Flere svineproducenter får gult kort: Fylder grisene med medicin

Et stigende antal svineproducenter får en advarsel fra Fødevarestyrelsen, fordi de ikke kan overholde nye grænser for antibiotikaforbrug, som trådte i kraft sidste år.

Der bliver givet flere advarsler til svineproducenter. God nyhed, mener professor. (© DR)

Stadig oftere løfter myndighederne pegefingeren mod svineproducenterne, efter de har købt for meget antibiotika.

Alene siden januar har 47 landmænd fået et såkaldt gult kort, fordi de har købt for meget af den omdiskuterede medicin.

Det er 16 flere advarsler, end der blev uddelt hele sidste år, og det er en god nyhed, mener Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Odense universitetshospital.

Det stigende antal gule kort er blevet uddelt, efter Fødevarestyrelsen sidste år skærpede grænsen for, hvor meget medicin landmændene må bruge.

- Det er udtryk for, at myndighederne nu har fået øje på problemet og er begyndt at tage tingene alvorligt og udnytte de redskaber, de har i hånden, siger han.

Stort brug af antibiotika

Gult kort ordningen er målrettet de svinebesætninger, som har et stort og rutinemæssigt forbrug af antibiotika. For eksempel i forbindelse med flokbehandling af svin via foder og vand. Forbruget skal ned, fordi overmedicinering kan føre til udbredelsen af resistente bakterier, der også kan sprede sig til mennesker.

Selvom flere landmænd køber mere antibiotika end tilladt, så er det samlede forbrug fra januar til maj i år faldet med cirka 11 procent i forhold til samme periode sidste år.

Og det er også en god nyhed, mener Hans Jørgen Kolmos.

- Der er allerede i dag landmænd, der kan producere med 10 procent af det gennemsnitlige antibiotikaforbrug. Det er der allerede i dag gode landmænd, der gør. Og det bør alle lære at kunne, siger han.

Han understreger dog, at der er lang vej endnu. Hvis man vil sikre sig mod udbredelsen af resistente bakterier, skal forbruget reduceres med 90 procent, siger han.