INGE LEHMANNS FORSKNING
I programmet ’Store Danske Videnskabsfolk: Inge Lehmann’ tager biokemiker, forsker og forsanger i bandet Magtens Korridorer Johan Olsen os med på en usædvanlig videnskabshistorisk rejse med Inge Lehmann, hvor vi bevæger os igennem tid og rum.
Det var svært at være kvindelig forsker op gennem 1900-tallets Danmark, hvor forskningsverdenen var domineret af mænd. Det mærkede den danske seismolog Inge Lehmann tydeligt. Hun var ansat på det daværende Geodætisk Institut i København i en stilling, der minder om administrativ medarbejder, mens hun i sin fritid forskede, skønt hun formentlig var sin chef langt overlegen som forsker.
Hun er Danmarks ukendte verdensstjerne. Hun opdagede, at Jorden har en fast indre kerne og opnåede berømmelse i udlandet. Hendes arbejde kom også til at spille en rolle under den kolde krigs atomvåbenkapløb, hvor hun blev inviteret til USA for at forske, fordi hendes viden om Jordens kerne og jordrystelser kunne bruges i forhold til atomvåben.
5 TING DU BØR VIDE OM INGE LEHMANN
Programmets tilrettelægger, Kirsten Langkjær Fårup, peger på fem ting, som vi bør vide om Inge Lehmann.
- 1
Lehmann skriver i 1936 artiklen P' (udtales P-mærke), hvor hun argumenterer for, at Jorden har en indre kerne. Før det har man troet, at Jorden kun havde én stor flydende kerne, men Lehmann mener, der må være en lille kerne inde i den store.
- 2
Inge Lehmann går egentlig på pension fra sin stilling som statsgeodæt i Danmark i 1953, men hendes karriere fortsætter mange år endnu. Hun skriver sin sidste videnskabelige artikel i 1987 - som 99-årig!
- 3
Faglig anerkendelse får hun for alvor i USA. Hun bliver i 1964 æresdoktor på Columbia University i New York, hvor også Barack Obama har gået. Og i 1971 modtager hun som den første kvinde nogensinde den store geofysiske pris Bowie-medaljen.
- 4
I dag arbejder man inden for seismologien stadig med termen ’Inge Lehmann-diskontinuiteten’, som refererer til en materialeovergang omkring 220 km nede i Jordens kappe.
- 5
Lehmann er en kvinde i en mandeverden. Og hun vælger også mændene fra i det private. En videnskabelig karriere kan ganske enkelt ikke forenes med mand og børn, og Lehmann forbliver derfor ugift hele livet.