Her er årets knald og fald for dansk erhvervsliv i 2014

Kan du huske, hvad der satte dagsordenen i erhverv og økonomi?

Dennis Kristensen, FORMAND, FOA. Dennis Kristensen, FORMAND, FOA

Det var en overraskende og tankevækkende historie.

Den om kollapset i OW bunker efter satsede oliespekulationer.

Det samme var salget af DONG. Og krisen i landbruget, der netop nu kradser for alvor i de danske stalde. Og selv den om bankunionen, selv om det handlede om EU.

Der var flere store økonomi- og erhvervshistorier, der fik mange danskere til at snakke erhverv og økonomi over aftensmaden i 2014.

Kan du huske dem? DR har samlet de største her i en rejse gennem 2014.

Steen Gade (SF) på vej til møde om salget af DONG i Finansudvalget i slutningen af januar. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Striden om Goldman Sachs og DONG

Allerede i januar satte regeringens salg af DONG dagsordenen.

DONG manglede penge efter et katastrofalt 2012. Men da kom frem, at den kontroversielle amerikanske investeringsbank Goldman Sachs blev medejer af statens energiselskab DONG føg det med forargelse, forundring og fortættede analyser over det ganske land.

Specielt da det kom frem, at ejerskabet af DONG ville blive placeret i skattely.

Og at et dansk pensionsselskab blev fravalgt som medejer, selv om det bød et højere beløb end den amerikanske investeringsbank.

Regeringens bagland kritiserede salget og prøvede at standse det.

Men lige meget hjalp det. Regeringen indgik en aftale med Goldman Sachs.

Steen Gade (SF) på vej til møde om salget af DONG i Finansudvalget i slutningen af januar. (© Danish Crown)

Danish Crown - sommerens slagtedrama på Bornholm

Men DONG var langt fra de eneste, der fattedes penge i starten af 2014.

Det samme gjorde slagterivirksomheden Danish Crown, der lagde ud med at annoncere 472 fyringer. Og allerede i starten af sommeren var den gal igen.

Da var 190 slagterimedarbejderes job på Bornholm i fare, efter de havde afvist at en betragtelig lønnedgang for at redde deres arbejdsplads. Det skal dog sige, at topledelsen ikke selv havde nogen planer om at barbere deres millionlønninger for at redde slagteriet i Rønne.

Der blev snakket redningsplaner og øens fremtid. Men i sidste ende overlevede slagteriet.

Men havde slagteriet i Rønne drejet nøglen om, var det ikke første gang, at Danish Crown havde lukket og slukket et slagteri og dermed fyret flere hundrede medarbejdere, selv om virksomheden har haft milliardoverskud og støt stigende omsætning siden 2008.

Siden efteråret 2011 er 1627 blevet fyret i fire omgange af massefyringer hos Danish Crown.

Det er blandet andet den lavere løn i Tyskland og Polen der gør, at arbejdspladserne siver ud af Danmark. Danish Crown har de seneste 10 skåret 8000 stillinger i Danmark.

Steen Gade (SF) på vej til møde om salget af DONG i Finansudvalget i slutningen af januar. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Hver tredje landmand kører med underskud

Og kridsen kradsede endnu mere uden for slagterierne.

Hver tredje landmand kører med daglige underskud, og og flere banker har lukket for kassen for mest gældsplagede af dem.

Landbrugets eget rådgivningcenter vurderer, at 2000 landmænd er i fare for at gå fra gård og hjem.

Forklaringerne skal findes i et kludetæppe af begivenheder, der har betydet, at de globale priser på landbrugsvarer er raslet ned.

Rusland boykot af fødevarer fra EU gør allermest ondt, vurderer Landbrug og Fødevarer.

De seneste måneder er priserne nemlig raslet ned på svinekød og andre landbrugsvarer, efter Rusland i august vedtog et forbud mod at importere fødevarer fra EU.

Derudover har Kina trukket sig en kende som køber på verdensmarkedet, da riget i midten har meget store lagre af fødevarer.

Og i 2015 ophører EU's mælkekvoteordning, og det kan betyde få mælkeprisen til at dale endnu mere.

