Lange bukser og T-shirt? Nej tak! Danske beachvolley-kvinder i kamp for bikinien i Qatar

Qatar ville ikke lade kvinder spille i bikini ved beachvolley-turnering, men så kom atleterne selv på banen.

Cecilie Køllner og Sofia Bisgaard i sandet i Qatar. Danskerne tabte 0-2 og er dermed ude af turneringen. (© 2021 FIVB)

Ingen sport i Qatar uden kontroverser. Reglen uden undtagelser.

Man skulle ellers tro, at Qatar ville være det ideelle sted for en sportsgren som beachvolley, men sand under fødderne er ikke det eneste parameter, som ørkenstaten måles på, når det kommer til afvikling af store turneringer.

For selv om det populært siges, at alle kroppe er bikinikroppe, så var det ikke tilfældet op til Katara Cup i Qatar, hvor verdens bedste beachvolleyspillere lige nu er samlet.

I slutningen af februar opfordrede det internationale volleyforbund kvindelige spillere til at droppe at spille i bikini under Katara Cup. En idé født af Qatars regering.

Af samme årsag valgte det tyske par med Karla Borger og Julie Sude at boykotte turneringen med følgende begrundelse.

- Vi skulle rejse dertil for at gøre vores arbejde, men vi er blevet nægtet at gøre det i vores arbejdstøj.

- Det er det eneste land og den eneste turnering, hvor en regering vil fortælle os, hvordan vi skal gøre vores arbejde, og det vil vi gerne kritisere, lød det fra Karla Borger til radiostationen Deutschlandfunk.

Tyske Karla Borger, her under OL i Rio i 2016, boykottede turneringen i Qatar sammen med makkeren Julia Sude på grund af forbuddet mod at spille i bikini. (Foto: © Leon Neal, AFP or licensors)

Et skridt i den rigtige retning

Tyskernes boykot mødte hurtigt opbakning fra danske Cecilie Køllner Olsen, der sammen med Sofia Bisgaard er forsvarende danske mestre.

'Vi er ikke i mål, før kvinder kan spille i det, som de selv vil, om det så er småt eller stort, og det gælder i Qatar og alle andre steder,' skrev Cecilie Køllner på Facebook som opbakning til sine tyske kolleger.

Og selv om Cecilie Køllner nok ikke kan tage æren alene, så har den samlede modstand mod påklædningskravet medført den ændring fra turneringsarrangørerne, som skulle til.

Retten til spille i bikini blev inden turneringens første kamp genindført.

Danskerne tabte 0-2 til Schweiz, og er derfor færdige i turneringen. (© 2021 FIVB)

Derfor var Cecilie Køllner og Sofia Bisgaard også i bikinier, ikke T-shirts og lange bukser som først påkrævet, da de mandag morgen tabte 0-2 til et schweizisk par ved Katara Cup.

- Påklædning i beachvolley har altid skabt debat, og vi håber at problemstillingen i Qatar kan slå et slag for, at der ikke skal være restriktioner på tøj til kvinder. Det gælder også alle andre lande, og alle andre sportsgrene, siger Cecilie Køllner.

Årets Katara Cup er første gang i ørkenstaten, at der spilles beachvolley for kvinder, og det har nok heller ikke været en uvæsentlig faktor i forhold til at få lavet reglerne tidssvarende, lyder det fra Køllner.

- Det er klart, at vi har bidt mærke i, at der var restriktioner for kvindernes påklædning, som nu er blevet løftet. Det er vi meget glade for, så vi selv kan bestemme, hvad vi vil spille i, når det i forvejen er meget varmt herovre.

- Vi ser de løftede restriktioner på tøj som et skridt i den rigtige retning, siger Cecilie Køllner.

Den danske deltagelse ved World Tour-turneringen i Qatar sluttede mandag middag, da herrerne med Kristoffer Abell og Nicolai Houmann tabte 1-2 til et par fra Mexico.