Valgkampen i maj og juni 2015 er kun få dage gammel, før dagpengene er i centrum. SF og Dansk Folkeparti indgår en opsigtsvækkende aftale.
- Vi i SF kommer til at kræve enten en halvering af genoptjeningskravet eller at Dagpengekommissionen kommer med noget, der er bedre. Hvis de ikke gør det, kan vi ikke stemme for en dagpengeløsning, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr i TV Avisen.
Ved siden af står Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, og han stemmer i.
- Jeg er fuldstændig enig. Det her betyder, at vi nu gør det klart, at der kun kommer en dagpengeløsning, som vi er en del af, hvis der også er fundet en løsning på det her med genoptjeningsperioden.
SF og DF's aftale mødt med skepsis
Dagpengereformen i 2010 havde fordoblet genoptjeningskravet fra et halvt til et helt år, så man skal arbejde i et år, for at genoptjene retten til dagpenge. Men de to partier vil altså rulle den del af dagpengereformen tilbage. Ellers vil de ikke stemme for en ny dagpengeaftale efter valget.
Se klip fra TV Avisen den 30. maj 2015, hvor SF og DF annoncerer deres aftale:
Men både Socialdemokraterne og Venstre afviser i første omgang at lægge konkrete dagpengeforslag på bordet.
- Jeg er lidt ærgerlig over, hvis alle skal komme med paradeforslag og hovsaløsninger. Det gør det lidt sværere at finde en fælles løsning på det her dagpengespørgsmål, siger Helle Thorning-Schmidt.
Også Venstres formand afviser de to partiers aftale.
- Vi skal altså bruge penge på at skaffe flere arbejdspladser og på at sætte skatten ned for folk med små indkomster, frem for at bruge flere penge på dagpengesystemet, siger Lars Løkke Rasmussen.
Bred aftale rykker nærmere
Socialdemokraterne, Venstre og de Radikale vil alle afvente Dagpengekommissionen, som er blevet nedsat et år forinden. Kommissionen har fået til opgave at komme med forslag til et nyt dagpengesystem, der passer til fremtidens arbejdsmarked. Og som vel at mærke ikke må koste mere end det nuværende system.
- Det der interesserer mig, er om vi kan få en bred aftale. Det tyder alt på, fordi vi er enige med S og V om, hvad præmisserne er, siger de Radikales leder Morten Østergaard.
Men noget tyder på, at den opsigtsvækkende aftale mellem SF og Dansk Folkeparti alligevel har givet Venstre og Socialdemokraterne noget at tænke over. For en uge senere, under en af duellerne mellem statsministerkandidaterne, siger Lars Løkke Rasmussen til Helle Thorning-Schmidt:
- Omkring dagpenge - vil du lave en aftale med mig her i aften? Fordi jeg synes, vi skal lave en dagpengereform efter valget sammen, hvor der ikke skal skæres i dagpengene.
- Det vil jeg gerne, svarer Helle Thorning-Schmidt, og så har de to partiledere med Lars Løkke Rasmussens ord "en aftale".
Se klip fra valgduellen 7. juni 2015 mellem Helle Thorning Schmidt og Lars Løkke Rasmussen:
Ny S-formand, ny holdning
Fire måneder efter valget holder statsminister Lars Løkke Rasmussen åbningstale i Folketinget. Her siger han om de kommende dagpengeforhandlinger.
- Jeg mener, at dagpengereformen fra 2010 er grundlæggende rigtig. (...) Jeg ønsker en aftale, som respekterer den ramme, den tidligere regering har sat.
Se klip fra Statsministerens åbningstale 6. oktober 2015:
Men Socialdemokraterne har skiftet formand i mellemtiden. Og da Mette Frederiksen indtager talerstolen, kommer der en ny og opsigtsvækkende melding, netop når det gælder rammen - eller rettere sagt prisen på den kommende dagpengereform.
- Det er vores opfattelse, at der vil være behov for at finde nye og flere penge. (...) Det her bør 90 mandater kunne finde sammen om. Ellers er Socialdemokraterne ikke med, siger Mette Frederiksen.
Se klip fra Mette Frederiksens tale under folketingets åbningsdebat 8. oktober 2015:
Radikale og Venstre står nu over for flertallet
Dermed er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet alle enige om, at der skal bruges flere penge på det kommende dagpengesystem.
Og det har statsministeren også opdaget.
- Jeg har noteret det, og jeg kan også godt tælle til 90. Hvis der er partier, der har en ambition om, at området skal tilføres flere ressourcer, så er det selvfølgelig en større udfordring, end hvis der kan findes en løsning inden for rammerne af den økonomi, der er til rådighed. Så må man diskutere det derfra, siger Lars Løkke Rasmussen under åbningsdebatten.
Også den Radikale leder Morten Østergaard kan se hvor det bærer hen.
- Nu er det vel os og Venstre, der står fast på det kommissorium. Vi er jo ikke i en position, hvor vi kan stille ultimative krav. Derfor konstaterer vi bare, at hvis der skal bruges penge på det, så skal de tages et sted fra. Og jeg har i hvert fald til gode at høre, hvor Mette Frederiksen vil finde pengene. Men et eller andet sted skal der findes et kompromis. Det har vi vist før, og det gør vi sikkert igen, siger Morten Østergaard.
Beskæftigelsesministeren har lagt op til, at der skal forhandles en dagpengeaftale på plads inden jul.