. Straffen er hæfte, altså fængselsstraffe, på mellem 20 og 80 dage.

  • I 1946 blev et dansk par idømt en bøde, efter at de havde døbt en dukke til et karneval, mens de var iført præstekjoler. Straffen er seks dagbøder a 10 kroner for hver.

  • Sager uden dom:

  • 1971: To ansvarshavende programchefer fra Danmarks Radio tiltales for at lade sangerinden Trille synge, at "Ham Gud, han er eddermame svær at få smidt ud, han fik aldrig selv sat ild på sin cigar, for han ordned' jo Maria pr. vikar"

  • 1976: Kunstneren Jens Jørgen Thorsen slipper for tiltale for en film, som viser sexscener med Jesus og Maria Magdalene. Det fører heller ikke til tiltale, da han senere maler Jesus med erigeret lem på en mur.

  • 2003: Kvickly anmeldes for at have solgt sandaler med motiver af Jomfru Maria og Jesus. Der rejses ikke tiltale.

  • 2004: DR anmeldes for at have vist den islamkritiske film " Submission" (På dansk: Underkastelse). Der rejses ikke tiltale.

  • 2006: Morgenavisen Jyllands-Postens tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen behandles af Rigsadvokaten, men der rejses ikke tiltale.

  • 2017: En nordjysk mand tiltales for i december 2015 at have offentliggjort en video på Facebook, hvor Koranen brændes af. Sagen begynder i retten i juni.

  • Kilde: Kristeligt Dagblad