Din krop er designet til at bevæge sig.
Den kan bære sin egen vægt på kun to ben og foretrækker oprejst gang. Selvom det måske ikke lyder så vildt, adskiller det os fra alle andre pattedyr.
Den oprejste gang og vores store hjerne er i virkeligheden dét, der definerer os i homo-slægten: Homo sapiens.
Men det er stadig et mysterie for evolutionsforskere, præcist hvorfor nogle af arterne på vores stamtræ udviklede en helt ny gangart, da de rejste sig op og gik for omkring fem til syv millioner år siden.
Nogle af hemmelighederne bag vores bevægelser i dag har vi fundet svar på. Og de har gemt sig nogle ganske overraskende steder i kroppen.
Mysteriets teorier
Darwin beviste, at den bedst tilpassede overlever. Selvom teorierne er mange, så er det godt at kunne spare på energien for at overleve, forklarer professor i menneskets historie og direktør på Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard.
- Når vi går på to ben, forbruger kroppen mindre energi, end når vi går på fire. Det er én af de mest dominerende teorier om, hvorfor vi rejste os op på to ben, siger han.
En anden teori, bedre kendt som ‘savanne-teorien’ forklarer, at det Afrikanske landskab ændrede sig fra regnskov til store sletter med savanne. Da regnskovens spisekammer forsvandt, måtte vores forfædre finde føde på landjorden. Den oprejste gang var arternes tilpasning til deres omgivelser.
Lige meget hvad der gjorde, at vi rejste os op, satte det gang i en fantastisk udvikling af menneskekroppen.
Afslørende hul i kraniet
Hvis arkæologer finder dit skelet som et fossil om tusinder af år, er der et bestemt sted, de kan skelne dig fra en abe.
På menneskets slægtslinje blev rygsøjlens hæftning på kraniet flyttet længere og længere nedad gennem arternes udvikling. Til sidst fik rygsøjlen dens lodrette placering under kraniet, der gør, at vi går ubesværet oprejst på to ben i dag.
- Det er hullet ‘foramen magnum’, vi bruger til at bestemme om kraniet stammer fra et menneske, siger Eske Willerslev, der er professor hos Københavns Universitet og forsker i forhistorisk DNA.
Hullet afslører, hvor rygsøjlen hæfter på kraniet. Sidder hullet i nakken, kan forskerne hurtigt afgøre, om kraniet gemmer på en historie om et menneske eller en abe.
Gang gav magt
Magtbalancen mellem mennesker og dyr vippede for alvor til menneskers fordel, da neandertalernes forgænger, Homo erectus, udvandrede fra Afrika og indtog fjerne kroge af verden for over 1,8 millioner år siden.
Homo erectus betyder ‘det oprejste menneske’ og lignede til forveksling os. Med en højde på op til 180 cm, men dog med en hjerne, der kun var var 70 procent af vores.
- Videnskabsmænd har kløet sig i nakken, for forskningen viser, at vi rejste os op inden hjernen voksede. Vi løb rundt med en krop, der meget ligner den vi har i dag, men vi var i virkeligheden ret dumme, siger Eske Willerslev.
Hænderne som våben
Gang på to ben frigjorde hænderne, som skulle vise sig at blive et vigtigt våben.
Med frie hænder kunne mennesker afværge fare - og samtidig kunne hænderne bruges til at bygge redskaber til jagt.
Med primitive stenværktøjer gik vi fra at være byttedyr til at være rovdyr. Senest har et hold af internationale forskere dateret et stenværktøj med en savtakket klinge til at være lavet af Homo erectus for cirka 800.000 år siden.
Redskaberne gav Homo erectus ny adgang til byttedyrs fedtholdige knoglemarv, der findes inde i hulrummet af knoglerne, mens musklerne var rige på proteiner.
De nye spilleregler på savannen ændrede vores kost til en mere protein- og fedtholdig menu, og derfor voksede hjernen langsomt i størrelse gennem generationer.
Den menneskelige hjerne er i dag enormt energikrævende. Cirka 20 procent af al den energi, du indtager, går direkte til din hjerne. Forklaringen er, at vi gennem generationer har haft energien tilgængelig, siden vi fik vores hænder fri og kunne nedlægge bytte med redskaber.
Svedige superkræfter
Store svedplamager ned langs ryggen og under armene forbinder vi ikke ligefrem med superkræfter.
Men det er noget nær sandheden, for dine cirka fire millioner svedkirtler gør dig i stand til at overleve både på savannen - og på gletsjeren.
