Gult kort på vej til mange landmænd

Sidste udkald for landmænd med højt antibiotikaforbrug i stalden. Myndighederne har de første 1244 landmænd i søgelyset for et højt forbrug i farezonen.

Penicilinforbruget i danske svinebesætninger er steget med 24 procent på 6 år. Nu skal det ned i en fart.

I kampen for at få bugt med landbrugets stigende forbrug af antibiotika i staldene har Fødevarestyrelsen netop sendt breve ud til 1244 landmænd. De er alle i farezonen for senere på året at få et såkaldt "gult kort", hvis de ikke skærer deres forbrug ned nu.

Problemet med stort forbrug i dyrestalde er, at det kan medvirke til at skabe bakterier, der bliver resistente overfor antibiotika, og som mennesker derfor risikerer at dø af.

Gør noget!

- Målet er at sætte ind over for de landmænd og dyrlæger, der står for et højt antibiotikaforbrug. Landmændene forpligtes med hjælp fra deres dyrlæger til at knække den uacceptable antibiotikakurve, siger veterinærdirektør Jan Mousing fra Fødevarestyrelsen.

I søgelyset

"Gult kort"-ordningen, som fødevareminister Henrik Høegh (V) har indført, er målrettet svinebesætninger med et stort, rutinemæssigt forbrug af antibiotika i forbindelse med flokbehandling af svin via foder og vand. I søgelyset er også de dyrlæger, der ordinerer for store mængder medicin.

Handlingsplan

Hvis landmanden får et gult kort, skal han eller hun i samarbejde med sin praktiserende dyrlæge lægge en handlingsplan for at få forbruget ned. Forbruget skal falde inden for ni måneder. Sker det ikke, påbyder Fødevarestyrelsen både landmand og dyrlæge en skærpet handlingsplan, der medfører gebyrbelagt kontrolbesøg hos landmanden.