Efter dødsfald: Forældre vil lade deres børn vaccinere mod sjælden meningitis

Statens Serum Institut mener ikke, at der er behov for at give meningokok-vaccine til unge.

Betina Gratløv er en af de forældre, der vil betale sig fra at få sit barn vaccineret mod den sjældne, men farlige meningokok-meningitis. (Foto: © Dr, DR)

Den sidste uge har Betina Gratløv fulgt med i historierne om tre unge drenge fra hovedstadsområdet, der inden for det sidste år er døde af den sjældne og smitsomme meningokok-meningitis.

Historierne har særligt påvirket Betina Gratløv, fordi hun er mor til 16-årige Nicolas Gratløv.

16-årige Nicolas Gratløv er sammen med sine jævnaldrende i højre risiko for at få meningkok-meningitis end andre aldersgrupper. (Foto: © Dr, DR)

Med sin alder er han særligt udsat for at blive smittet med de farlige meningokok-bakterier. Det forklarer Thyra Grove Krause, der er overlæge ved Statens Serum Institut.

- Der er simpelthen flere unge end andre aldersgrupper, der bærer bakterien i teenagealderen i næsen. Man ved ikke hvorfor, men det kan skyldes, at de har tættere kontakt for eksempel ved fester, hvor man måske kysser og krammer hinanden, siger hun.

Betina Gratløv har derfor besluttet sig for, at hun vil betale for, at hendes søn bliver vaccineret, så han er beskyttet mod meningokok-meningitis.

- Når man kan blive vaccineret mod det, hvorfor så ikke gøre det. Jeg vil føle mig mere tryg, hvis han er vaccineret, siger hun.

Opråb fra en mor

Det var et opslag på Facebook, der gjorde Betina Gratløv opmærksom på, at der fandtes en vaccine.

Opslaget blev delt af Trine Baadsgaard for en uge siden sammen med et billede af hendes søn, Mathias Baadsgaard-Lund. Han døde for et år siden af meningitis. Sammen med billedet var et opråb om, at en vaccine kunne have reddet hans liv.

- Jeg er en mor, der mistede min søn til en sygdom, han kunne være vaccineret mod. Men jeg vidste det ikke, skriver Trine Baadsgaard.

Som en del af børnevaccinationsprogrammet bliver børn vaccineret mod nogle former for meningitis. Men ikke de former for meningokok-meningitis, som Mathias Baadgaard-Lund og de to andre unge drenge døde af.

Trine Baadsgaard opfordrer i opslaget til teenagere bliver vaccineret mod meningokokker.

- Få jeres unge mennesker vaccineret. Man KAN faktisk vaccinere mod den meningitis Mathias døde af, og man gør det med unge mennesker i mange andre lande.

Opslag delt 63.000 gange

Indtil videre er Trine Baadsgaards opslag blevet 63.000 gange, og 4.500 har kommenteret opslaget på Trine Baadsgaards facebookside.

Betina Gratløv og flere andre forældre skriver i kommentarfeltet, at de vil lade deres børn vaccinere, eller at de overvejer det.

En mor skriver:

- Jeg kendte ikke den vaccine, men mine drenge på 3 og 19 år skal da have den!

En anden mor skriver:

- Med tre drenge, som mit allerkæreste eje, vil jeg få kontaktet lægen ang. vaccine.

Mens en tredje skriver:

- Min 16-årige søn går på efterskole. Vi bestiller tid hos lægen hurtigst muligt.

Vacciner i udlandet

I Storbritannien er ACWY-vaccinen, der beskytter mod nogle former for meningokokker, en del af børnevaccinationsprogrammet. Og i Norge og USA anbefaler sundhedsmyndighederne, at unge bliver vaccineret med ACWY-vaccinen. Men det gør sundhedsmyndighederne ikke i Danmark.

- Det skyldes, at vi i Danmark har en rekordlav forekomst af meningokoksygdom. Vi så 37 tilfælde i 2016, hvor vi 1990erne havde 250 tilfælde om året. Så vi har den laveste forekomst nogensinde, forklarer Thyra Grove Krause, der er overlæge ved Statens Serum Institut.

Men de her tre dødstilfælde kunne være undgået, hvis de unge mennesker var vaccineret?

- Det er rigtigt, men stadigvæk har vi en rekordlav forekomst – også i den aldersgruppe. Det står altid forældre frit for at vaccinere deres egne børn med vacciner, der ikke indgår i børnevaccinationsprogrammet. Man skal bare vide, at lige nu er risikoen for at få den sygdom lavere end nogensinde før, siger Thyra Grove Krause.

Hvorfor anbefaler de det i andre lande?

- Man anbefaler det typisk i lande, hvor der er en højere forekomst. Vi har ikke en forekomst over det niveau, hvor Verdenssundsorganisationen WHO anbefaler at indføre det i børnevaccinationsprogrammet.

- Ingen grund til vaccine

Thyra Grove Krause forklarer, at Sundhedsstyrelsen i 2013 lavede en rapport, hvor styrelsen vurderede, om der var grund til at indføre vaccinen i børnevaccinationsprogrammet. Det vurderede man ikke, at der var grund til.

Hvad skal der til, før det bliver ændret?

- Så skal man se en stigning i forekomsten og måske en stigning i nogle særlige aldersgrupper. Og det ser vi ikke nu, siger Thyra Grove Krause.

Samtidig forklarer hun, at sundhedsmyndighederne gør noget hver gang, der er et tilfælde af meningokoksygdom, og i de tilfælde tilbyder vaccinationer.

- Vi finder ud, hvem har været i tæt kontakt med det her tilfælde. De personer bliver tilbudt antibiotika og efterfølgende vaccination. Hvis der optræder to eller flere tilfælde i en større kreds, tilbyder vi også vaccinationer til en større gruppe.

Råd til forældre

De forældre, der sidder derhjemme og er bekymrede, hvad skal de gøre?

- Det står altid forældre frit for at tilkøbe vacciner uden for børnevaccinationsprogrammet. Hvis det er det, der skal til, før de kan sove roligt om natten, så kan de godt vælge at gøre det. Men i forhold til meningokoksygdommen er risikoen nu mindre end nogensinde før den, siger Thyra Grove Krause.

Hun vurderer derfor, at der ikke er nogen grund til at sove uroligt, hvis man fravælger vaccinen.

- Forældre skal have tillid til sundhedsmyndighederne, der hele tiden følger situationen nøje og nok skal justere anbefalingerne, hvis der er behov for det.

Betina Gratløv er dog ikke i tvivl. Hendes 16-årige søn skal en tur forbi lægen for at få en vaccine.

- Jeg vil hellere have, at han får vaccinen, end at han ikke får noget.