Da Poul & Nulle ødelagde julen

I 1980 gjorde to ungdomsværter årets julekalender til den mest udskældte udsendelse i DR's historie.

Da Poul & Nulle ødelagde julen

I 1980 gjorde to ungdomsværter årets julekalender til den mest udskældte udsendelse i DR's historie.

  • 28. mar. 2015
Scroll for at læse

Artiklen her er første gang udgivet i 2015 i anledning af DR's 90 års fødselsdag og efterfølgende genudgivet i forbindelse med Elith 'Nulle' Nykjærs død den 13. december 2023.

Her kan du læse hele historien om, hvordan Nulle og Poul Nesgaard udløste en seerstorm, da de lavede en julekalender for børn om to mænd i et hul.


Det er den 1. december 1980. Overalt i Danmark venter børn i spænding foran tv-skærmen på efterfølgeren til kæmpesuccesen 'Jul i Gammelby'.

To mænd, som de fleste kender fra tv, toner frem på skærmen: Poul Nesgaard og Elith "Nulle" Nykjær Jørgensen.

De befinder sig i en skov på jagt efter den ægte julemand. Men kort efter falder de ned i et hul, som de ikke kan komme op af.

Det bliver startskuddet til den mest udskældte og omdiskuterede julekalender i DR’s 90-årige historie: 'Jul og Grønne Skove', bedre kendt som 'Poul og Nulle i hullet'.

En julekalender, som ifølge DR’s lytter- og seerredaktør Jacob Mollerup modtog flere seerklager end nogensinde, og som bragte daværende B&U-chef Mogens Vemmer i skudlinjen foran hele Danmark

- Hvis vi havde haft DR2 dengang, så havde jeg forlængst flyttet den derover og så sat en gammel børneudsendelse på, siger Vemmer om julekalenderen i dag.

Her kan du læse historien om den mest kontroversielle julekalender i monopolets historie, når vi i anledning af DR’s 90 års fødselsdag kigger tilbage på Statsradiofoniens bedste - og værste - øjeblikke.

Poul Nesgaard og Elith "Nulle" Nykjær Jørgensen får tilbuddet om at lave årets julekalender i august 1980.

Efter månedlange forhandlinger med blandt andet komikeren Jørgen Ryg og Preben Kaas er de oprindelige julekalenderplaner gået i vasken. Så nu har DR indkøbt 24 afsnit af 'Mumitroldene' og har desperat brug for nogen, der kan udfylde resten af sendetiden hver dag i december.

Da daværende B&U-redaktør Mogens Vemmer giver Poul tilbuddet, cykler ungdomsværten straks hjem til Nulles lejlighed på Christianshavn og lægger en seddel i postkassen.

På sedlen står der blot:

"JOB. STORT. MANGE PENGE. Poul".

Vi synes, det var en munter udfordring
POUL NESGAARD

De to kolleger vil gerne have tjansen, selvom det med Nesgaards ord er "lidt af et skodprojekt".

- Der var ikke rigtigt nogen, der bed på at lave den julekalender, fordi den skulle optages hver dag. Der var så lidt tid og så få penge til at lave den. Men vi synes, det var en munter udfordring, siger Poul Nesgaard.

Poul og Nulle, som året før har opnået stor popularitet med ungdomsprogrammet 'Baggårdsredaktionen', får 24 dage til at lave manuskriptet.

Grundidéen er enkel: Poul og Nulle begiver sig på jagt efter den ægte julemand, men falder i stedet ned i et hul, hvor der ikke sker noget.

- Det var sådan set et meget godt billede på den situation, vi var i. Vi prøvede ikke at fortælle en historie, hvor vi foregav, at vi havde de bedst tænkelige forhold og muligheder for at lave en julekalender, fortæller Poul Nesgaard.

Poul og Nulle vælger at "overholde de almindelige juletraditioner i kulturmæssig forstand", som for eksempel at pynte juletræ lillejuleaften.

Resten af afsnittene skal være små eventyr under jorden, hvor seerne blandt andet møder en hulemand, tre hekse i en sildesø og en kæmpe regnorm med to hoveder.

De fremlægger deres ide om eventyret i hullet for Mogens Vemmer i slutningen af august 1980. Ifølge Poul Nesgaards hukommelse er Vemmer og resten af redaktionen "død-begejstrede".

- Der burde jeg allerede have anet uråd. De havde en idé om, at julen først skulle begynde lillejuleaften og ikke den første december, siger Mogens Vemmer, som på det tidspunkt har været chef for B&U i 12 år.

