Det lyder måske som titlen på en halvdårlig selvhjælpsbog, men der er faktisk forskning, der viser, at du kan bruge dine fem sanser til at sove bedre.
Og det kan vi danskere måske godt have brug for.
Ifølge rapporten Danskernes Sundhed , som Sundhedsstyrelsen udgav sidste år, svarer 13,6 procent af danskerne, at de har søvnbesvær eller søvnproblemer. En stigning på hele 25 procent siden 2010.
Men der er faktisk meget, du kan gøre, for at sove bedre - helt uden at du skal ud og købe dyrt udstyr til at overvåge din søvn.
Læs her, hvordan du kan hacke dine fem sanser til en bedre søvn.
Høresansen:
Høresansen
Når du sover, er du meget påvirkelig over for pludselige lyde - måske et levn fra, da vi levede i naturen, og et rovdyr pludselig nærmede sig. Forskning viser nemlig, at støj om natten fra trafik, kirkeklokker eller naboer går hårdt ud over kvaliteten af vores søvn.
Løsningen, selvom den lyder paradoksal, kan faktisk være mere støj. Men det er vigtigt, at det er en konstant larm. Musik, naturlyde eller hvid støj kan nemlig være med til blokere for pludselige lyde - som eksempelvis en bil der dytter på gaden - og det kan forhindre dig i at vågne.
- Store skift i omgivelserne vækker dig, og kommer der et brag, vil det forstyrre dig mindre, hvis musik eller anden støj dæmper larmen, siger Birgitte Rahbek Kornum, der forsker i søvn på Københavns Universitet.
Men inden du sætter det store anlæg op i soveværelset og fyrer op for Beethovens “9. symfoni”, skal du nok lige overveje, hvad der får dig til at slappe af. Det er nemlig, ifølge søvnforskeren, vigtigt, at det er støj, der gør dig rolig og døsig.
- Hvis du slapper af, falder du hurtigere i søvn, men hvad der får dig til at slappe af er jo forskelligt. Nogle mennesker slapper bedre af med klassisk musik, andre bliver stressede af det, siger hun.
Synssansen:
Synssansen
Flyder det med beskidt tøj, pizzabakker og sammenkrøllede kleenex på dit soveværelse, og ligger du og stresser over rodet, når du skal sove, ja, så kan det være en god idé at rydde op.
Ifølge Birgitte Rahbek Kornum er det nemlig vigtigt, at du kan være helt afslappet på dit soveværelse, hvis du vil sove godt.
- Det er vigtigt, at du har så få forstyrrende ting omkring din seng som muligt. Forskning viser eksempelvis, at folk der har tv i soveværelset sover mindre, siger hun.
Og så handler det også om tryghed. Har du det bedst, hvis din seng står, så du ikke ligger med ryggen til døren, ja, så er det med at flytte den. Forskning viser, ifølge søvnforskeren, nemlig, at også tryghed spiller en stor rolle for vores søvn.
- I Schweiz lavede en række søvnforskere et forsøg, hvor de lod forsøgspersonerne sove i et søvnlaboratorium, der er fuldstændig optimeret til søvn. Lydisoleret, helt mørkelagt og den rigtige temperatur. Og så lod man de samme personer sove hjemme hos sig selv. Og de sov bedre derhjemme fordi de var trygge, forklarer hun.
Sidst men ikke mindst, spiller lyset også en rolle for vores søvn. Står solen lige ind i ansigtet på dig, når du lægger dig til at sove på en lys sommeraften, så er det med at få nogle mørklægningsgardiner, understreger søvnforskeren.
- Generelt forstyrrer sollys din søvn. Du har ikke godt af at få solen i øjnene om aftenen, for det kan forskubbe din døgnrytme. En natlampe gør ikke noget, men har du en projektør på soveværelset, er det nok en god idé at slukke den, siger hun.
Smagssansen:
Smagssansen
Du kender sikkert det gamle husmoderråd: “Gå aldrig sulten i seng”. Og det er der faktisk noget om. Ifølge Birgitte Rahbek Kornum kan det nemlig være svært at falde i søvn, hvis du er sulten.