- Da vi mistede pelsen, udviklede vi langt flere svedkirtler. De gør, at vi kan bevæge os i forskellige slags klimaer, fordi de regulerer kroppens kernetemperatur, så den ligger stabilt omkring de 37 grader, siger Lars Nybo, der er professor i Integrativ Fysiologi på Københavns Universitet.
Når vi bevæger os, producerer kroppen mere varme. For at undgå overophedning skal den nedkøles, fordi kroppens kernetemperatur skal ligge mellem 36 og 40 graders varme.
Hvis luften er kold, vil det helt naturligt nedkøle huden. Men hvis luften er varm, må kroppen bruge sved til at køle ned.
- Svedkirtlerne sætter gang i produktionen af små svedperler, der består af vand og salt, og som lægger sig på hudens overflade. På den måde transporteres en del af varmen ud gennem huden. Fordampningen, der sker oven på huden, har en enorm evne til at køle vores hud, siger Lars Nybo og fortsætter:
- Svedkirtlerne er kroppens indbyggede kølingssystem. Når svedperlerne fordamper fra hudens overflade efterlader det huden køligere. Blodet henter kulden fra hudens overflade ind i kroppens kernetemperatur, siger Lars Nybo.
En veltrænet voksen mand kan svede op til tre liter sved på en time. Men ikke alle har den udsøgte luksus at kunne komme af med varmen.
Hurtig som en gepard - udholdende som et menneske
Verdens hurtigste menneske, Usain Bolt, kan presse sin krop op til en imponerende tophastighed på 45 kilometer i timen. Men hvis vi lader Usain Bolt løbe om kap med dyrerigets topsprinter, geparden, blegner menneskets tophastighed.
Geparden kommer hurtigt op over 100 kilometer i timen under jagt. Men hvad vi mangler i fart, har vi fået i udholdenhed.
- Geparden har ikke nær det samme antal svedkirtler, og den bliver derfor overophedet på de lange distancer. Menneskets mange svedkirtler gør os udholdende, og derfor er det en vigtig funktion for vores arts succes, siger Peter C. Kjærgaard.
Vores evne til at regulere kropstemperaturen har gennem tiden været en fordel, vi også i dag bruger til at udføre hårdt fysisk arbejde.
- Svedkirtlerne er en medvirkende faktor til, at vi som art har kunnet overleve i mange miljøer, at vi har været udholdende til at jage over længere tid og udføre fysisk hårdt arbejde som for eksempel at dyrke jorden, siger Lars Nybo.
Dit skelet er en fjeder
Pludselig skulle rygsøjle, hofter, knæ, ankler og fødder arbejde sammen om at bære hele kropsvægten. Det betød, at skelettet over tid blev tilpasset den nye gangart.
- Gennem generationer kan vi se, hvordan knæene har samlet sig lige under hofterne til et optimalt tyngdecentrum. Tidligere sad knæene mere hjulbenet - ligesom hos aber, der har deres primære gangart på alle fire, siger Peter C. Kjærgaard.
Det er ikke kun knogler, der tager imod stor belastning, men også vores sener og muskler, der primært står for at absorbere det stød, underlaget giver, når vi kommer op i fart.
Hvis stødet er meget kraftigt hjælper rygsøjlen til med et lille svaj i lænden, der fungerer som en fjeder.
- Det mellemliggende gelé-agtige materiale mellem de 33 ryghvirvler hjælper med at absorbere stødet, så hovedet kun i sjældne tilfælde bliver påvirket af stød, siger René Brund, der forsker inden for løbeskader på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.
Dit skelet er en fantastisk og kompleks konstruktion, der er sammensat til at kunne klare høje hastigheder over lange distancer, og ovenikøbet absorbere stødet fra underlaget under hele turen som én stor stødabsorberende fjeder.
Dine bevægelser i dag er et resultat af en udvikling, der strækker sig enormt langt tilbage i tiden.
Det mystiske ved evolutionsteorien er, at ingen med sikkerhed kan sige, at det var netop dét, der skete.
Alligevel har vi mennesker - med vores store hjerner - en forunderlig trang til at finde svar på vores spørgsmål. Derfor har videnskaben gennem hundredvis af år forsøgt - og forsøger stadig - at finde svar på de hemmeligheder, der gemmer sig i vores ekstreme krop.
Credit
Tekst og research: Line Ettinger Julsgaard
Grafik: Ingeborg Munk Toft
Udvikling: Jesper Winther, Casper Glumsøe Bach og Tommy Faldt Pedersen
Billedkilder: Picryl, Tom Chalky, WikiMedia Commons, PremiumBeat