Mogens Vemmer ved godt, at de to vil forsvinde ned i et hul - men ikke, at de har tænkt sig at blive der helt til den 24. december. Men som det er vanen tro i Danmarks Radio på det tidspunkt, godkender han den overordnede idé og lader så ellers Poul og Nulle arbejde.

Sent i processen opfinder de to værter det, der ender med at blive et af julekalenderens bærende elementer: Det fjernstyrede kuglekamera.

Det flyvende kamera skal forestille at være uden for Poul og Nulles kontrol.

I stedet kan Danmarks Radio angiveligt styre kameraets færden rundt i de underjordiske gange.

- Kuglekameraet var indgangen til det hele. Da vi fandt på det, tænkte vi, at nu bliver det rigtigt sjovt. Nu kan man virkelig tro på, at vi er nede i hullet, fortæller Poul Nesgaard.

De første optagelser bliver lavet i september og oktober, men resten af de 24 afsnit bliver optaget samme dag, som det bliver sendt.

Mens julekalenderen står på, går Poul og Nulle i skjul for at bevare illusionen om, at de er fanget i hullet.

Hele december tilbringer de deres begrænsede fritid i Pouls hus i Hellerup og bliver sneget ind af en bagdør i TV-byen, når de skal optage. Heller ikke pressen får lov til at tale med de to mænd i hullet - det ved de bare ikke endnu.

Hverken Vemmer, Poul eller Nulle er forberedt på, hvad der venter forude.

Da kalenderbladet bliver vendt til den 1. december 1980, løber det første afsnit af 'Jul og Grønne Skove' hen over de danske tv-skærme.

Vreden over julekalenderen kommer prompte, og aviserne skyller over med kritik og vrede læserbreve.

Julekalenderen mangler jul, og hverken børn eller voksne kan forstå den, lyder det.

- Aviserne kunne jo ikke få fat på os, så de begyndte at lave den sædvanlige ”Hvad synes børnene?”, og der kan man jo altid finde nogen, som er utilfredse, fortæller Nesgaard.

Også Radiorådet, Danmarks Radios øverste ledelse i perioden, begynder at kritisere 'Jul og Grønne Skove'. Den 12. december kræver de julekalenderen lukket.

Men den sønderlemmende kritik er kun brænde på bålet for Poul og Nulle.

- Jo mere modstand du får, jo mere energi lader du også op. Men det er lidt det samme som i en sværvægterboksekamp. Du mærker ikke slagene, fortæller Poul Nesgaard.
Mens Poul og Nulle er nede i deres fiktive hul, må redaktør Mogens Vemmer, stå på mål for den udskældte julekalender.

Da aviserne finder ud af, at de ikke kan komme til at snakke med julekalenderens to hovedpersoner, falder der mere brænde ned.

- De blev simpelthen så rasende, at de begyndte at rakke den ned, siger Vemmer og fortsætter:

- Jeg havde advaret dem, 'gør jer uvenner med hvem som helst næsten, men ikke med dansk formiddagspresse. For de bliver ved'. Og det gjorde de.

Mogens Vemmer må stille op til interviews - ikke blot til aviserne, men også i Danmarks Radios egne programmer, heriblandt TV-Avisen og programmet 'TV om TV'.

Efter mange dages pres må Vemmer love den danske befolkning, at Danmarks Radio nok skal kompensere for det manglende juleri næste år.

Bag lukkede døre beder han Poul og Nulle om at gøre programmet mere julet. Hver gang bliver han mødt med løfter om, at det skam er på vej.

- De lovede jo hele tiden, at der kom mere jul. I skal have et juletræ derned, sagde jeg, og så proppede vi et juletræ ned i hullet. Men det smed Nulle bare over i hjørnet og sagde, det skal først skal pyntes lillejuleaften.

Til sidst tager Vemmer sagen i egen hånd og inddrager de sidste minutter af 'Jul og Grønne Skove' til at vise julemandstegninger, som børn har sendt ind til Danmarks Radio.

Nede i hullet har man ikke oplevelsen af, at børnene er lige så utilfredse, som aviserne giver udtryk for. Poul og Nulle modtager 130.000 breve fra børn, og ifølge Poul Nesgaard er langt størstedelen af dem ”overvældende søde”.

Den udlægning er Mogens Vemmer dog ikke helt enig i.