- Rumler maven af sult, kan du ikke falde i søvn, for der er systemer i hjernen der gør, at du ikke kan slappe af og glide ind i søvnen, før maven er mæt, siger hun.
Men du skal heller ikke stoppe dig med mad, lige inden du skal sove. Et stort måltid sætter nemlig stofskiftet op og kroppen i gang med at fordøje - og så er det også svært at sove, forklarer søvnforskeren.
Så vil du bruge maven og smagssansen til at sove bedre, skal du lade være med at spise efter, du har fået aftensmad. Du må sige farvel til chips, slik eller kage, når det er Netflix-tid.
- Der er rimelig god enighed blandt søvnforskere om, at man skal lade være med at spise to til tre timer før man går i seng. Du får sværere ved at sove, og så er det rigtig godt for din sundhed ikke at spise der, for kroppen forbrænder mindre om aftenen, siger hun.
Hvis du har det med at blive sulten, inden du skal i seng, så er det fordi, du skal spise et mere gedigent aftensmåltid.
- Spis bedre aftensmad, der tager lang tid om at fordøje og holder dit blodsukker stabilt. Mere kål og flere grøntsager, der holder dig mæt længere. Og mindre hvidt brød, forklarer søvnforskeren.
Bliver du alligevel sulten, selvom du spiser grønt, så spis kun lidt inden sengetid.
- Drik et glas mælk eller spis lidt havregryn. Uanset hvad du spiser på det tidspunkt, er det ikke så godt for stofskiftet. Hvis du er nødt til at spise, så spis bare en lille smule eller andet, siger hun.
Følsesansen:
Følesansen
Hvis du er en af dem, der er for lang til din dyne, og dine tæer altid stikker ud, så er du ekstra uheldig. Vores fødder sender nemlig signaler direkte op til hjernen om vores kropstemperatur - og får vi det for koldt, så vågner vi.
Og med fødderne uden for dynen har du lettere ved at fryse og dermed vågne, forklarer Birgitte Rahbek Kornum.
- Overfladetemperaturen på dine fødder bliver registreret og sendt direkte op til de søvnregulerende centre i hjernen. Hvis dine fødder er varme, er det nemmere at sove. Man har vidst længe, at det hjalp at tage uldsokker på, siger hun.
I det hele taget har din krop brug for en stabil temperatur, når du sover. Putter du under en varm dyne, så har du brug for, at du kan køle dig af i løbet af natten - og sover du i en lidt for tynd sovepose i et telt, så har du brug for at kunne få varmen.
Søvnforskeren foreslår derfor, at dit soveværelse er lidt koldere end hjemmets andre rum, så du kan stikke en arm eller et ben uden for den varme dyne og blive kølet ned, inden du vågner.
- Det er en god idé at lufte ud hver aften, inden du skal sove. Dit soveværelse bliver tilpas køligt - og du får sænket CO2-niveauet indenfor med frisk luft. Og så sover du altså bedre, siger hun.
Lugtesansen:
Lugtesansen
Din trofaste næse er nok den sværeste sans at hacke. Lugte påvirker os nemlig ikke lige så meget som lyd og lys, når vi sover.
Men ifølge Birgitte Rahbek Kornum kan vi alligevel godt vågne, hvis det lugter grimt. Og det stammer nok tilbage fra, da vi sov i naturen og havde brug for at vågne op, hvis et rovdyr nærmede sig.
- Der er lavet forsøg med mus, der sover. Ligeså snart der lugter af kat, så vågner musene med det samme. Mus er selvfølgelig mere et byttedyr end vi er, men princippet gælder nok også for os, siger hun.
Men har du parfumeallergi, så er det nok en god idé, at droppe skyllemiddel og købe uparfumeret vaskemiddel. Du falder ikke i søvn, hvis du ligger og nyser.
Og ligger der ti dage gamle fiskerester i din skraldespand, er det nok en god idé at tømme den.
- Det er nok svært at falde i søvn, hvis der lugter forfærdeligt. Og jeg vil også tro, at du godt kan vågne af en rigtig grim lugt, slutter hun.