Da 42-årige John Salvesen henover julen i 2015 lagde en video på Facebook, hvor han brænder koranen, havde han næppe forudset reaktionen.
Først kom truslerne. Ikke blot nogle enkelte, men mange, som han fortæller det i telefonen til DR fra den nordjyske by, hvor han indtil videre har boet. Det gør han ikke meget længere.
- Jeg har skiftet Facebook-konto, jeg har fået hemmeligt nummer, jeg har fået hemmelig adresse og jeg er på vej til at flytte. Udelukkende på grund af den her sag, fortæller han.
John Salvesens sag er historisk. Sagen er den blot fjerde, hvor der rejses tiltale efter blasfemi-bestemmelsen i straffeloven, og han er den eneste tiltalte for blasfemi i nyere tid. Det seneste eksempel skal man 47 år tilbage i tiden for at finde. Tiltalen har fået massiv mediedækning og har været omtalt i den anerkendte amerikanske avis New York Times.
Efter at have lagt sin video på Facebook i en offentlig gruppe imod islam, blev han afhørt at politiet og sigtet for racisme. En sigtelse som siden blev ændret til en tiltale for blasfemi. På onsdag og torsdag skal John Salvesens sag for Retten i Aalborg, hvis den da kommer så langt.
For et politisk flertal bestående af regeringen og samtlige folketingets partier undtaget Socialdemokratiet, forventes på fredag at trykke på den grønne knap i Folketinget og dermed give det røde kort til blasfemi-paragraffen. Den beslutning vækker glæder i Nordjylland.
- Det, synes jeg, er ganske fint. Det har jeg simpelthen ventet på i halvandet år. Det er en latterlig paragraf. I mit tilfælde har jeg brændt en koran. Det er ikke blasfemi, siger han.
Har også brændt biblen
Da han i julen 2015 valgte at lægge videoen op, hvor han afbrænder koranen i sin egen have, skete det ifølge ham, fordi han ikke brød sig om indholdet i det muslimske helligskrift. Han ser ikke noget forkert i det.
- Jeg gjorde det, fordi jeg havde læst den. Ene og alene af den grund, at det er en hadmanual. Jeg kan ikke se noget galt i, at man brænder sine egne ejendele, hvis man har lyst til det, siger han.
Direkte adspurgt om han også kunne finde på at brænde biblen, lyder svaret prompte:
- Jeg har brændt biblen. Jeg har brændt det nye testamente. Det er bare ikke blevet slået op og gjort til noget stort, siger John Salvesen.
Nu – hvor blasfemi-paragraffen efter al sandsynlig snart er fortid – er det tvivlsomt, hvorvidt straffesagen mod ham bliver til noget. Rigsadvokaten har meddelt, at man snart vil tage en beslutning, mens hans forsvarsadvokat, Rasmus Paludan, forventer, at sagen bliver lagt ned.
- Vi bryster os af at være et land, der har ytringsfrihed, men jeg er blevet udsat for, at frihed kan knægtes eller bør knægtes, siger John Salvesen.
De seneste blasfemisager
- •
Blasfemiparagraffen har ført til domme to gange:
- •
I 1938 dømtes en gruppe nazister for at have omdelt løbesedler, der beskyldte jøder for overgreb på ikke-jødiske piger. Straffen er hæfte, altså fængselsstraffe, på mellem 20 og 80 dage.
- •
I 1946 blev et dansk par idømt en bøde, efter at de havde døbt en dukke til et karneval, mens de var iført præstekjoler. Straffen er seks dagbøder a 10 kroner for hver.
- •
Sager uden dom:
- •
1971: To ansvarshavende programchefer fra Danmarks Radio tiltales for at lade sangerinden Trille synge, at "Ham Gud, han er eddermame svær at få smidt ud, han fik aldrig selv sat ild på sin cigar, for han ordned' jo Maria pr. vikar".
- •
1976: Kunstneren Jens Jørgen Thorsen slipper for tiltale for en film, som viser sexscener med Jesus og Maria Magdalene. Det fører heller ikke til tiltale, da han senere maler Jesus med erigeret lem på en mur.
- •
2003: Kvickly anmeldes for at have solgt sandaler med motiver af Jomfru Maria og Jesus. Der rejses ikke tiltale.
- •
2004: DR anmeldes for at have vist den islamkritiske film " Submission" (På dansk: Underkastelse). Der rejses ikke tiltale.
- •
2006: Morgenavisen Jyllands-Postens tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen behandles af Rigsadvokaten, men der rejses ikke tiltale.
- •
2017: En nordjysk mand tiltales for i december 2015 at have offentliggjort en video på Facebook, hvor Koranen brændes af. Sagen begynder i retten i juni.
- •
Kilde: Kristeligt Dagblad
- •