Ebba Lund - Virologi

Ebba Lund var igennem hele sit forskervirke en samfundsengageret personlighed. Læs teksten og se de korte klip undervejs for at blive klogere på Lunds forskningsarbejde.

I 1950’erne og 1960’erne var det uhørt, at kvinder satsede på en naturvidenskabelig karriere. Men det gjorde kemiingeniøren Ebba Lund. Men da hun søgte job som ingeniør, men hun kunne ikke få det, fordi hun var kvinde. Hun tager sagen i egen hånd og bliver forsker i stedet for.

Hele livet igennem kæmpede hun for dét, som hun troede på. Og hun nåede magtens tinde i forskningens verden i en tid, hvor kvinder ellers systematisk blev sorteret fra. Samtidig engagerede hun sig i samfundsspørgsmål.

- På den måde er hun et eksempel på en ny forskertype, som træder frem med i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne. Forskere, som tager kritisk stillingtagen til ting, der foregår i samfundet bredt – men også inden for deres egen forskning. Det siger videnskabshistoriker Kristian Hvidtfeld om den bemærkelsesværdige kvindelige forsker.

Fem ting om Ebba Lund

DR Viden har bedt tilrettelægger og redaktør på DR K’s serie ’Store Danske Videnskabsfolk’ Martin Sundstrøm pege på fem ting, vi bør vide om Ebba Lund, der blev født i 1923 og døde i 1999.

  1. 1

    Ebba Lund var under 2. verdenskrig medlem af modstandsgruppen Holger Danske. I en alder af bare 20 år fik hun ansvar for at hjælpe sabotører over til det neutrale Sverige fra Nordhavnen i København. Og fra oktober 1943 hjalp hun også danske jøder over Øresund. Hun samlede penge ind til betaling for transporten over Øresund ved at gå fra hus til hus sammen med andre modstandsfolk. Hun hjalp flere end 500 flygtninge i sikkerhed. Hun undgik mirakuløst at blive arrestereret af tyskerne, og arbejdet i modstandsbevægelsen viser hende, at hun skal kæmpe for det, som hun tror på. Og at hun kan skabe lige så gode resultater som mænd.

  2. 2

    Hun sikrede dansk minkavl sunde dyr ved at undersøge minkenes virusinfektioner og indføre vacciner til minkene. På den måde bidrog hendes forskning kraftigt til, at minkskind blev en af Danmarks vigtigste eksportvarer. Pengene, som hendes forskningsafdeling tjente ved arbejdet med minkene, blev sat ind i en forskningsfond. På den måde kunne andre forskere få store beløb til at forske videre inden for pelsdyr.

  3. 3

    I 1969 blev Ebba Lund den første kvindelige professor på Landbohøjskolen, hvor hun var den eneste kvindelige professor frem til 1993, hvor hun gik på pension. Hun blev den første chef for Afdelingen for Veterinær Virologi og Immunologi ved Landbohøjskolen.

  4. 4

    Ebba Lund var en af de første moderne forskere, som blandede sig i samfundsdebatten og bød ind med holdninger og viden.

  5. 5

    Ebba Lund fandt den første videnskabelige metode til at dosere desinfektionsmidler i spildevand, så man var sikker på, at bakterier og virus blev dræbt. Hun udnyttede, at man ved, at den elektriske spænding i vand stiger, når der bliver tilsat desinfektionsmidler og falder, når der bliver tilsat bakterier i vandet. Når man ved præcis, hvor mange millivolt, der skal til for at dræbe en virus, kan man dosere desinfektionsmidlet præcis. Metoden var billigere og mere skånsom over for miljøet. Metoden blev først taget i brug mange år senere, men metoden skaffer hende en doktorgrad i 1963, og på baggrund af den blev hun internationalt anerkendt som forsker.