- Krisen i landbruget er nu så alvorlig, at vi har brug for politisk hjælp, sagde den nye administrerende direktør, Karen Hækkerup, der gik af som socialdemokratisk justitsminister den 10. oktober.

Steen Gade (SF) på vej til møde om salget af DONG i Finansudvalget i slutningen af januar. (Foto: © GEORGES GOBET, Scanpix)

Bankunionen - Europas banker skal redde sig selv

Det samme har bankerne i EU. Brug for politisk hjælp. Om de vil have den eller ej.

I sommer blev EU endelig enige om en bankunion og rammerne for den.

- Kort sagt handler det om, at det er bankerne selv og ikke borgerne, der skal betale, hvis en bank havner i vanskeligheder, forklarede DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Bankunionen skal sikre bedre kontrol med Europas banker i fremtiden og er en hjørnesten i genopbygningen af den europæiske banksektor efter finanskrisen.

Med den kan EU afvikle syge banker i alle eurolande samt i de EU-lande, der har fravalgt euroen men valgt at gå med i den europæiske bankunion.

Derudover er målet at skærme selve euroen og statskasser mod at rammes, hvis der alligevel er banker der bukker under for fremtidige kriser.

- Vi kan ikke fjerne risikoen for fremtidige bankkrak. Men med den fælles afviklingsmekanisme og afviklingsfond skal det være bankerne selv - og ikke de europæiske skatteydere, der bærer byrden ved fremtidens tab, sagde kommissionsformand José Manuel Barosso.

Afviklingsmekanismen skal fungere fra den 1. Januar 2015.

Danmark mangler endnu at tage stilling til, om vi skal være med i aftalen.

Steen Gade (SF) på vej til møde om salget af DONG i Finansudvalget i slutningen af januar. (Foto: © Kasper Palsnov, Scanpix)

OW Bunker - selskabet der ikke kan synke

En børsskandale, der ikke er set magen til i Danmarkshistorien.

Satsede oliespekulationer, der overraskede eksperter. Knap 20.000 vrede privatpersoner og virksomheder, der tabte en masse penge på deres aktier. Og mere end 600 medarbejdere verden over, der pludselig stod uden job.

Det var ikke dramatiske overskrifter, der manglede i kølvandet på OW Bunkers konkurs.

Sent onsdag aften den 5. november bad selskabet Københavns Fondsbørs om at stoppe handlen med aktien, da det viste sig, at der manglede 750 millioner kroner i datterselskabet i Singapore efter satsede oliespekulationer.

Og to stormfulde dage senere kuldsejlede OW Bunker og gik konkurs.

Men selskabet var allerede ved at synke, da sagen brød løs.

Steen Gade (SF) på vej til møde om salget af DONG i Finansudvalget i slutningen af januar. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

OW Bunker blev børsnoteret i marts, og knap 20.000 købte aktier i selskabet, der levede af risikostyring samt køb og salg af brændstof til skibe.

OW bunker omsatte for 250 millioner kroner hver dag, prospektet var lovende og alle var glade. Det var selskabet, der ikke kunne synke.

Men i oktober faldt olieprisen på verdensplan, og stik imod investorernes forventninger nedjusterede OW Bunker ad to omgange forventningerne til resultatet for 2014.

Det overraskede investorerne. Men i dagene efter kollapset i november, raslede skeletterne ud af skabet i et tempo, der tog pusten fra de fleste.

Flere af dem blev afsløret af fortrolige dokumenter, som DR kom i besiddelse af.

Selskabet var allerede ved at kuldsejle i oktober. Og i november fik medarbejderne besked om diskret at stoppe betalingerne, da selskabet ikke kunne betale sine regninger.

Og en uge før jul blev en tidligere chef sat bag tremmer og sigtet for bedrageri i en sag, der kan ende med at involvere den italienske mafia.

Det sidste ord er langt fra skrevet om den sag, og vi følger den naturligvis til dørs. Men imens kan du skabe dig et overblik her, hvor vi har samlet alle artikler og dokumentation i en af årets mest overraskende erhvershistorier.