Har markedet altid ret? En liberalist vil hævde, at det har det. Konservative og socialister vil hævde, at det har sine fejl.
KONKURRENCE, PROFIT OG FORBRUGERE
For at forstå de forskellige meninger må vi forstå, hvordan det frie marked virker. Prisen på en vare afgøres af, hvad vi forbrugere vil give for en vare sammenholdt med, hvad producenterne er villige til at sælge varen for. Producenterne er i evig konkurrence med hinanden, så hvis de kan score selv den minimale profit ved salg, så vil de gøre det.
Den pris, en vare får, er den pris, hvor producenterne får en profit, og hvor der er forbrugere nok til at betale denne pris. Nogle producenter vil få en højere profit, fordi de er dygtigere til at producere billigt. Prisen bliver dermed afgjort af, hvad der er profitabelt at producere i forhold til forbrugernes betalingsvillighed. Dermed vil et større udbud betyde en lavere pris og omvendt. Endvidere vil den evige konkurrence mellem producenterne sikre udvikling af nye og bedre produkter. Dette skaber ifølge liberalister den maksimale udnyttelse af ressourcerne til forbrugernes bedste.
Men problemerne opstår, når virksomhederne i den evige konkurrence udvikler produkter, der er til skade for mennesker for eksempel sundhedsmæssigt. Producenterne kan i deres jagt på øget profit tilføje fedt og sukker eksempelvis for at fremme den smagsmæssige oplevelse hos forbrugerne. En vare kan blive for billig, uden vi tænker på konsekvenserne.
Producenterne kan også via reklamer få os til at købe produkter, vi ellers ikke troede, vi havde behov for. Vi kan som forbrugere indtage enorme mængder sukker og fedt, uden at vi er klar over det. For det er måske ikke tydeligt angivet på varedeklarationerne.
ARBEJDSOPGAVER
Opgave 1: Fedme på globalt plan
Se udsendelsen "Den fede verden" fra Horisont og svar på nedenstående spørgsmål:
- •
Diskutér, hvilke fordele og ulemper, der er for samfundet ved at have et frit marked?
- •
Diskutér, hvilken indflydelse markedskræfterne har på sundheden i England, Sydafrika og Japan.
- •
Diskutér, hvorfor der er så stor forskel på, hvem i befolkningen, der bliver ramt af lave priser på madvarer med meget salt, fedt og sukker.
- •
Diskutér, om lande som Sydafrika og England burde følge Japans eksempel om regler for overvægt.
Opgave 2: Markedskræfterne og sundhed
Se videoklippene "Forskel på fastfood og frisk mad", "Morgenmadsprodukter er sukker forklædt som tegneserier" og "Sundhedsøkonom om omkostningerne ved diabetes" og svar på nedenstående spørgsmål:
- •
Hvorfor er priserne på slik og lignende varer lavere end frisk frugt?
- •
Hvilke sundhedsmæssige konsekvenser har det, at morgenmadsprodukter indeholder store mængder sukker?
- •
Hvilke konsekvenser kan det få for samfundet, at vi som borgere bliver vænnet til at spise sukker dagen igennem?
- •
Diskutér, hvorfor omkostningerne ved et stadigt voksende antal patienter med diabetes har så store omkostninger for samfundet, som sundhedsøkonomen i videoklippet “Sundhedsøkonom om omkostningerne ved diabetes” påstår.
Opgave 3: Personligt ansvar og retten til hjælp
Se videoklippene "Hvad er det personlige ansvar?" og "Fra pligtsamfundet til rettighedssamfundet" og svar på nedenstående spørgsmål:
- •
Diskutér, hvordan man kan styre markedet, så det kun er til gavn for os forbrugere.
- •
Diskutér, om det er et valg, man træffer, når man ikke sætter sig nok ind i tingene og lever usundt.
- •
Diskutér, om det er politikernes ansvar eller vores eget ansvar at undgå fedme, diabetes og så videre.