Et farvel til den verden, vi kender? Seks sportstænkere giver deres bud

DR Sporten har bedt seks sportstænkere komme med deres bud på, hvilke ændringer vi vil se i sportens verden efter coronavirusset.

Et farvel til den verden, vi kender? Seks sportstænkere giver deres bud

DR Sporten har bedt seks sportstænkere komme med deres bud på, hvilke ændringer vi vil se i sportens verden efter coronavirusset.

Scroll for at læse

Hvilken sportsverden står der mon tilbage, når coronavirusset har sluppet sit tag?

Et ubarmhjertigt spørgsmål midt i vores fælles kortspil med blind makker, eller rettere blind passager, som ikke tillader andet end gætværk. For her er tale om disruption på et niveau, ingen havde forestillet sig, da man begyndte at bruge begrebet, mener Troels Bech, tidligere superligatræner og sportsdirektør.

DR Sporten har bedt seks personer – seks sportstænkere - om at komme med deres bud på, hvilke mærker den nuværende verdenskrise vil sætte på idrætten, som vi kender den.

- Coronakrisen er disruption på et niveau, som ingen rigtigt havde forestillet sig det, da man begyndte at bruge begrebet.

- På den anden side af coronakrisen er der nok nogenlunde samme hierarki. Finanskrisen betød ikke, at der var en stor ændring i, hvem der var de bedste og de ringeste i for eksempel Superligaen. Det tror jeg heller ikke, at det her kommer til at gøre. Jeg tror, at det kommer til at forstærke en polarisering, så der bliver større og større afstand – også økonomisk – mellem de bedste og de dårligste.

- Om det koster konkurser? Det må man næsten forvente. Om det koster lighed? Det er stensikkert.

- En god strategi før corona kan sagtens være en god strategi på den anden side. Det vanskelige er, om man har styringskraft og kan handle langsigtet. Det kan være, at man er mere nødt til at leve mere fra hånden til munden – også rent økonomisk.

- Vi vil stadigvæk være mange, som er fælles om at have savnet sporten, og når den åbner igen, vil vi da garanteret søge derhen i stort tal. Spørgsmålet er, hvad der når at vokse op i mellemtiden, mens vi ikke kan komme til fodbold.

- Fisk lærer også værdien af vand, hvis de bliver hevet op på land. Man kan mærke, hvad sport gør for en.

- Mads Langer har holdt en virtuel koncert i KB Hallen, hvor op mod 50.000 mennesker så med ude ved deres skærme. Hans største koncert nogensinde. En tom koncerthal uden duften af øl og sved. Ligesom vi får øjnene op for, hvor godt og effektivt man kan arbejde hjemmefra, påvirker det også vores måde at forbruge oplevelser på.

- Jeg kan se to helt klare tendenser. Den ene er, at den her fodbold- og sportssult, der nu har været, bliver omsat til endnu større opbakning til de store sportsbegivenheder. Her tænker jeg ikke kun på EM i fodbold. Jeg tænker også på lokale fodboldhold. Der har været en så stor opsparet sult efter sport, og det tror jeg kommer til at spille en stor rolle i den kommende tid.

- Når sport kommer tilbage, vil man se en betydelig entusiasme. Når OL løber af stablen næste år, tror jeg, at sporten som en samlende kraft vil få sin renæssance på en helt anden måde. Prøv at forestille dig, når Danmark går ind til OL i Tokyo. Så vil vi alle sammen stå op med tårer i øjnene og tænke, at nu kan vi simpelthen det igen. Det vil være et tegn på, at vi har fået noget af vores normalitet tilbage.

- Der er både den sport, som vi ser på stadion eller tv, men der er også den sport, som giver os et sammenhold i hverdagen. Det vil få en endnu større rolle, når først bolden, bilerne eller cyklerne begynder at rulle.

- Man kan godt få øje på nogle potentielle og dystre udsigter for sportsøkonomien. Det siger sig selv.

- I Tyskland har fansene kunne købe bratwurst og øl virtuelt for at støtte deres klub. Andre steder kan man købe en papfigur af sig selv og sætte den på sin yndlingsplads på stadion. Den kreativitet, der bobler frem, viser kærligheden til sporten. Det er sådan noget, som sporten kan, når man altså bare har været nødt til at tænke anderledes. Derfor kommer vi givetvis til at se nogle ting, som vi slet ikke kan forestille os.

- Tidligere har jeg – når jeg har set sport - lige siddet og fulgt med på Twitter, taget billeder eller sendt mails. Det gør helt ondt at tænke på nu. At spilde de dyrebare minutter på stadion ved at kigge på sin telefon, eller hvad man nu gør. Jeg håber, at man i fremtiden vil være meget mere tilstede, når man er der.

