Boligkøb er det største og vigtigste køb i mange mennesker liv. Priserne regnes i millioner, og boliglånet betales som regel af i op til 30 år.

Samtidig betyder værdien af din bolig en hel del for din økonomi. Hvis boligen er mere værd, end du skylder, så har du en friværdi. Og den kan du fx bruge til at købe en ny bil eller et nyt køkken. Og det noget, som samfundsøkonomien kan mærke.

Og friværdien opstår ikke nødvendigvis, fordi du betaler af på din gæld. Den kan også opstå, hvis boligen stiger i værdi.

Det sker fx fra 2003 og frem til 2007. I denne periode stiger værdien af danske boliger markant. Faktisk så meget, at det bliver til en boble. Det betyder, at der ikke er sammenhæng mellem boligernes reelle værdi, og den værdi, de handles til.

Afdragsfrie lån med til at skabe bobble

Mange økonomer mener, at indførslen af afdragsfrie lån i 2003 er en stærkt medvirkende årsag til den danske boligboble.

Afdragsfrie lån er en type af lån, hvor du ikke betaler af på lånet, du afdrager ikke på lånet. Du betaler kun renter.

Med de afdragsfrie lån er der pludselig en masse mennesker, der får mulighed for at købe bolig. Det får boligpriserne til at stige.

Men i 2007/2008 rammer finanskrisen Danmark. Den danske boligbobble sprænger, og i tusindvis af danske boligejere mister i hundredtusindvis af kroner. Og for mange er gælden pludselig højere end værdien. De er teknisk insolvente.