1: Hvid Åkande
Åkanden har store grønne blade formet som hjerter. Åkanden har en stor hvid blomst. Den kan blive op til 20 centimeter bred. Åkandebladene og blomsten flyder på søens overflade. Åkandens stængel går hele vejen ned til søens bund. Den kan blive helt op til fire meter lang. Nye åkandeblade og blomster vokser op fra søens bund.
2: Gedde
Gedden er søens største rovfisk. Den kan blive op til 1,5 meter lang. Gedden er mørkegrøn med gule pletter. Gedden spiser mest fisk, men den spiser også krebs, frøer og ænder. Gedden jager ved at snige sig ind på sit bytte. Når byttet er tæt på, svømmer gedden frem og suger byttet ind i sin store mund.
3: Vandedderkop
Vandedderkoppen er kun 2 centimeter lang. Den har lange hår på benene og kroppen. Det er den eneste edderkop, der lever i vand. Vandedderkoppen kan spinde en dykkerklokke med luft i, så den kan bo under vandet. Vandedderkoppen jager vandbænkebidere, insekter og larver. Den bruger sit giftige bid til at dræbe byttet.
4: Lille vandsalamander
Lille vandsalamander kan blive op til 9 centimeter lang. Den har sorte pletter og på undersiden er den orange. Den jager smådyr som insekter, snegle, orme og haletudser. Vandsalamanderen lever kun i vandhullerne om foråret. Når hannen ankommer til vandhullet, skifter han udseende. Han ligner næsten en drage. Han håber på, at hunnerne kan lide hans nye udseende og vil parre sig med ham.
5: Guldsmedelarve
Hvis du har været ved en sø om sommeren, så har du helt sikkert set en guldsmed flyve rundt. En guldsmed lever kun fire uger i luften, men den lever i 2-6 år under vandet som en larve. En guldsmedelarve er et lille glubsk rovdyr på bunden af søen. Larven har en underkæbe med kroge på, som den skyder afsted i høj fart for at fange sit bytte. Den jager smådyr som haletudser og små fisk.
Credit
Tilrettelægger og speak: Nanna Borup
Grafik: Charlotte Revsbech
Udvikling: Jesper Winther
Naturfaglig konsulent: Christine Røllike Ditlefsen
Redaktør: Helle Brun Kristensen
Redaktionsleder: Trine Charlotte Hjorth Jensen
Billede og video: DR Arkiv
Colorbox.dk
Lyd: freesound.org
Kilder: denstoredanske.lex.dk, fiskeatlas.dk, fiskepleje.dk, mst.dk, naturbasen.dk, naturguide.dk, naturhistoriskmuseum.dk, naturporten.dk, 99arter.dk m.fl.