Såkaldt ”ideologisk” og ”politisk” historiebrug handler om fremstillinger af historiske begivenheder, der bruges til at underbygge bestemte politiske overbevisninger og ideologier. Det gør politikere bl.a., når de laver valgplakater og valgvideoer: De fremstiller et billede af Danmark, som passer til den overbevisning de har. Det kommunistiske parti lægger måske vægten på eksempler, hvor folket formes og står sammen mod overklassen, kræver rettigheder og laver oprør.
Politisk historiebrug kan være decideret propaganda, som betegner en envejskommunikation, der manipulerer modtageren med ord og billeder til at gøre eller mene noget bestemt. Det danske nazistparti DNSP anvendte i 1930’erne og 40’erne er især vikingemetaforer. På hverveplakaten for Frikorps Danmark ”For Danmark mod bolchevismen” ses, hvordan de brugte referencer til vikingetiden til at hverve danske frivillige til at kæmpe på østfronten for nazisterne.
Elevopgaver
Se klip fra Historien om Danmark:
- 1
Lyt til radiotalen af Vilhelm Buhl og indslaget med Anders Fogh Rasmussen fra DR. Analyser dem med henblik på at finde frem til deres syn på samarbejdspolitikken.
- 2
Vurder i hvilken grad, og på hvilken måde, Anders Fogh Rasmussen benytter historien til at fremme sin politik.
- 3
Udvælg to kilder i billedserien. Hvordan kan man bruge kilden i historieskrivningen om Danmark under 2. verdenskrig samt efterbehandlingen af den?
- 4
Vurder i hvilken grad fortællingen kan ændre sig afhængigt af, hvilke kilder du benytter.
- 5
Hvordan portrætteres samarbejdspolitikken i "Historien om Danmark"?
- 6
Hvordan portrætteres Danmarks befrielse i ”Historien om Danmark”?