- Der er ingen tvivl om, at det vil teste styrken af fællesskabet. Og det tror jeg også er bestemt af nogle demografiske forhold. Jeg kunne forestille mig, at fællesskabet omkring klubberne vil blive stærkere i provinsen. Man kan kalde det lokalpatriotisme på et følelsesmæssigt plan, men man kan samtidig også sige, at det rent økonomisk er vigtigt at bevare topklubberne, fordi det er med til at sælge området og vise, at man er der.

- Det bliver interessant at se, hvis coronavirusset også bliver en ledsager fremover. Om vi kommer derhen, hvor folk skal testes op til kampe. At spillere skal fremvise en negativ test, før de kan spille. Det kan man sagtens forestille sig.

- Det får forskellige konsekvenser afhængigt af, hvor i fødekæden man befinder sig. Der er nogle af de klubber, der har en pengetank bag sig, som jo ikke blive berørt reelt af det, mens andre skal skære betydeligt ned.

- Hvis vi ser på alle klubbernes mulige problemer, er der også bare nogle mennesker, der stepper op. Det ser man gang på gang. Det tror jeg også, at vi vil komme til at se i kølvandet på coronakrisen. At folk i højere grad vil være indstillede på at hjælpe til, fordi det er man nødt til med den fælles udfordring, som ingen rigtig er skyld i.

- Der er ikke nogen jordisk tvivl om, at coronakrisen har betydet en følelsesmæssig forandring hos den almindelige borger. Det er jeg sikker. Det er stærkt for et land at opleve den støtte, hvormed regeringen og befolkningen har arbejdet sammen omkring det her. Det tror jeg har en afsmittende effekt på andre ting.

- Jeg tror, at vi vil opleve en stor efterspørgsel på idrætsoplevelser ligesom på alle mulige andre kulturoplevelser. Vi savner noget at samles om, og især noget at samles fysisk om. Måske kommer der flere på stadion og i hallerne med tiden. Men først når vi alle er sikre på, at det er sikkert at forsamles.

- Mit bud vil være, at arrangører af de store idrætsevents vil have den samlede oplevelse i fokus herunder også sikkerhed og sundhed. Og så tror jeg også, at folk vil sætte meget mere pris på de idrætsfællesskaber, som de må undvære lige nu, og måske i højere grad også få sagt tak til de ledere og trænere, som hver dag sørger for, at vi andre kan være idrætsaktive på egen hånd og med hinanden.

- Jeg tvivler på, hvor voldsomme ændringer det vil få. Når folk får tilbudt mange af de samme ting igen og får de samme muligheder, de havde før, så kan det sagtens være, at de begynder at gøre det, de altid har gjort. Alle arbejder jo på en eller anden måde på at komme tilbage til det, der var før. At komme tilbage til normaltilstanden.

- Selvom krisen har varet lang tid nu, så tror jeg i virkeligheden ikke, at den kommer til at vare så længe, at det vil ændre fuldstændig fundamentalt, hvad vi går og laver.

- Det er meget, meget svært at ændre på vores vaner. Det kræver en meget langsigtet ændring af den omverden, vi indgår i. Det kunne vi se på, hvor hurtigt folk begyndte at rende ud og opføre sig mere eller mindre normalt igen, da der blev åbnet bare lidt op. Folk vender hurtigt tilbage til normaltilstanden.

- Der kan selvfølgelig sagtens komme nogle konkrete tvungne justeringer. At man kun må være så og så mange til træning, eller at man skal have maske på i fitnesscentret.

- Men de store revolutionerende ændringer i den måde, folk dyrker idræt på, og i deres idrætsforbrug, vil jeg se, før jeg tror det. Det kan godt være, at de har købt en masse udstyr, så de kan være aktive derhjemme, men når nu de andre tilbud vender tilbage, vil de fleste følge med. Vi søger naturligt tilbage mod normaltilstanden.

- Sport bygger jo på, at man ikke har fysisk og social afstand til hinanden. Det er det modsatte af, hvad man skal lige nu. Derfor er vi, hvis man tager de negative briller på, måske en sektor, der rammes ekstra hårdt af coronakrisen.

- Vi fik 50.000 nye medlemmer ved den seneste optælling, og det er klart, at jeg er bekymret for, om vi sætter det over styr næste år, når medlemstallene opgøres. At vi ikke formår at få dem tilbage igen.

- Jeg håber og tror på, at der vil være en styrket opslutning bag idrætten, fordi man har fundet ud af, at det er noget af det, man har savnet mest.

- Der bliver opfundet nye ting og redskaber til folk i vores sektor for, hvordan man dyrker idræt, når man ikke kan komme til det på normal vis i øjeblikket. Ting, der kan bygges videre på. Alle de arrangementer og apps, der er lavet for at få folk til at bevæge sig enten hver for sig eller i små grupper, når det ikke kan foregå i foreningerne. Der vokser noget kreativitet frem, som følger os videre bagefter.

Credit


Tekst: Emil Halkier

Grafik: Maria Eriksen Volthers

Redaktør: Ulrik Andersen

Billeder: Scanpix