Oliver flyttede som 15-årig alene til Klitmøller - nu lever han af at surfe

I en ny bog fortæller han om livet i det voksende surfersamfund.

Oliver flyttede som 15-årig alene til Klitmøller - nu lever han af at surfe

I en ny bog fortæller han om livet i det voksende surfersamfund.

Scroll for at læse

Vinden tager fat og får sandet til at fyge hen over den jyske Vestkyst. Bølgerne knækker på toppen, og marehalmen viger for de pludselige vindpust.

Efteråret har bidt sig fast i det lille surferparadis Klitmøller i Thy. Selvom blæsten skræmmer de fleste strandgæster væk, lokker det 25-årige Oliver Hartkopp til.

- Jeg er afhængig af naturen, og vejrudsigterne bestemmer, hvornår de gode bølger er, siger han.

De naturlige elementer er essentielle for Olivers sport. Han kan ikke mødes hver torsdag klokken fem i hallen, ligesom mange andre gør i sportsverdenen.

I en ny bog ‘Cold Hawaii - fortællinger fra nordisk surferkultur’, fortæller han og 19 andre om at leve i det lille samfund Klitmøller, hvor livet leves i naturen og passionen for havet og surfing er det, der binder de lokale sammen.

Havet kalder

Oliver er vokset op på Nordsjælland, og som otte-årig begyndte havet at kalde på ham.

- Jeg så op til min storebror, som startede med at surfe. Men jeg var for lille til at komme med i blæsevejr. Ved Helsingør kom Oslofærgen ind hver aften lidt i syv. Så tog vi ud og red på bølgerne, som færgen lavede.

Efter niende klasse ville Oliver ikke i gymnasiet, som mange af kammeraterne ellers skulle. For han vidste, at han ville misse mange gode bølger, når han sad på skolebænken.

- Vi kørte ofte til Klitmøller for at surfe, og jeg begyndte at kende mange i området. En dag foreslog én af mine venners far, at jeg kunne flytte ind og gå i gymnasium i Thisted. Så det gjorde jeg.

Bølgerne først

Som 15-årig pakkede Oliver sine ting og rykkede de sjællandske rødder op for at forfølge den ultimative surferdrøm i Klitmøller.

I gymnasiet i Thisted havde han en aftale med rektor, der betød, at gode bølger var en okay grund til fravær. Så længe afleveringerne kom til tiden, og karaktererne så pæne ud.

- Det føles naturligt, at bølgerne kom først. Det var den eneste måde, jeg kunne komme igennem gymnasiet på.

I dag er Oliver professionel surfer og har vundet titlen som Danmarksmester seks gange. Og så er han på landsholdet i surfing.

I vintermånederne trækker han sydpå til varmere havtemperaturer og jagter de portugisiske bølger.

Men han vender altid hjem til de danske igen.

En voksende passion

Herude på kanten af Danmark er der langt mellem dyre kaffebarer, og s-toget kommer med garanti ikke.

- Der bliver bælgmørkt klokken fem, og der går tre timer imellem busserne. Jeg forstår godt, hvis folk siger: ‘Hvad vil du derude?’. Men lige her har jeg alt, hvad jeg skal bruge.

Selvom Thy ligger langt fra storbyen, mangler Oliver ikke noget. For i Thy stopper folk op på gaden, hilser og taler sammen.

- Det er bare enormt hyggeligt at være et lille lokalsamfund, hvor alle ved lidt om alles historier, siger Oliver Hartkopp.

Selvom mange af de danske kommuner, der hverken har eller ligger i nærheden af landets største byer, bliver affolket, er historien en anden i det lille surfersamfund.

Klitmøller har lige nu omkring 1.100 faste beboere og har haft stabil vækst i en lang årrække.

For bare fem år siden var der omkring 880 beboere.

Fysisk kraftpræstation

Efter tre til fire timer i havet har Oliver brugt hele sin krop. Han balancerer, styrer og kæmper sig tilbage på brættet bølge efter bølge.

- Efter en dag på havet kan jeg have padlet 20 kilometer og forbrændt omkring 6.000 kalorier. Surfing er mega fysisk krævende samtidig med, at det virkelig er sjovt.

Er du rutineret i bølgerne, kan du godt surfe i efteråret med det rette udstyr. Men er du helt nybegynder, vil det være en fordel at vente til sommer, hvor havtemperaturen stiger.

- Som nybegynder er det en fordel at hyre en instruktør eller komme på surfskole for at komme godt og sikkert i gang, siger han.