Kystfiskere insisterer på bæredygtighed

Fiskersamfund holder sammen, for at sikre hinandens overlevelse og udgøre et miljøvenligt alternativ.

  • Kystfiskerlauget ved Thorupstrand i Nordjylland består af ca. 20 familier, fordet på 13-14 både.Her sejler man ud på lette havbåde og fisker med snurrevod og garn. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Thorupstrand har fra begyndelsen af 1700-tallet haft et aktivt miljø omkring stranden. Først udskibedes der korn men siden to fiskeriet over. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • For at sikre erhvervet fremover, er man i øjeblkket ved at bygge et nyt pakhus, hvor fiskerne kan rense, forarbejde og distribuere egne fangster. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Med den skånsomme fangstmetode, kan fiskerne levere fisk af meget høj kvalitet og er overbeviste om, at der er et marked for det i de større byer. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Tidligere blev deres fisk solgt på de sydeuropæiske markeder, men efter finanskrisen er efterspørgslen på danske kvalitetsfisk nærmest borfaldet. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Modsat i traditionelle fiskerihavne, trækkes fiskerbådene på Thorupstrand op på land ved hjælp af spil. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • De trækkes op via wires fra spilhuset. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Modsat de store trawlerfartøjer, er kystfiskerne maksimalt på vandet 8 timer ad gangen. De sejler ud kl 2-3 om morgenen og vender hjem op ad dagen. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Thorupstrand er det sidste sted i landet, hvor man driver erhvervsfiskeri på kystfiskerfacon. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
1 / 10

VORES OMSTILLING

Mens meget af den fisk vi køber i butikkerne er fanget af store trawlere, kæmper kystfiskerne i Thorupstrand ved Jammerbugten for, at holde fast i et bæredygtigt alternativ.

Sidst på året kan de indvie egne lokale faciliteter til rensning, forarbejdning og distribution.

Når pakhuset står færdigt, vil de sælge en del af deres fangst fra en kutter i København, udenom de sædvanlige mellemled.

Unikt og sart økosystem

Vi er en lille times kørsel øst for fiskerbyen Hanstholm og halvanden time sydvest for Hirtshals. Her har ca. 20 fiskerfamilier siden 2006 arbejdet sammen i et laug, hvor de opkøber og deler fiskekvoterne i fællesskab og primært hiver torsk og rødspætter i land med lette havbåde, snurrevod og sættegarn.

Et skånsomt alternativ til de større rederiers fangstmetoder og et af de sidste steder i landet, hvor man fisker på den facon.

Bundforholdene i Jammerbugten yder optimale leveforhold for fiskene, forklarer laugets formand Thomas Højrup til dr.dk/viden.

- De sten- og kalkrev, som findes nær områdets kyst og ud breder sig ud i Nordsøen, er habitat for masser af fisk, fortæller han.

Revene danner tangskove, hvor havdyrene kan gyde, æde og udvikle sig, inden de søger ud på sandbunden på det dybere vand, hvor fiskerne så kan fange dem.

Indtil videre har naturen sat fysiske grænser for, at store fiskerbåde kunne ødelægge områdets særlige bundforhold, men fiskerne ser med stigende bekymring på, hvordan store fiskerbåde efterhånden er i stand til at trække deres trawl gennem de sarte bundforhold.

Sammenhold

Og for at undgå at afgive flere kvoter til rederier, der er mere villige til at betale overpris for dem, end at passe på lokale havbundsforhold, arbejder lauget ud fra et princip om 'en for alle og alle for en'. Det er lauget der ejer kvoterne, så de enkelte fiskere ikke kan falde for fristelsen til et fordelagtigt salg. Til gengæld sikrer lauget den enkelte fisker, muligheden for lettere og billigere at kunne etablere og fremtidssikre sig.

En af de unge fiskere er 33-årige Jan Olsen, der ejer en kutter med sin bror. Han har været med i lauget i 5 år og ser det som en stor fordel: - Vi behøves ikke at lægge så mange millioner for en båd og så ville vi gerne være med til at få det til at køre sammen med de andre, siger han.

Han understreger at fiskeriet altid har været stolt erhverv og han vil gerne gå langt, for at videreføre hvad hans far, hans onkler og de fleste andre i det lille samfund har levet af i mange år.

Priserne på fisk skal op

Men udover truslen fra de store rederier og deres fangstmetoder, kan for lave afregningspriser på fisk også sætte en stopper for de ihærdige nordjyske fiskere, siger han.

I øjeblikket ligger kiloprisen på rødspætter omkring de 5 kroner, mens de sælges hos fiskehandlerne for over 70.

- Hvis ikke der snart sker noget med priserne, kan vi ikke blive ved og så lukker det hele alligevel, siger han.

Og for at få mere ud af sine egne anstrengelser, forsøger kystfiskerne sig med at sælge deres fisk på egen hånd. I første omgang fra kutteren HM800 Jammerbugt, der indrettes som fiskebutik og placeres ved Nyhavn i København i løbet af efteråret.

Fiskerne håber, at det blot er første skridt i retning mod at brede frugterne af kystfiskeriet bredt ud til hele landet.