- Der kom 130.000 breve, og de 3.000 var positive. Det må være dem, Poul har læst, siger han med et grin og tilføjer, at det nok i realiteten var omkring halvdelen, der var positive.

Kritikken af 'Jul og Grønne Skove' fortsætter december ud, og 21. december når den højdepunktet.

Få minutter inde i udsendelsen kaster en hulemand et tæppe over kuglekameraet. Herefter går resten af julekalenderen ind i tilstand af ”teknisk uheld” kun afbrudt af 'Mumitroldene'.

Ifølge Poul Nesgaard er afsnittet en del af den oprindelige plan - Men det er en plan Mogens Vemmer ikke er bekendt med. Han ser det i fjernsynet sammen med resten af Danmark.

- Jeg tænkte, nu bliver der ballade igen. Men på det tidspunkt havde jeg lidt givet op, siger Mogens Vemmer, som efterfølgende må sige undskyld til seerne.

Det tekniske uheld udløser nemlig en storm af telefonopkald til TV-Byen, fordi folk tror, at der er gået noget galt. Og i de følgende dage er historien forsidestof i landets aviser. Blandt andet i Ekstra Bladet, hvor julekalenderen kaldes "Noget sygt roderi".

Til sidst overholder Poul og Nulle dog løftet om, at de nok skal jule, når tiden er inde. Og den 23. december pynter de juletræet.

Efter jul bundfælder kritikken sig endelig hos Poul Nesgaard.

- Da jeg tog toget hjem efter juleaften den 24., blev jeg indhentet af en dame i toget. Jeg havde ikke lyst til at tale med nogen, men så satte hun sig ned og sagde til mig, ”Jeg ville bare sige til dig, at jeg synes, det var så synd for dig, Nesgaard”.

- Da jeg kom hjem blev jeg ligesom følelsesmæssigt forløst af alt det pres, der havde været, fortæller han.
I kølvandet på alle klagerne bliver Vemmer indkaldt til et møde i Radiorådet i januar måned, hvor man skal diskutere den omstridte julekalender.

Men der skal ikke mere end et enkelt brev til for at lukke munden på de højrøstede kritikere i Danmarks Radios øverste ledelse.

Brevet er fra højskoleforstander Poul Erik Søe og er adresseret til ”Hullet i jorden, Kæmpeskoven”.

I brevet står der blandt andet:

”Det (Jul og Grønne Skove. -red.) indeholdt på fremragende vis det ældgamle budskab såvel fra myten om Fenris-ulven, som fra kristendommen om kampen for det uhåndgribeliges verden. Og kampen imod det konkrete, eller med Grundtvig: imod drengevidenskabeligheden.”

De var ikke sikre på, om det var dem, der ikke havde forstået julekalenderen
MOGENS VEMMER

Da brevet bliver læst op for rådets medlemmer bliver der helt stille.

- Der var ikke nogen, der turde sige noget, eller slå en latter op. For de var ikke sikre på, om det var dem, der ikke havde forstået julekalenderen, eller ikke var kloge nok, siger Mogens Vemmer.

- Og så var det det.

I dag husker Poul Nesgaard julekalenderen som en succes - på trods af kritikken.

- Hvis man overhovedet har nogen ambitioner i den retning, så var det her da, at lave noget, der fik lov til at blive stående. Så siger nogen, at det bare var, fordi det var sådan en stor fiasko, men det var det ikke entydigt. Ikke for os.

Året efter ender Mogens Vemmer med at holde sit løfte til danskerne om en julekalender med nisser. I december 1981 bliver alle julesejl sat ind i 'Jul på Torvet' med den folkekære Poul Reichardt i rollen som juletræssælger.

Her er der dansende julehjerter, nisser og nyfalden sne for alle pengene. Men de opmærksomme seere kan også fange et kort glimt af Poul og Nulle i et enkelt afsnit, hvor de kravler op af det berygtede hul.

Selv om udgangspunktet for Poul og Nulles julekalender var at finde den ægte julemand, lykkedes det aldrig.

Men det vakse øje kan faktisk fange et glimt af ham i julekalenderens 24. afsnit, hvor hans flygtige skikkelse passerer bagom ryggen på de to værter.

Credit


Tekst: Maya Nissen

Redaktør: Hans Christian Kromann

Topvideo: Sekvens fra sjette afsnit af julekalenderen

Kilder: Teksten er blevet til ved hjælp af interviews med de medvirkende og tidligere ansatte i DR og bogen 'Fjernsyn for dig - 50 år med verdens værste seere' af Mogens Vemmer.